Hlavní obsah

Americký Senát potvrdil nástup první Afroameričanky do nejvyššího soudu

Foto: Profimedia.cz

Ketanji Brownová Jacksonová a prezident Joe Biden po oznámení, že se Brownová Jacksonová stala soudkyní Nejvyššího soudu.

Reklama

aktualizováno •

Americký Senát schválil do nejvyššího soudu Ketanji Brownovou Jacksonovou, informovala agentura AP. Je první černoškou, která kdy získala post u nejvyšší soudní instance USA.

Článek

Kandidátku amerického prezidenta Joea Bidena podpořilo 53 senátorů, proti se vyslovilo 47. Mezi třemi republikány, kteří podpořili Bidenovu nominantku, byli Susan Collinsová z Maine, Mitt Romney z Utahu a Lisa Murkowskiová z Aljašky, uvádí CNN.

„I když neočekávám, že budu souhlasit s každým rozhodnutím, které u soudu učiní, věřím, že více než splňuje standardy excelence a integrity,“ uvedl na Twitteru Romney.

Brownová Jacksonová bude 116. držitelkou jednoho z devíti křesel v nejvyšší soudní instanci v USA, první černoškou a zároveň teprve šestou ženou v této funkci. Tento post v současné době zastávají tři ženy – Amy Coneyová Barrettová, Elena Kaganová a Sonia Sotomayorová.

Poprvé v historii tak v nejvyšším soudu USA současně zasednou čtyři ženy. Prvním černochem, který zastával post v nejvyšším soudu se stal v roce 1967 Thurgood Marshall nominovaný prezidentem Lyndonem Johnsonem.

Brownová Jacksonová do úřadu nastoupí, až půjde 83letý člen liberálního křídla soudu Stephen Breyer koncem června do penze. Nová soudkyně nezmění ideologickou rovnováhu nejvyššího soudu, kde konzervativní členové převažují poměrem šest ku třem. Liberální křídlo soudu by ale vzhledem k svému věku mohla osvěžit, funkci by mohla zastávat desítky let.

„Je to nádherný, radostný a inspirativní den – pro Senát, pro Nejvyšší soud a pro Spojené státy americké,“ přivítal výsledek hlasování lídr demokratických senátorů Chuck Schumer. Jacksonová Brownová sledovala průběh schvalování v Bílém domě s prezidentem Bidenem.

Brownová Jacksonová se narodila v hlavním městě Washingtonu, ale vyrůstala v Miami. Práva vystudovala na Harvardu. Soudkyní federálního systému je od roku 2013, přičemž loni v létě byla povýšena na místo členky federálního odvolacího soudu pro správní oblast hlavního města USA, který bývá označován za druhý nejvlivnější v celé zemi.

Soudkyně senátorům během několikadenního slyšení řekla, že bude uplatňovat zákon „bez strachu a laskavosti“, a ohradila se proti pokusům republikánů vykreslit ji jako příliš shovívavou ke zločincům, které odsoudila.

Puntičkářka, která nesnese hlupáky

Politolog Bruce Peabody z Fairleigh Dickins University v New Jersey před časem v rozhovoru pro Seznam Zprávy předvídal, že místo v klíčovém soudním orgánu získá.

„Lidé k ní chovají hluboký respekt, nevidím důvod, proč by její nominaci Senát neměl schválit. Ví se o ní, že je velmi puntičkářská, často k její škodě – píše dlouhé, propracované posudky,“ uvedl na začátku února, kdy se o nominaci soudkyně spekulovalo.

„Jacksonová je někdo, kdo nesnese hlupáky. Navíc má dobrou politickou minulost, nepřímo je totiž příbuzná s někdejším předsedou Sněmovny reprezentantů, republikánem Paulem Ryanem. To by jí mohlo nahnat body u republikánů,“ predikoval tehdy politolog Peabody.

Reklama

Související témata:

Doporučované