Hlavní obsah

Zahradil o čínském asistentovi: Chápu, proč je provládní, kritika by dopadla na jeho rodinu v Číně

Nechá si Jan Zahradil čínského asistenta?Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) zaměstnává prvního čínského asistenta v Evropském parlamentu. Kaj Lin u něj má třetinový úvazek, který zanedlouho vyprší. Jestli si ho Zahradil ponechá, prý zatím neví. Rozhodne se podle toho, jestli se bude dál angažovat ve skupině, která má rozvíjet evropsko-čínské přátelství. Čínský web už píše, že ji má nově vést právě český europoslanec. Kaj Lin je podle think-tanku Sinopsis v úzkém napojení na čínskou vládu.

Článek

„Pan Kaj Lin je teď u mě zaměstnán na částečný úvazek od 1. dubna do 30. června,” potvrdil Jan Zahradil s tím, že šlo o výpomoc britskému europoslanci Nirj Devovi, který měl odejít s brexitem. Tedy původně na konci března. Právě Deva je od roku 2006 předsedou Skupiny přátelství mezi EU a Čínou v EP. Čínské zdroje uvádějí, že nahradit ho má právě Zahradil. Ten říká, že se teprve rozhodne. Kdo je vlastně členem skupiny, teď nejde v otevřených zdrojích dohledat. Její web je aktualizovaný v roce 2016.

Jan Zahradil o čínském asistentovi.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Skupina přátelství mezi EU a Čínou se podle Zahradila pokouší o dialog s Čínou. V jeho případě jde hlavně o téma obchodu. Podle Sinopsisu je ale prostřednictví sesterské organizace Asociace přátelství mezi EU a Čínou partnerem Mezinárodního oddělení ÚV KS Číny (má na starosti čínskou propagandu), a dokonce Organizačního oddělení ÚV KS Číny. Tuto informaci se ale dočtou jen ti, co umí čínsky – v anglické verzi zpráv chybí.

Kdo je Kaj Lin? Muž, který říká, že „Čína proměňuje ideály ve skutečnost”

„V častých rozhovorech pro čínská média chválí Kaj Lin KS Číny jako stranu, která „proměňuje ideály ve skutečnost”, o 19. sjezdu KS Číny mluví jako o důležité události, která bude mít „zásadní vliv” nejen na budoucnost ČLR ale i na čínsko-evropské vztahy,” píše ve své analýze think-tank Sinopsis. Podle něj Kaj Lin taky chválil Komunistickou stranu Číny za to, že „Marxova ducha neochvějného boje za (své) ideály”, což jí pomáhá „budovat lepší svět společně s lidem v jiných zemích”.„Všichni víme, jaký je čínský režim, takže si těžko dovedu představit, kdyby se on kriticky vyjadřoval k čínskému režimu, že by to zůstalo bez odezvy vůči jeho rodině, která žije v Číně,” vysvětloval Jan Zahradil, jak čte slova Kaj Lina, která jsme mu citovali.

Jan Zahradil hodnotí eurovolby.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Evropská unie se s Čínou neshodne třeba v otázce, jestli má být Peking považovaný za tržní ekonomiku. Čína nesouhlasila a vede s EU arbitráž. V březnovém komuniké pak Evropská komise přijala desatero pro vzájemné vztahy. Bodem číslo jedna je apel na dodržování lidských práv. Lidskoprávní organizace dnes v Číně mluví o genocidě milionu Ujgurů. Čína už přiznala, že tábory pro muslimskou menšinu má. Nazývá je ale převýchovnými zařízeními.

Reklama

Doporučované