Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Zaplatil za auto, ale nemá nic. A příběh nadaných studentů

Záhady Josefa Klímy: Zaplatil přes půl milionu za auto, peníze ale beze stopy zmizely. Kvůli brexitu přišli o stipendia – je pro talentované české studenty ještě dostupné studium na prestižní univerzitě v Oxfordu? A glosa Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Zhruba před půl rokem jsme vysílali reportáž o jednom vykutáleném provozovateli autobazaru v Jablonci nad Nisou, který si peníze klientů z prodeje jejich aut nechával pro svoji potřebu a pak se zapíral. Martin Svoboda byl nakonec obviněn ze zpronevěry statisíců a dnes už jeho případ řeší soud. Na stejném místě, kde předtím provozoval autobazar Svoboda, tedy v Želivského ulici v Jablonci nad Nisou, začal fungovat další autobazar s novým majitelem. Pozoruhodné je, že i v tomto novém autobazaru záhadně zmizely peníze jednoho z klientů a ten se teď snaží zjistit, kdo ho vlastně okradl zhruba o 400 tisíc korun. Zdá se, že toto místo je takovou malou černou dírou na peníze. Natáčela Marcela Sobotková.

Druhá reportáž pojednává o nadaných českých studentech, kteří chtějí studovat na prestižních britských univerzitách jako je například Oxford. Kvůli Brexitu se ale jejich šance zkomplikovaly. Jednou ze studentek, která se na tamní vysokou školu dostala, je Bára Cihlová. I ona řeší, jak nákladné mnohamilionové studium ufinancuje. Přesto si nedokázala představit, že právě kvůli nedostatku financí tuto prestižní školu nakonec odmítne. A proto se rozhodla peníze získat. Jak to dopadlo? Příběh zrekonstruovala Petra Majerová.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov, jestli ovlivní výsledek vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nadcházející volby.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované