Hlavní obsah

Analýza videa: Zastřelili ukrajinští vojáci ruského zajatce?

Záběry údajného zabití ruského vojáka ukrajinskými silami.Video: telegram/uniannet

 

Reklama

Internetem koluje video, které možná ukazuje, jak vojáci bojující za Ukrajinu zabili ruského válečného zajatce. Na záběry se zaměřili investigativci několika médií, Seznam Zprávy připravily shrnutí jejich dosavadních zjištění.

Článek

Zatímco se svět soustředí zejména na záběry z Buči nebo Borodjanky, kde po sobě ruští okupanti zanechali krvavou spoušť, na sociálních sítích se objevilo video, které údajně zachycuje ukrajinské síly popravující zraněného ruského vojáka. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby bude celá záležitost vyšetřena.

Záznam se původně objevil na platformě Telegram a následně ho úspěšně ověřili investigativci z amerického listu The New York Times nebo britské BBC. Co zatím o události víme?

„Podívej, ještě žije. Lapá po dechu.“

Kaluže krve, čtyři postavy na zemi a veselí vojáci – tak vypadají některé ze záběrů kolujícího videa. Tři z těl se nehýbají, jedna z postav se však zdá být stále naživu a přes těžká zranění sípe. To navíc potvrzuje i jeden z vojáků, jehož ruštinu, kterou používají i lidé žijící na území Ukrajiny, záznam zachycuje: „Podívej, ještě žije. Lapá po dechu.“

Do těla na zemi ležícího muže následně voják vyšle několik nábojů. Na zemi tak během chvíle leží už čtyři mrtví – jeden z nich má dokonce zjevnou ránu na hlavě a ruce svázané za zády. Všichni jsou oblečení do maskáčů a tři z nich mají na rukou bílé pásky, které byly na ruských vojácích viděny již dříve.

Ještě před zasazením osudné rány se na videu ozývá hlas, který apeluje na kolegy, aby vojáka na zemi nechali být. Ve svých žádostech však není úspěšný. Video následně ukazuje místo, kde k celému incidentu došlo a jak na událost reagují zbylí příslušníci jednotky.

„Sláva Ukrajině!“ zvolá na záznamu jeden z mužů. Odpovědí je mu provolání slávy hrdinům od jiného, který na videu – nikoliv jako jediný – ukáže i celou svou tvář. BBC jeho obličej „prohnala“ počítačovým algoritmem, který daný snímek porovnal s velkým množstvím fotografií různých lidí.

Novináři byli úspěšní, muže identifikovali jako Gruzínce s úzkými vazbami na Ukrajinu. Jeho totožnost však není definitivně potvrzena, jméno si tak BBC zatím nechává pro sebe. Přítomné vojáky s ukrajinskými silami spojují i modré pásky na rukávech jejich uniforem nebo nášivky v barvách ukrajinské vlajky.

Silnice nedaleko Buči

Mrtví vojáci leží na silnici jen pár metrů od opuštěného obrněného vozidla BMD-2, které používají ruské výsadkové jednotky a na jehož boku je nakreslené bílé písmeno V. Silnice se nachází západně od Kyjeva a severně od vesnice Dmytrivka. Ta leží asi 11 kilometrů od města Buča, kde se ukrajinští civilisté stali oběťmi masakru ze strany ruských vojáků.

Scény zobrazené ve videu novináři spojili se snímky z oblasti na Google Street View. Na satelitním snímku stejné silnice, který byl pořízen 31. března, je navíc možné na zemi rozeznat skvrny, které by mohly být již zmiňovanými kalužemi krve. Satelitní snímky také ukazují další obrněná vozidla, která zachycuje i samotné video.

Foto: Google, Seznam Zprávy

Porovnání záběrů ve videu s Google Street View.

Foto: Google, Seznam Zprávy

Porovnání záběrů ve videu s Google Street View.

Kdy přesně bylo video pořízeno, nelze s jistotou říct. S ohledem na stíny na silnici je však zřejmé, že bylo pořízeno v odpoledních hodinách. První verze videa, kterou novináři dohledali, byla zveřejněna ráno 30. března – natočena tak mohla být odpoledne 29. března či ještě dříve.

Podle listu The New York Times mohla událost následovat ukrajinské přepadení ruské kolony, ke kterému došlo kolem 30. března. V tu dobu se ruské jednotky stahovaly z malých měst západně od Kyjeva, kde se týdny odehrávaly zuřivé boje. Podle britského ministerstva obrany se nyní ze severu Ukrajiny Rusové již „plně stáhli“.

Dění na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Ukrajinská tisková agentura UNIAN, která zveřejnila video následků přepadení, jej popsala jako práci „Gruzínské legie“, tedy práci polovojenské jednotky gruzínských dobrovolníků, která vznikla již v roce 2014, aby bojovala za Ukrajinu. I tato informace proto nahrává identifikaci Gruzínce, ke které došla BBC.

Ta se také již pokusila kontaktovat ukrajinské ministerstvo obrany s žádostí o vyjádření, zatím však bez úspěchu. Již zmiňovaného ministra zahraničí Kulebu pak novináři konfrontovali na tiskové konferenci NATO v Bruselu.

Ukrajina slibuje vyšetřování

„Neviděl jsem to. Slyšel jsem o tom. Chci vás ujistit, že ukrajinská armáda pravidla války dodržuje,“ sdělil politik. Dodal ale, že k ojedinělým případům porušení těchto pravidel dojít může. Takové případy podle něj budou náležitě vyšetřeny.

Na ruské vojáky se valí vlna hněvu již od začátku invaze na Ukrajinu. Pobouření ještě zesílilo poté, co minulý pátek Ukrajina informovala o osvobození města Buča, které leží jen pár kilometrů severozápadně od hlavního města země. Ukrajinským vojákům i novinářům se tehdy naskytl pohled na zvěrstva, která během posledního měsíce války napáchali na tamním obyvatelstvu právě ruští okupanti.

Svědectví těch, kteří zničené město viděli na vlastní oči, se brzy dostala do světa. Lidé mohli na sociálních sítích i v médiích vidět fotografie civilních obětí ležících na silnicích, kdy některé měly dokonce ruce svázané za zády, nebo masové hroby s desítkami mrtvých těl.

Ruské ministerstvo obrany popírá, že by ruští vojáci v Buči civilisty zabíjeli, a tvrdí, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou jen „další provokací“ ukrajinské vlády. Na úterním jednání Rady bezpečnosti OSN pak stálý zástupce země Vasilij Něbenzja hovořil o nesrovnalostech, které mají celou záležitost obklopovat.

Události nicméně nadzvedly ze židle spoustu zahraničních představitelů. „V úzké koordinaci s Ukrajinou a dalšími členskými státy a partnery v OSN budou Spojené státy usilovat o pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva,“ informovala v pondělí na Twitteru americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová‑Greenfieldová.

Iniciativa byla nakonec úspěšná a Valné shromáždění OSN ve čtvrtek opravdu odhlasovalo pozastavení členství Ruska v UNHRC. Pro návrh se vyslovilo 93 států, proti jich bylo 24, 58 zemí se hlasování nezúčastnilo. Nesouhlas s rozhodnutím vyjádřily například Čína nebo Írán.

Reklama

Doporučované