Hlavní obsah

Zahrál si už za českou reprezentaci, ale sní o té kamerunské. Jsem vlastenec, říká příbramský útočník Ayong

Ayong vyrůstal v Příbrami od patnácti let bez rodiny. Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová Příbram vsadila po sestupu z nejvyšší fotbalové soutěže na své odchovance. Jedním z nich je také rodák z Kamerunu Bastian Karsten Ayong, který v Příbrami hraje od patnácti let.

Článek

Během loňského podzimu si za českou reprezentaci do dvaceti let zahrál útočník Příbrami Bastian Karsten Ayong. „Jsem rád, že jsem se podíval do české reprezentace. Upřímně ale říkám, že bych raději reprezentoval Kamerun,” vysvětluje Ayong.

Na začátku jarní části sezony byl Ayong mezi náhradníky reprezentačního výběru Karla Krejčího. „Trenérovi dvacítky jsem poděkoval, ale hned jsem mu říkal, že mě láká kamerunská reprezentace, aby mě nepovolával,” pokračuje dvacetiletý útočník.

„O reprezentaci jsem se bavil třeba i se Simonem Delim ze Slavie, a ten mi řekl, že to nemám řešit - a pokud budu hrát dobře za klub, tak pozvánka může přijít,” dodává Ayong s tím, že se v Česku potkává vedle Deliho také s Michalem Ngadeuem ze Slavie.

„Do Česka jsem se dostal díky bývalému manželovi své matky, který mě dostal do Česka, protože věděl, že bych chtěl hrát fotbal, a také mi tady zařídil lepší vzdělání,” pokračuje dvacetiletý útočník, který žije v Česku od dvanácti let.

Příbramská devatenáctka si zahrála v sezoně 2015/16 mládežnickou Ligu mistrů a tým Petra Janoty došel až do osmifinále, kde vypadl s portugalskou Benfikou Lisabon po remíze 1:1 na penalty. Právě Ayong se proti portugalskému týmu prosadil.

Už na konci minulé sezony se Ayong dostal do příbramského A-týmu a v probíhající sezoně nastupuje kamerunský rodák pravidelně.

„Vím, že má předpoklady pro ligový fotbal, a pevně jsem věřil, že se prosadí. Navíc věřím, že se začne prosazovat v dospělém fotbale ještě daleko více, protože má stále velký prostor na zlepšování,” hodnotí svého bývalého svěřence mládežnický trenér Příbrami Janota.

Dvacetiletý útočník na závěr přiznal, že jeho vysněným týmem je londýnská Chelsea. „Premier League sleduju nejvíce, ale momentálně jsem v Příbrami a uvidíme, co bude třeba za pět let.”

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované