Hlavní obsah

Zahalování obličeje zakázáno. V kanadském Québecu platí nový zákon pro zaměstnance ve veřejné službě

Québec zakáže pracovníkům veřejné služby zahalovat si obličejVideo: Reuters

 

Reklama

V kanadském Québecu nesmí osoby se zahaleným obličejem pracovat ve veřejné službě. Tamní parlament schválil kontroverzní zákon o náboženské neutralitě. Dotkne se hlavně muslimských žen.

Článek

Regionální parlament kanadské provincie Québec schválil zákon, jenž zakazuje osobám, které poskytují veřejnou službu, mít zahalený obličej, informoval zpravodajský server BBC.

Opatření se dotkne především muslimských žen, jež nosí burky a nikáby - tedy oděvy, které zakrývají celé tělo a ponechávají jen průhled pro oči. Nařízení se bude týkat i žen, jimž někdo veřejnou službu poskytuje.

Podle québecké vlády není nové opatření namířeno proti muslimským ženám. Kritici ale upozorňují, že zákon odsouvá na okraj společnosti právě je a znemožní jim pracovat pro vládní zařízení a úřady.

Zahalený obličej nově nebudou smět mít úřednice, policistky, učitelky, ale i řidičky autobusů nebo lékařský personál pracující ve státem financovaných zdravotních zařízeních. Odhalit se ale budou muset například i ženy a dívky, které jezdí veřejnou dopravou nebo chodí do státních škol.

Zákon dále zruší náboženskou výchovu pro děti v provincií dotovaných zařízeních pro dětskou péči. Výslovně norma žádné náboženství neuvádí. Kanadští odborníci na právo očekávají, že opatření bude napadeno u soudu, napsala BBC.

Reklama

Doporučované