Hlavní obsah

Antiputinovci mají své „Z“. Rusové odmítající invazi našli symbol

Foto: Profimedia.cz

Symbol protestu Rusů proti okupaci Ukrajiny byl k vidění o víkendu i v Londýně.

Reklama

Rusové, kteří nesouhlasí s ruskou okupací Ukrajiny, mají nový symbol. Ten se šíří přes sociální sítě a byl k vidění i na protestech v Česku. Stal se tak protiváhou písmene Z, pod kterým se sjednotili příznivci invaze.

Článek

Symbolem odporu proti invazi ruských vojáků na Ukrajině se u části ruské společnosti stala alternativní podoba státní vlajky. Zatímco oficiálně ji tvoří tři vodorovné pruhy (bílý, modrý, červený), komunity Rusů, kteří s invazí nesouhlasí, si vytvořily vlastní.

Na demonstracích proti válce i Kremlu a na sociálních sítích se tak šíří vlajka bez červeného pruhu. Ten podle Putinových odpůrců představuje krveprolití způsobené Ruskem.

S jedním z prvních návrhů přišla podle ruského investigativního serveru Meduza UX designérka z Berlína Kai Katoninová. Ona sama zpočátku chodila protestovat s nápisem „Ne válce“.

Po čase jí došlo, že Rusům, kteří s jednáním prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí, chybí symbol, který by je sjednocoval. „Bylo jasné, že se musíme vymezit jako Rusové, co jsou proti válce, a ne jen jako další lidé. Jednoznačně jsme se shodli, že potřebujeme symbol,“ vysvětluje motivaci pro vznik alternativní vlajky.

Novou podobu vlajky tak zveřejnila 28. února. O den dříve realizoval podobnou myšlenku i art manažer a PR specialista žijící v Moskvě. Verzi (bílo-modro-bílé) vlajky publikoval na twitterovém účtu Fish Sounds. Svou pravou identitu kvůli možným bezpečnostním rizikům raději skrývá.

„Aktuální vlajku v podobě trikolóry využívá Kreml i opozice a po několika válkách, sportovních skandálech a dalších nepříjemných událostech ztratila důvěryhodnost,“ vysvětluje motivaci nejmenovaný Rus.

Kdo s podobou nového symbolu ruského vzdoru proti invazi na Ukrajině přišel jako úplně první, tak není jasné. Oba autoři ale potvrzují, že spory ohledně autorství nemají.

„Je jedno, kdo je autorem. Jsem přesvědčený, že jsme s podobou vlajky přišli zároveň. Nejdůležitější je, aby se ujala. Je úžasné, kolik z nás mělo stejný nápad se stejným zdůvodněním,“ řekl autor účtu Fish Sounds.

Symbol ruského protiválečného odporu byl k vidění i na sobotním protestu na pražském Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované