Hlavní obsah

Zahradilovy „čínské chlebíčky“ čelí vyšetřování v europarlamentu

Foto: Profimedia.cz

Europoslanec Jan Zahradil.

Reklama

Europoslanec Jan Zahradil čelí formálnímu vyšetřování kvůli podezření, že řádně nepřiznal finanční podporu čínské mise v EU. „Původ čínských chlebíčků na recepci je třeba řádně vyšetřit!“ reaguje Zahradil na Twitteru.

Článek

V dopise nizozemskému investigativnímu magazínu Follow the Money vysoce postavený úředník potvrdil, že předseda Evropského parlamentu David Sassoli nařídil skupině klíčových europoslanců, aby prošetřili, zda Jan Zahradil (ODS) dodržuje pravidla instituce. Mluvčí Evropského parlamentu uvedl, že „možné postupy týkající se kodexu chování jsou důvěrné“, a vyšetřování dál komentovat odmítl.

Jan Zahradil na Twitteru reagoval na článek serveru Politico slovy: „Původ čínských chlebíčků na recepci je třeba řádně vyšetřit! Bohužel chlebíčky samy již vypovídat nemohou, snědli jsme je. Oznámil jsem to i předsedovi EP Sassolimu.“

Jan Zahradil, mimo jiné místopředseda výboru pro mezinárodní obchod, donedávna předsedal skupině přátelství mezi EU a Čínou. Neformální klub na půdě Evropského parlamentu fungoval od roku 2006, Zahradil v jeho čele stál od roku 2019. Skupina poslední měsíce čelila kritice především proto, že podle expertů spolek sloužil jako nástroj šíření čínské propagandy – europoslanci přicházeli do styku se zástupci čínských vlivových organizací po Evropě.

Všechna tato podezření Zahradil na konci listopadu odmítl a důrazně popřel, že by prostřednictvím skupiny unikaly čínské straně důvěrné informace o obchodních jednáních s Evropskou unií. Čínská mise v EU měla akorát platit za nápoje a občerstvení – dle pozvánky za „šampaňské a jednohubky“ – na jeho akci pro opětovné spuštění skupiny.

Tehdy na slyšení zvláštního výboru europarlamentu pro zahraniční vliv uvedl, že se fórum rozhodl dát k ledu už koncem listopadu.

„Od loňského podzimu, tedy od začátku mého předsednictví, tato skupina přátelství nevyvíjela (kvůli covidu-19) vůbec žádnou činnost, nezorganizovala žádnou cestu do Číny, žádnou akci v Evropském parlamentu nebo mimo něj, neobdržela od nikoho žádné finanční ani jiné dary či příspěvky na činnost,“ upozornil už na konci listopadu Seznam Zprávy Zahradil, aniž by zmínil ukončení působnosti spolku. O tom se pro SZ zmínil až na konci ledna.

„Pozastavil jsem ji právě proto, abych nadále nesloužil jako fackovací panák ‚novinářům‘ vašeho typu k šíření spekulací, konspiračních teorií a fake news. Zároveň jsem požádal předsedu EP Sassoliho, aby se zasadil o jasná pravidla pro fungování friendship groups. Pouze pak její činnost obnovím,“ vysvětloval tehdy s žádostí o doslovné citování.

Janu Zahradilovi a jeho spolupráci s Čínou věnuje značnou pozornost server Politico, který na aktivity europoslance upozorňuje celé měsíce. I tentokrát server upozorňuje na nejasnosti kolem oněch jednohubek a šampaňského – sponzor akce se neobjevil v oficiálních finančních prohlášeních českého europoslance a ani v těch, jež podala hrstka členů této čínsko-unijní přátelské skupiny.

Mezi ostatními europoslanci tak panují obavy, že Zahradil ve svých finančních prohlášeních sponzorství řádně neohlásil, píše Politico. Šéf oficiální čínské delegace v Číně, německý europoslanec Reinhard Bütikofer, v únoru vyzval Sassoliho, aby situaci vyšetřil a Zahradila sankcionoval. V dopise zaslaném Follow the Money se uvádí, že Sassoli požádal poradní výbor o prošetření „jakéhokoli možného porušení povinnosti členů deklarovat jakoukoli podporu obdrženou v souvislosti s aktivitami skupiny přátelství mezi EU a Čínou“.

Reklama

Doporučované