Hlavní obsah

Zahradil dostal důtku od předsedy europarlamentu. Porušil pravidla

Foto: Shutterstock.com

Český europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Reklama

Jan Zahradil byl zpravodajem dohody o volném obchodu s Vietnamem. Neoznámil však, že už sám je ve sboru poradců Konfederace svazu Vietnamců.

Článek

Český europoslanec za ODS Jan Zahradil dostal od předsedy europarlamentu Davida Sassoliho důtku. Důvodem je, že Zahradil byl v europarlamentu zpravodajem klíčové dohody o volném obchodu s Vietnamem, ale nedeklaroval, že je členem poradního sboru Konfederace svazu Vietnamců v Evropě.

Už koncem loňského roku kvůli tomu čelil Jan Zahradil v Bruselu kritice. Na jeho angažmá v Konfederaci svazu Vietnamců upozornila frakce Zelení/EFA. Podle ní tím, že neoznámil souběh s funkcí zpravodaje, porušil pravidla o střetu zájmů.

Jan Zahradil poté na funkci zpravodaje rezignoval, ale odmítl, že by v dohodě nahrával požadavkům vietnamské strany.

Celou záležitost následně začal řešit David Sassoli. Zřídil výbor, v němž byli zástupci všech frakcí europarlamentu. Ten pak následně konstatoval, že Zahradil evropská pravidla skutečně porušil.

Redakce Seznam Zpráv se pokusila Jana Zahradila kontaktovat, na žádost o reagoval prostřednictví esemesky. „Vše je v mém statusu na Facebooku,“ reagoval.

Na sociálních sítích k případu ve čtvrtek napsal: „V případě ‚předsedy sboru poradců‘ jsem vskutku učinil oznámení až dodatečně, se zpožděním.“

Na základě toho pak předseda Sassoli poslal Zahradilovi písemnou důtku. „Ač mohu, odvolávat se proti ní nebudu nejen proto, že zmíněné pochybení zcela uznávám. Hlavně ale proto, že mi přijde celkem roztomilé se takto, s blížící se šedesátkou, symbolicky vrátit do školních let, kdy jsem nosil domů třídní a ředitelské důtky,“ napsal dále Zahradil na Facebooku.

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer však výtku nezlehčoval. „Riziko konfliktu zájmů je v Evropském parlamentu podle mé zkušenosti vnímáno velmi silně,“ napsal Seznam Zprávám. Zahradil se podle něj vůbec neměl o funkci zpravodaje ucházet: „Je to pro mě těžko přijatelné. Mělo by být samozřejmé, že se poslanec v takovém případě o funkci neuchází.“

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pak uvedl, že případů, kdy je udělena důtka, není mnoho. „Většina věcí se vyřeší domluvou,“ řekl pro Seznam Zprávy. „Pokud by se jednání opakovalo, bylo by zahájeno řízení podle jednacího řádu Evropského parlamentu,“ doplnil Zdechovský.

Europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa tvrdí, že Zahradil by se neměl do vztahů Evropské unie s Vietnamem dále vměšovat. „Nelze mu věřit, že skutečně brání evropské zájmy. Tu důtku vnímám jako vhodné upozornění pro ostatní kolegy, aby si na něj dali pozor,“ napsal Peksa Seznam Zprávám.

Klíčovou dohodu o volném obchodu s Vietnamem schválil Evropský parlament začátkem února. Schválená dohoda pro Vietnam podle europoslankyně Dity Charanzové znamená především snížení 99 procent cel na zboží obchodované mezi oběma zeměmi.

Jedním z cílů dohody o volném obchodu měla být i kontrola dodržování lidských práv ve Vietnamu, což se ale podle kritiků nestalo. „Lidská a sociální práva nejsou v závazné části dohody, Evropská unie tak nemá možnost uplatnit sankci. Je to pouze bezzubá podpora obchodu,“ řekl Seznam Zprávám Michal Berg, předseda Strany zelených.

Podle europoslankyně za Piráty Markéty Gregorové současná podoba dohody ukazuje, že na prvním místě je volný obchod, ale lidská a pracovní práva, environmentální normy a udržitelný rozvoj jsou až na druhém místě.

Reklama

Doporučované