Hlavní obsah

70 let na trůnu. Střípky ze života panovnice v jediném videu

Bez komentáře: 70 let na trůnu. Střípky ze života královny Alžběty II. v jediném videu.Video: AP

 

Reklama

V londýnském Whitehallu započaly tradiční přehlídkou čtyřdenní oslavy 70. výročí vlády královny Alžběty II. Britská vláda po dobu oslav vyhlásila státní svátek. Napříč Británií a společenství se bude konat až 200 tisíc akcí.

Článek

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou královnou a ve svých 96 letech i nejstarším vládnoucím panovníkem v současnosti na světě.

Jako královna navštívila přes 100 zemí, zažila už 14 premiérů, udělila „královský souhlas“ s asi 4 tisíci zákony a britským občanům rozeslala přes milion gratulací k dlouhověkosti nebo výročí svatby.

„Je symbolem stability. Jde o osobnost, která tu byla ‚odjakživa‘. Člověku musí být hodně přes sedmdesát let, aby si mohl pamatovat jiného panovníka. Takže pro většinu lidí je to jediná královna, kterou zažili. Nosí kostýmky a šaty v zářivých barvách, výrazné klobouky – aby vyčnívala, aby ji lidé zahlédli i z větší dálky. V době koronavirových lockdownů prokázala – na rozdíl od politiků – schopnost naladit se na náladu, jež ve společnosti panuje,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy historička Judith Rowbothamová, jež působí na univerzitě v Plymouthu.

Reklama

Doporučované