Hlavní obsah

Alžběta II. poprvé za 59 let nezahájí nové zasedací období parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. na loňském zahájení zasedání parlamentu.

Reklama

Britská královna se kvůli problémům s pohyblivostí nezúčastní tradiční ceremonie zahájení zasedání parlamentu. Bude to potřetí za dobu jejího panování.

Článek

Britská královna Alžběta II. v úterý kvůli zdravotním problémům nezahájí nové zasedací období parlamentu, jak je tradicí. Uvedla to agentura Reuters, podle níž šestadevadesátiletá panovnice má problémy s pohyblivostí. Zastoupí ji její syn princ Charles, který přednese legislativní program vlády.

„Královna má nadále občasné problémy s pohyblivostí a po konzultaci se svými lékaři se neochotně rozhodla, že se zítřejšího (úterního) zahájení zasedání parlamentu nezúčastní,“ uvedl Buckinghamský palác v prohlášení.

Královnin proslov, který připravuje vláda, letos přednese následník trůnu princ Charles. Zahájení zasedacího období parlamentu se zúčastní také královnin vnuk princ William, který je druhý v linii následnictví.

Je zvykem, že tento projev přednáší panovník jakožto hlava státu. Královna ho zmeškala prozatím jen dvakrát za 70 let její vlády, a to v letech 1959 a 1963 kvůli těhotenství.

Panovnice od loňského podzimu, kdy strávila noc v nemocnici, zřídka opouští hrad Windsor u Londýna. V únoru prodělala onemocnění covid-19. Královská rodina nedávno oznámila, že Alžběta se letos nezúčastní tradičních slavností v zahradách Buckinghamského paláce.

Zatím není jasné, zda bude přítomna při oslavách 70. výročí svého nástupu na trůn. Buckinghamský palác uvedl, že to plánuje, ale zatím svou účast nebude potvrzovat.

Palác odmítl uvést podrobnosti o Alžbětině onemocnění, ale jeden ze zdrojů Reuters řekl, že souvisí s problémy, které měla v loňském roce.

Zákonodárci budou o projevu, který letos místo královny přednese Charles, několik dní debatovat a nakonec o něm hlasovat. To je ale jen formalita. Toto hlasování naposledy v roce 1924 prohrál konzervativní premiér Stanley Baldwin, který ve volbách měsíc předtím přišel o parlamentní většinu.

Parlamentní schůze v Británii běžně trvá zhruba 12 měsíců. Na jejím konci zanikají všechny rozpracované návrhy zákonů a vláda následně prostřednictvím projevu královny při zahájení nové schůze představuje legislativní plány pro další období. Mezi dvěma schůzemi je přestávka, většinou třítýdenní.

Reklama

Doporučované