Hlavní obsah

Navrátilová a spol. vyhráli. Australian Open povolilo trička s Pcheng Šuaj

Foto: Profimedia.cz

Čínská tenistka Pcheng Šuaj na turnaji US Open v New Yorku (ilustrační snímek).

Reklama

Organizátoři Australian Open otočili. Za rozhodnutím ochranky zabavit divákům trička na podporu čínské tenistky Pcheng Šuaj nejprve stáli. Teď ale fanouškům na turnaji dovolí si trička obléknout. Transparenty dál povoleny nebudou.

Článek

Minulý pátek ochranka požádala diváky, aby si před vstupem do areálu Australian Open svlékli trička s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj“. Špička čínské tenisové čtyřhry Pcheng Šuaj na několik týdnů zmizela poté, co v listopadu obvinila vysoce postaveného čínského politika ze sexuálního zneužívání. Od té doby se znovu objevila, ale mnozí se o ni nadále obávají.

Craig Tiley, výkonný ředitel organizace Tennis Australia zaštiťující Australian Open, řekl novinářům, že divákům nosit trička povolí, pokud se budou „chovat pokojně“. Pořadatelé tak ustoupili silné kritice, ke které se připojila například česko-americká tenisová legenda Martina Navrátilová.

„Pokud si někdo chce vzít tričko a vyjádřit se k Pcheng Šuaj, je to v pořádku,“ citoval ho deník The Sydney Morning Herald. Tiley však dodal, že transparenty přesto povoleny nebudou, protože „to opravdu ubírá fanouškům na pohodlí a bezpečnosti“. Bezpečnostní pracovníci podle něj budou rozhodovat případ od případu.

Loni na začátku listopadu Pcheng Šuaj zveřejnila na čínské sociální síti Weibo velmi osobní příspěvek. Přiznala se v něm k dlouholetému vztahu s někdejším čínským vicepremiérem Čangem Kao-lim. A obvinila ho, že ji nutil k sexu. Příspěvek byl z čínského internetu ihned odstraněn, podle CNN za méně než 30 minut od jeho publikace. Po tenistce se následně slehla zem.

Čínská státní média později zveřejnila e-mail, v němž tenistka píše, že není v nebezpečí a bere zpět svá obvinění. Mnohé ale zpráva nepřesvědčila. Jako dostatečný důkaz části veřejnosti nestačil ani rozhovor, ve kterém se nechala slyšet, že ze sexuálního obtěžování nikdy nikoho neobvinila. Její příspěvek prý lidé nepochopili. Panují obavy, že Pcheng Šuaj tato vyjádření učinila pod nátlakem.

Tennis Australia již dříve sdělila BBC, že politiku „nepovolování komerčních nebo politických transparentů, nápisů nebo oblečení uplatňuje dlouhodobě“. Organizace dodala, že „ráda přivítá“ dotčeného diváka zpět v areálu turnaje, ale uvedla, že „politika bude i nadále uplatňována (…) na všechny předměty, které ohrožují bezpečnost a pohodlí fanoušků Australian Open“.

I BBC poznamenala, že Tennis Australia není jediným subjektem, který klade důraz na dodržování pravidel chování diváků, včetně toho, co mají na sobě. Je běžné, že mezinárodní sportovní akce mají stanovené zásady, co jejich organizátoři považují za politická prohlášení. Wimbledon například v areálu turnaje zakazuje „jakékoliv předměty nebo oblečení nesoucí politická prohlášení a nevhodné nebo urážlivé výroky“.

Rozhodnutí zakázat tričko se setkalo s ostrou kritikou ze strany skupin na ochranu lidských práv i mezinárodní tenisové komunity. Někteří naznačovali, že se organizátoři podvolili tlaku velkých čínských sponzorů.

Tenisová legenda Martina Navrátilová na Twitteru označila rozhodnutí za ubohé. Bývalá profesionální tenistka navíc nezůstala u příspěvků na internetu a o celé záležitosti promluvila i ve vysílání stanice Tennis Channel.

„Sport byl vždy v popředí společenských problémů, posouval je kupředu. Mám ale pocit, že nyní jdeme vzad,“ nechala se slyšet Navrátilová s tím, že rozhodnutí organizátorů vnímá jako zbabělé. „Tohle není politické prohlášení, je to prohlášení o lidských právech,“ komentovala nápis, který pořadatelé Australian Open považují za nevhodný.

Proti zákazu se ohradil také australský ministr obrany Peter Dutton, který v rozhovoru pro televizní stanici Sky News označil jednání Tennis Australia za „hluboce znepokojivé“. „Myslím, že bychom se měli k těmto otázkám vyjadřovat, a rád bych vyzval (…) tenisové organizace, včetně Tennis Australia, aby tak činily.“ Dutton také ocenil kroky Ženské tenisové asociace (WTA), která v reakci na tuto kontroverzi zrušila všechny letošní turnaje, jež měla pořádat v Číně.

Páteční incident také podnítil vznik stránky GoFundMe. Autoři crowdfundingu na ní slibují, že po dosažení cílové částky 10 000 australských dolarů (cca 150 000 Kč) vytisknou další trička.

Reklama

Doporučované