Hlavní obsah

Američané v ruském vězení. Do USA se stále nevrátila basketbalistka ani mariňák

Foto: AFP PHOTO / The Office of Rep. August Pfluger, Profimedia.cz

Bývalý příslušník americké námořní pěchoty Trevor Reed po výměně vězňů mezi Spojenými státy a Ruskem.

Reklama

Navzdory ruské invazi na Ukrajinu nedošlo k přerušení diplomatických vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy, a to ani v otázce výměny vězňů. K poslední výměně došlo v pondělí, další Američané ale na návrat do vlasti stále čekají.

Článek

Ranvej ankarského letiště byla v pondělí svědkem dramatické výměny vězňů mezi aktuálně ještě více rozděleným Západem a Východem. Washington a Moskva si v Turecku vyměnily veterána námořní pěchoty uvězněného v ruské metropoli a usvědčeného ruského obchodníka s drogami, který si odpykával ve Spojených státech dlouholetý trest.

Podobná výměna by podle deníku The Guardian byla značně překvapivá i v období míru. Kvůli aktuální situaci na Ukrajině, kam Rusko podniklo vojenskou invazi, ale byla takováto dohoda ještě více nečekaná.

Devět let za výtržnictví

Bývalý příslušník americké námořní pěchoty Trevor Reed byl zatčen v létě roku 2019 poté, co ruské úřady uvedly, že napadl policistu, který ho eskortoval na policejní stanici v silně podnapilém stavu „po noci plné pití“. Reed byl v Moskvě na návštěvě za svou přítelkyní Alinou Cybulnikovou.

V jednom z podniků se měl Reed po vypití velkého množství vodky chovat neukázněně a kolega jeho partnerky tak zavolal policii. Při zatýkání pak Reed jednoho z policistů napadl.

Policie následně Cybulnikové sdělila, aby Reeda vyzvedla po jeho vystřízlivění. Jakmile ale Cybulniková následujícího rána dorazila na stanici, zjistila, že Reeda vyslýchají příslušníci ruské bezpečnostní služby FSB, a to bez přítomnosti právníka, uvádí stanice Rádio Svobodná Evropa.

Následně byl Reed odsouzen na devět let odnětí svobody. Od té doby pobýval v ruském vězení, v roce 2020 ale deník The New York Times informoval, že by se Reed mohl stát součástí výměny vězňů.

Dvacet let za pašování drog

Právě k tomu nakonec v pondělí došlo. Opačným směrem tak zamířil ruský pilot Konstantin Jarošenko, který si odpykával v Connecticutu dvacetiletý trest za pašování kokainu do Spojených států. Jarošenko byl v roce 2010 zadržen v Libérii a následně ho místní úřady vydaly do USA.

Rusko o vydání Jarošenka usilovalo roky, zároveň ale odmítalo požadavky USA na propuštění Reeda. Ten se pomalu přibližoval svému tisícímu dni ve vazbě. Podle jeho rodiny se Reedův zdravotní stav v poslední době výrazně zhoršoval.

Americký prezident Joe Biden přivítal propuštění Reeda a uvedl, že jednání, která vyústila ve výměnu vězňů, „vyžadovala obtížná rozhodnutí, která nebere na lehkou váhu“.

„Reedův bezpečný návrat je svědectvím o prioritě, kterou moje administrativa klade na navrácení Američanů držených jako rukojmí a neprávem zadržovaných v zahraničí zpátky domů,“ uvedl Biden v prohlášení.

Jeden ze členů Bidenovy administrativy popsal případ Trevora Reeda jako jednu z priorit americké vlády, a to mimo jiné z důvodu jeho zhoršujícího se zdravotního stavu. Výměně pak měl napomoci i fakt, že si Jarošenko velkou část svého trestu již odpykal. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že výměna Reeda a Jarošenka byla „výsledkem dlouhého procesu vyjednávání“.

Zatímco Reed se tak po návratu do Spojených států mohl znovu setkat se svou rodinou, další Američané věznění v Rusku na svůj návrat do vlasti stále čekají. Úspěšná pondělní výměna pak jejich příběh znovu připomněla a dala jim naději, že se něco podobného podaří i v jejich případě.

Další vězni čekají

Jedním z nich je Paul Whelan, stejně jako Reed bývalý příslušník námořní pěchoty, který byl zatčen v roce 2018 v moskevském hotelu, kam odjel na svatbu svého přítele. Soud ho uznal vinným ze špionáže a odsoudil ho k šestnácti letům nucených prací.

Důkazem použitým proti Whelanovi byl flash disk, který podle obžaloby obsahoval státní tajemství. Disk dostal Whelan v Rusku od známého a předpokládal, že obsahuje pouze svatební fotografie.

Druhým mediálně známým případem je pak basketbalistka Brittney Grinerová, kterou ruské úřady zadržely na moskevském letišti 17. února, tedy týden před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Grinerová čelí obvinění z držení zakázaných látek, konkrétně konopného oleje. V tomto případě nadále pokračuje vyšetřování a jasno bude nejdříve 19. května.

Právě složitost vyjednávání a také zisk muže, o kterého Moskva velmi stála, může podle deníku The Guardian komplikovat další možnost výměny vězňů. Nadějí pro rodinu Paula Whelana ale zůstává další ruský občan, který si v USA odpykává trest.

Ruský zájem o obchodníka se smrtí

Podle zdrojů Guardianu obeznámených s podmínkami výměny totiž Moskva stála mimo Jarošenka ještě o jednoho muže. Tím měl být Viktor Bout, notoricky známý ruský obchodník se zbraněmi přezdívaný „obchodník se smrtí“.

Bout byl v roce 2008 zatčen v Thajsku, vydán do Spojených států a v roce 2012 odsouzen na 25 let za spiknutí s cílem zabít americké občany, dodávání protiletadlových raket a poskytování pomoci teroristické organizaci, uvádí Guardian.

Zdroj deníku uvedl, že právě úspěšná výměna Reeda za Jarošenka možná otevřela dveře další podobné akci, která by se mohla týkat Bouta a Whelana. Whelanova rodina ale uvedla, že na tuto výměnu nebude tlačit.

„Můj osobní pohled muže z ulice je takový, že by bylo šílené, aby americká vláda vyměnila obchodníka se smrtí za Paula, který je v nejlepším případě nešťastný turista,“ nechal se slyšet jeho bratr David. Whelan je podle Guardianu nyní v Rusku zadržený už čtyřicet měsíců, z nichž posledních dvacet tráví v pracovním táboře v Mordvinsku, který leží necelých 500 kilometrů východně od Moskvy.

Reklama

Doporučované