Hlavní obsah

Zahrádky i v dešti, kadeřníci lapající po dechu. Jak se Česko vrací k normálu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Do měst se vrátili lidé i revizoři. Česko zažívá zatím největší vlnu uvolňování. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Restaurace otevírají své zahrádky, nebo alespoň výdej jídla přes okno. Fronty se tvořily před obchodními domy s nábytkem a na cestující v městské hromadné dopravě opět číhají revizoři.

Článek

Největší vlna uvolňování koronavirových zákazů se v pondělí rozběhla. U restaurací se otevřely letní zahrádky, od holičů a kadeřníků vychází první lidé s čerstvými sestřihy a parkovací zóny v centrech měst jsou opět volnější, protože jsou znova zpoplatněné.

Jak se Česko v pondělí měnilo?

I přes nepřízeň počasí se otevírají letní zahrádky

V ulicích vyrostly zahrádky s obsluhou, které od pondělí představují první možnost pro restaurace a hostinské, jak zahájit trochu „normální“ provoz. Dosud aspoň někteří z nich obsluhovali své hosty z okénka, kde si lidé vyzvedávali třeba obědy.

V Praze se hned od dopoledne stolečky začaly plnit hosty (často studenty), kteří si objednávali spíše teplé nápoje.

„Problém je už jenom počasí, které má být v tomto týdnu mizerné,“ shrnul pro ČTK spolumajitel Pivovarského klubu Martin Dočkal znovuotevření zahrádek.

Revizoři opět v akci

V Praze cestující zejména v metru pocítili po několika týdnech první razantnější kontrolní akci.

Pražský dopravní podnik vyslal revizory na kontroly dokonce už od 27. dubna. Ti předtím během mimořádných opatření pomáhali například rozvážet dezinfekci nebo plnili úlohu informátorů na zastávkách.

„MHD v Praze nebyla a není bezplatná, také v době nouzového stavu či mimořádných vládních opatření mají cestující povinnost si zakoupit jízdenku nebo časový kupon,“ uvedla k návratu revizorů mluvčí DPP Aneta Řehková.

Už od minulého týdne se také postupně začali vracet revizoři do hromadných prostředků v Brně. „Kontrolují co nejvíce bezkontaktně. Pokud už vypisují pokutu, tak do dokladů jen nahlížejí,“ popsala Hana Tomaštíková, mluvčí Dopravního podniku města Brna, s tím, že by si revizoři měli brát doklady do rukou co nejméně.

Pražská MHD vrací zastávky na znamení

Od pondělí se v Praze opět zavádí zastávky na znamení jak u tramvají, tak autobusů. Pro zastavení na nich je proto opět nutné dát signál řidiči.

Při zastavení mají řidiči i nadále otevírat všechny dveře, kromě předních. Podle tiskové zprávy pražského dopravního podniku je důvodem rychlejší výměna vzduchu a cestujících.

Fronty před obchodními domy IKEA

Před ranním otevřením řetězce obchodních domů IKEA se tvořily fronty. Podle tiskového oddělení například první zákazník přišel do pobočky na Zličíne už hodinu před otevřením a vzal si sebou knihu, aby se nenudil. Na Černém Mostě se pak za první hodinu stihlo vystřídat 350 zákazníků.

„V průběhu dne se zájem zákazníků daří zvládat bez problémů. Lidé venku nečekají a vše je plynulé,“ řekl Seznam Zprávám Petr Šašek, komunikační koordinátor společnosti IKEA, s tím, že větší fronty zaznamenali vevnitř obchodů, a to u plánovacích studií na kuchyně.

Parkování je opět zpoplatněné

V Praze i ve většině měst v České republice je opět zpoplatněné parkování. „ Je to zatím jen otázka vizuálního vjemu, ale zdá se, že parkování v centrech měst je opět volnější,“ hlásí Petr Horský z České parkovací asociace.

Zatím je ovšem podle Horského patrné, že situace s parkováním se nevrátila do normálu. „Původní uspořádání by se mohlo vrátit do týdne,“ odhaduje Petr Horský s tím, že ještě několik dní bude trvat, než si někteří lidé zvyknou opět dojíždět do práce a jiní se vrátí k hromadné dopravě.

Podle něj skutečná data o tom, jak se změnilo chování řidičů během mimořádných opatření i po znovuzavedení modrých zón, bude možné vyhodnotit až během června.

Rodiče se ptají po kroužcích

Zvedl se znovu zájem o kroužky pro děti. Rodiče se snaží informovat, jak to s kroužky bude a jestli na ně mohou ratolesti posílat i v případě, kdy ještě děti nechodí do školy. Seznam Zprávám to potvrdila Tereza Brothánková, provozní manažerka organizace Kroužky.

Podle jejích informací se ale ještě řada mimoškolních aktivit neobnovila – čeká se na opětovný návrat dětí do škol, který se plánuje na 25. května.

Některé školy neotevřely

Navzdory rozhodnutí vlády o obnovení prezenční výuky pro žáky a studenty posledních ročníků základních a středních škol od dnešního dne se dnes ještě všechny školy neotevřely. Například do Masarykovy základní školy v Praze-Klánovicích přijdou deváťáci až ve středu a v Masarykově střední škole chemické v Praze 1 se vedení rozhodlo pokračovat ve výuce pouze na dálku.

Hodinový blok vyučování namísto 45 minut

Netradičně dlouhé vyučovací hodiny čekají na žáky devátých tříd Základní školy v Ludgeřovicích na Opavsku, kteří se dnes po dvou měsících vrátili do školy. Vedení tamní školy zrušilo klasické hodiny trvající 45 minut. Místo nich zavedlo hodinové bloky. Cílem je minimalizovat počet přestávek, během kterých se děti mohou srocovat. ČTK to řekl ředitel školy Karel Moric.

Národní muzeum bez front

Znovuotevření Národního muzea na Václavském náměstí se obešlo bez komplikací a front. „Žádný kolaps nenastal. Lidé přicházeli ve dvojicích, trojicích,“ uvedla Lenka Boučková z oddělení vnějších vztahů. Podle ní lidé přicházejí v rouškách a jsou ohleduplní.

Muzeum nenaplnilo ani povolenou kapacitu 100 lidí – návštěvníci proto nemuseli čekat. „Odpoledne byla návštěvnost trochu vyšší, pomohlo nám počasí,“ odkázala Lenka Boučková na to, že v Praze začalo odpoledne pršet.

Dopoledne pro seniory i v galeriích

Po téměř dvou měsících se tento týden postupně otevřou brněnská muzea a galerie, většina z nich v úterý, případně ve středu. Návštěvníci musejí kvůli pandemii koronaviru nadále počítat s dílčími omezeními a zpřísněnými hygienickými pravidly. Moravská galerie vyhradila dopolední hodiny pro návštěvníky z řad seniorů, oznámila novinářům její mluvčí Michaela Paučo.

V pondělí se otevírá venkovní areál hradu Špilberk, stejně jako vyhlídková věž Staré radnice. V úterý mohou lidé vyrazit do výstavních síní a expozic Muzea města Brna na Špilberku. Vila Tugendhat, která je stejně jako Špilberk pod správou Muzea města Brna, přivítá první návštěvníky až 2. června.

V úterý otevře své brány Moravské zemské muzeum, stejně jako třeba Technické muzeum Brno. Některé interaktivní části expozic a výstav ale zatím kvůli hygienické bezpečnosti zůstanou přístupné jen v omezeném režimu.

Fronta před knihovnou

V pondělí dopoledne čekala na otevření hlavní budovy Knihovny Jiřího Mahena v Brně řada lidí. Převažovali senioři. Od března si nemohli půjčovat nové čtení, knihovna zůstávala nepřístupná kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru. V posledních dnech se postupně otvíraly menší pobočky, dnes přišla řada na ústřední knihovnu v Kobližné ulici.

Nikdo se zatím nemusí bát pokut za výpůjčky z doby před pandemií koronaviru. Všechny jsou prodloužené do týdne od 20. do 27. května.

Knihy, které měli čtenáři doma, se zatím nevrací přímo do regálů. Každou z nich čeká třídenní „karanténa“, než si ji zase bude moci někdo vypůjčit. Knihovna přijala také řadu dalších hygienických opatření.

Základní umělecké školy hlásí návrat žáků 

Do hodin se po znovuotevření základních uměleckých škol vrací většina žáků. Zájem o výuku některé ředitele dokonce překvapil.

Například základní uměleckou školu v Moravské Ostravě navštěvuje za běžného stavu více než 540 dětí. „Zájem o výuku projevilo téměř sto procent z nich,“ řekl ČTK ředitel školy Jaromír Zubíček. Dodal, že hodiny děti mají většinou jednou za týden. Do školy tak během pondělí dorazilo asi 120 žáků.

V Českých Budějovicích si kvůli stříhání i přivstali

Otevření holičství a kadeřnictví v Českých Budějovicích dnes provázel velký zájem klientů. Na některých místech se tvořily i kratší fronty.

„Lidé stáli ve frontách už od 6:30,“ řekla ČTK například kadeřnice z pánského a dámského holičství a kadeřnictví U Koníčka na českobudějovické Žižkově třídě. Nápor zákazníků pokračoval prakticky po celý den.

Kadeřníci si stěžují na štíty

Špatně se v nich dýchá, mlží se a způsobují problém při fénování. Komplikovanější je také komunikace se zákazníky. Tak shrnují kadeřníci své zkušenosti s „dvojitou ochrannou dýchacích cest“, jak o povinnosti mít roušky i štít mluví ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Práci ovšem komplikují i roušky klientů, zvláště při mytí vlasů.

„Na roušky už jsme si asi všichni zvykli, ale kombinace roušky a štítu je smrtelná,“ řekl s nadsázkou šéf pražského kadeřnictví Journal Lukáš Ksandr pro ČTK. Při práci přitom využívají jednorázové roušky, které jsou podle něj nejvíce prodyšné.

Obchodní centrum ve Zlíně hlásí o třetinu větší návštěvnost

Další obchody se dnes po zmírnění opatření v souvislosti s epidemií koronaviru otevřely v obchodním centru Zlaté Jablko ve Zlíně. U některých prodejen již dnes ráno čekali lidé na otevření, například u obchodů s obuví. Po poledni přišlo do centra asi 5000 lidí, řekla ČTK mluvčí centra Kateřina Martykánová. Návštěvnost by podle ní dnes mohla dosáhnout asi 10 000 lidí, minulý týden byla průměrná denní návštěvnost 7000 lidí.

„Zahrádka kavárny na náměstí byla od rána plně obsazená. Všechny obchody jsou otevřené, zavřené jsou jen restaurace, kavárny bez zahrádky a dětský koutek,“ uvedla Martykánová. V centru je 77 obchodů, zájem je podle mluvčí i o vstupenky do kina, které je součástí centra.

Českobudějovické obchodní centrum hlásí klidný průběh

Desítky až stovky lidí byly dopoledne v českobudějovickém obchodním centru Igy, největším na jihu Čech, v němž dnes po uvolnění koronavirových opatření otevřela většina prodejen. Fronty se netvořily, v obchodech s botami či textilem byli spíše jednotlivci. Odpočinková místa, kde zvlášť mladí lidé běžně sedávají, jsou ohraničená červenobílou páskou a nepřístupná.

Reklama

Doporučované