Hlavní obsah

Zahrady na Pražském hradě se dnes dopoledne nezaplnily

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Desítky lidí vyrazily dnes dopoledne do zahrad, které se otevřely na Pražském hradě. Královská zahrada, Jižní zahrady a horní část Jeleního příkopu se tak zdaleka nezaplnily.

Článek

Kvůli chladnějšímu počasí nevyužila většina příchozích ani možnosti posezení na lavičce a jen se procházela. Zpravidla šlo o dvojice nebo rodiny s dětmi. Až na výjimky lidé respektovali předepsaná protiepidemický opatření, měli respirátory a dodržovali rozestupy, zjistila na místě zpravodajka ČTK. Neopakovala se tam tedy situace z minulých dnů, kdy slunečné počasí vylákalo velké množství lidí často bez roušek na náplavky a do pražských parků.

Část zahrad sousedících s historickým sídlem českých králů a prezidentů bude otevřená ode dneška denně od 10:00 do 17:00. Do Královské zahrady mohou lidé vstupovat od Belvederu, do Jižních zahrad od Opyše a do horní části Jeleního příkopu se dostanou z ulice U Brusnice.

Například v horní části Jeleního příkopu se dnes mezi 10:00 a 11:00 sešlo v jeden okamžik do stovky lidí. Byli mezi nimi zejména starší lidé v párech a rodiče či prarodiče s dětmi. „Bydlíme v Praze 6, tak to nemáme daleko. Chtěli jsme s manželem někam blíž přírodě a tady jsme se podívat ještě nebyli, tak jsme se rozhodli, že dneska se to hodí. I počasí je fajn, aspoň tu není tolik lidí,“ řekla ČTK jedna starší paní, která se do Jeleního příkopu vydala se svým mužem.

V Královské zahradě a v Jižních zahradách se dopoledne sešlo lidí ještě méně. V Královské zahradě jich podle odhadu zpravodajky ČTK bylo kolem poledne asi 50 a v Jižních zahradách zhruba 30. Většinou šlo opět o dvojice ve středním či starším věku nebo rodiny s dětmi. Lavičky byly až na výjimky prázdné.

V Královské zahradě pobíhalo několik předškolních dětí bez roušky a jeden muž šel s respirátorem pod nosem, jinak měli všichni nos a ústa předpisově zakryté. V Jižních zahradách postávala na vyhlídce čtveřice lidí bez roušek či respirátorů a několik lidí si nos a ústa odkrylo při cestě k zahradám, když šli nahoru po starých zámeckých schodech. Jakmile došli ke vchodu do zahrady, nasadili si respirátor a někteří si dezinfikovali ruce přípravkem, který tam byl k dispozici.

Vstup do zahrad je zdarma a počet návštěvníků není nijak omezený. Nesmí se tam se zvířaty, na kole či skateboardu. U vchodu stojí policisté, kteří mohou návštěvníky namátkově kontrolovat. Například u horní části Jeleního příkopu nepustili dovnitř paní, která přišla se psem. Pražský hrad zrušil plošné vstupní kontroly, které před několika lety zavedl. Nádvoří Hradu s výjimkou katedrály sv. Víta zůstávají kvůli protipandemickým opatřením nadále uzavřená.

Reklama

Doporučované