Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Vyděračské metody měst, starosta staví načerno a bossing v práci

Záhady Josefa Klímy z 16. 7. 2020: Vyděračské metody měst, starosta staví načerno a bossing v práci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak to dopadlo? Reportér Josef Klíma se v letním speciálu vrací k případům, kterým se jeho tým v průběhu roku věnoval.

Článek

V květnu jsme zveřejnili příběh policisty Marka a zdravotní sestry Radky, kteří se rozhodli postavit rodinný domek na okraji Českého Brodu. Plány jim ale zkřížilo vedení města, když po mladém páru začalo vyžadovat v uvozovkách dobrovolný příspěvek na infrastrukturu. A v ne zrovna malé výši – 312 tisíc korun. Podobná praxe se ale rozmáhá po celé republice. Jak je to tedy v dalších obcích? A začal stavět mladý pár z Brodu? Zjišťovala Marcela Sobotková.

V další reportáži se vracíme k příběhu rodiny Dymákových, která žije na samém okraji Libice nad Doubravou. Ti se dozvěděli, že jim před domem nejen vyroste křižovatka, ale ani nebudou smět před domem zastavit. Zákaz zastavení před domem Dymákových prosazuje místní starosta, který zároveň staví křižovatku načerno a proti rozhodnutí nadřízených orgánů. Jak se bránit proti svévolnému jednání starosty? Natáčel Jaroslav Mareš.

Petra Majerová upozornila na bossing ve výchovném ústavu v jihomoravských Střílkách. Podle slov bývalých zaměstnanců docházelo ze strany vedení k jejich šikaně, která mnohé z nich nakonec donutila odejít. Tím, kdo se ke svým podřízeným choval poněkud nestandardně, měl být sám pan ředitel ústavu Lubomír Ševčík. Ministerstvo školství následně Ševčíka odvolalo. Jak na tuto zprávu reagovali zaměstnanci výchovného ústavu a komu se to naopak nelíbilo? Podívejte se na reportáž.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované