Hlavní obsah

Albánci protestují proti rostoucím cenám pohonných hmot a potravin

Foto: Profimedia.cz

Premiér Edi Rama řekl, že zvyšování cen je způsobeno válkou na Ukrajině a není důsledkem připojení se země k sankcím proti Rusku.

Reklama

Tisíce Albánců demonstrovaly proti překotnému růstu cen, který vláda přičítá válce na Ukrajině. Informovala o tom agentura AP. V uplynulém týdnu pohonné hmoty v balkánské zemi podražily až o 50 procent.

Článek

Stovky lidí se shromáždily před budovou vlády v metropoli Tiraně, v dalších městech protestující blokovali hlavní ulice. V sobotu se chystá další celostátní protest. Důvodem je kromě výraznému podražení pohonných hmot i rostoucí cena všech potravin.

Demonstranti obviňují vládu jedné z nejchudších evropských zemí, že z růstu cen profituje. Navrhují, aby postupovala stejně jako vlády v okolních státech, které snížily spotřební nebo jiné daně.

Premiér Edi Rama dnes řekl, že zvyšování cen, zejména ropy a plynu, je způsobeno válkou na Ukrajině a není důsledkem toho, že se Albánie připojila k mezinárodním sankcím proti Rusku. Uvedl také, že kabinet nezvýšil ceny elektřiny a že již nyní dotuje účty 80 procentům domácností a malých podniků.

Rama dodal, že vláda po dohodě se společnostmi dodávajícími pohonné hmoty začne stanovovat ceny a přijme drastická opatření pro jejich vymáhání. Ministryně energetiky Belinda Ballukuová vyzvala obyvatele, aby snížili spotřebu paliva pro svá auta.

Reklama

Související témata:

Doporučované