Hlavní obsah

Armáda v Burkina Fasu tvrdí, že převzala moc v zemi

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci armády v ulicích hlavního města země Ouagadougou.

Reklama

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu oznámili, že sesadili prezidenta země, pozastavili platnost ústavy, rozpustili vládu a uzavřeli hranice.

Článek

Ve státní televizi převzetí moci oznámil jeden z velitelů armády s tím, že vláda i parlament byly rozpuštěny, informuje stanice BBC. Armáda se také rozhodla uzavřít hranice.

Kde se aktuálně prezident země Roch Mark Christian Kaboré nachází, není podle BBC jasné. Podle armády jsou ale všichni zadržení představitelé drženi na bezpečném místě. Podle agentury Reuters vzbouření vojáci drží prezidenta země ve vojenském táboře, uvedla agentura s odkazem na čtyři nejmenované bezpečnostní zdroje a západního diplomata.

U prezidentovy rezidence zaznamenali obyvatelé žijící v okolí v neděli večer a přes noc těžkou palbu. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) označilo situaci v západoafrické zemi za pokus o převrat, přestože ještě v neděli vláda popírala, že by se armáda ujala moci v zemi.

V pondělí ráno svědci poblíž prezidentova sídla viděli několik pancéřových vozů prezidentova vozového parku proděravěných kulkami, popsala agentura Reuters. Několik lidí z okolí prezidentovy rezidence agentuře AP řeklo, že kromě střelby bylo v noci slyšet i vrtulníky vznášející se nad oblastí.

Přesné místo Kaborého pobytu není známé. Na veřejnosti se neukázal od neděle, kdy začala v kasárnách na několika místech země ostrá palba. Na jeho twitterovém účtu se v pondělí objevil příspěvek podepsaný jeho iniciálami, v nichž prezident vyzval ty, „kdo se chopili zbraní, aby je složili“.

Organizace ECOWAS varovala, že pokud by Kaboré utrpěl fyzickou újmu, požene armádu západoafrické země k odpovědnosti. Vzbouřené vojáky vyzvala, aby se vrátili do kasáren a zahájili dialog s úřady.

V sobotu se v hlavním městě Ouagadougou konala demonstrace, jejíž účastníci vyzývali prezidenta Kaborého k rezignaci. Prezident čelí od znovuzvolení v roce 2020 kritice, že si nedokáže poradit s islámským extremismem v zemi. Koncem loňského roku Kaboré odvolal premiéra a vyměnil většinu ministrů, volání po jeho demisi ale neustalo.

V neděli bezpečnostní složky použily slzný plyn, aby rozehnaly dav lidí, kteří vyšli do ulic na podporu vojáků. Demonstranti podle AP zpustošili sídlo prezidentovy strany. Prezident následně vyhlásil v celé zemi noční zákaz vycházení.

Ministr obrany Barthélémy Simporé připustil, že nepokoje zasáhly kasárna v hlavním městě i mimo něj. V neděli však ještě popíral zprávy o zatčení prezidenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované