Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Vybere zálohu a práci nedodělá. A příběh nemocné matky

Záhady Josefa Klímy: Vybere zálohu, práci nedodělá a zmizí. Příběh nemocné matky. A glosa Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Miroslav Sovják se rozhodl, že zvelebí okolí svého domu. Soused odnaproti mu doporučil zedníka ze Slovenska Igora Tarhaniče, který u něj práci právě dokončoval. S řemeslníkem se domluvil a vyplatil mu zálohu v plné výši zakázky, tedy 135 tisíc korun. Z počátku vše probíhalo v pořádku, ale po čase se práce zastavily. Miroslav Sovják později zjistil, že zdaleka není jediný, u koho řemeslník neodvedl práci. Natáčela Marcela Sobotková.

Druhá reportáž pojednává o sporu dvou států EU, který z nich bude vyplácet příspěvek na péči. Eva Karalová se stará o svou nemocnou maminku. Ta bydlela na Slovensku a její dcera se rozhodla, že si ji přestěhuje k sobě domů do Čech. A zažádala o příspěvek na péči. Logicky čekala, že maminka projde posouzením, na jaký stupeň závislosti má nárok. Ale nic z toho se nestalo. Česká strana příspěvek odmítla vyplácet a žádost postoupila straně slovenské. Po několika týdnech čekání ale dorazilo vyrozumění, že slovenská strana rovněž příspěvek na péči neposkytne. Proč Eva Karalová nemá nárok na příspěvek? Zjišťovala Petra Majerová.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované