Hlavní obsah

Zahoďte manuály. Jak složit motor, postavit dům nebo operovat pacienta, vás naučí brýle

Brýle pro rozšířenou realitu zachycují pohyb rukou člověka, který je má nasazené, aby jimi mohl ovládat holografické prvky, které mu projektují. Ovládají se také hlasem.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výuka nových dovedností dostává nový rozměr. Virtuální. Díky moderní technice, která pracuje s holografy.

Článek

„Právě se tu objevil kolibřík. Natáhni ruku dlaní nahoru,“ říká mi technik v malé, stroze vybavené místnosti. Udělám to a kolibřík mi na ní přistane. Je krásně vybarvený, třepotá křídly a celý se třpytí. Když do vzduchu napřímím druhou, přeletí mi z dlaně do dlaně.

Celé je to ale jen jako. Všechno je to pouze holografická iluze, kterou mi do zorného pole projektují Hololens. Nejnovější technologické zařízení pro tak zvanou rozšířenou realitu, které vyvinula firma Microsoft.

AR vs. VR

Rozšířená realita (nebo také augmentovaná) je jiná než ta virtuální. Liší se vlastně ve všem. Zatímco brýle pro virtuální realitu vás přenesou do kompletně umělého, digitálního světa, rozšířená realita vás nechá pevně na zemi. Brýle pracují se skutečným prostorem, který je kolem a teprve do něj projektují holografické prvky.

Ty můžou být, jaké si jen člověk vzpomene. A vzpomínají si hlavně velcí hráči na poli výroby, montáží, skladů nebo medicíny. Rozšířená realita se hodí totiž hlavně pro byznys.

Podívejte se, jak vypadá nakupování budoucnosti. Nikde žádné zdržování. Stačí přijít do obchodu, vzít si, co člověk chce a zase odejít. O všechno se stará chytrá technika.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Snadno ji jde naprogramovat tak, aby ukazovala na příklad, jak poskládat motor, kam patří která součástka v autě nebo třeba skladníky navádět skrz regály a ukazovat jim nejenom, kde mají zboží hledat, ale jak velké jsou jeho zásoby.

Budoucnost má také v medicíně, kdy lékařům může projektovat potřebná data hned vedle místa, kde operují, nebo jim přenášet záběry ze sondy, kterou zavádí do těla.

Brýle za 70 tisíc

Microsoft představil novou verzi brýlí teprve nedávno a zatím ji neuvolnil k prodeji, protože zařízení pořád ladí. Cena se bude pohybovat kolem tří tisíc dolarů, tedy necelých 70 tisíc korun.

HiTech Byznys na návštěvě Microsoftu, o cloudu i AI. Hostem pořadu byl ředitel Microsoftu pro ČR pan Rudolf Urbánek.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Hololens si objednala také americká armáda. Proti spolupráci se ale postavila značná část zaměstnanců a Microsoft kontrakt za půl miliardy dolarů, tedy bezmála 11 miliard korun, nakonec zrušil.

Na to, jak zatím jediné brýle pro rozšířenou realitu na světě vypadají, fungují a co v nich člověk vidí, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované