Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Vinou státu přijde o třicet let podnikání. Pomáhali lidem po úrazu mozku, teď nemají peníze. A glosy Kroupy a Pánka

Záhady Josefa Klímy z 30. 6. 2019: Vinou státu přijde o třicet let podnikání. Pomáhali lidem po úrazu mozku, teď nemají peníze. A glosy Daniela Kroupy a Šimona Pánka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Sdružení Cerebrum nabízí už roky podporu osobám po poškození mozku a jejich rodinám. Má terapeuty, kteří pomocí terapií a cvičení vracejí pacienty pomalu zpět do života. Například třicetiletou Míšu Švejdovou, která před čtyřmi lety utrpěla těžký úraz mozku, jehož následky si ponese do konce života. S podporou sdružení se Míša postavila z invalidního vozíku opět na nohy. Dnes je dokonce i schopna chodit do práce, což považuje za neskutečný úspěch. Jenže teď se sdružení ocitlo kvůli razantním vládním škrtům na pokraji krachu. Proč se Ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády takto rozhodly? Co to znamená pro samotné sdružení Cerebrum? A co se stane s jejich pacienty? Natáčela Petra Majerová.

Petr Habersberger je z farmářské rodiny. Kvůli měnícím se zákonům a chybným rozhodnutím státu stojí jeho 30 let budovaná farma před krachem. Jak je možné, že ani kulatým razítkem opatřené potvrzení nemusí vůbec nic znamenat? Jak je možné, že pokud udělá úředník chybu, doplatí na ni obyčejný člověk? Zjišťoval Jaroslav Mareš.

V aktuálním vydání pořadu Záhady Josefa Klímy nechybí ani tradiční glosy. Filozof a bývalý politik Daniel Kroupa se zamýšlí nad účelností ústavní žaloby na hlavu státu. A ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se věnuje klimatickým změnám. Svou glosu věnoval otázce, jakou budoucnost chystají politici dalším generacím.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované