Hlavní obsah

Bělorusko je ochotné na svém území rozmístit ruské jaderné zbraně

Foto: Profimedia.cz

Vládce Běloruska Alexandr Lukašenko.

Reklama

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se v úterý zmínil o možnosti rozmístit ruské jaderné zbraně na území své země, pokud by se jaderné zbraně zemí NATO ocitly v Polsku. Rusko zase varuje alianci před rozmístěním raket na Ukrajině.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý varoval Severoatlantickou alianci, aby na Ukrajině nepřekročila „červenou čáru“. Tou by podle něj bylo rozmístění určitých útočných raket na ukrajinském území, uvedly ruské agentury. V takovém případě by Rusko „bylo nuceno jednat“, zdůraznil šéf Kremlu.

Putin se v ruské metropoli zúčastnil investičního fóra. V projevu mimo jiné řekl, že doufá, že na všech stranách zvítězí zdravý rozum. Nicméně chce, aby si NATO bylo vědomo, že Rusko má samo obavy o vlastní bezpečnost spojené s Ukrajinou.

„Jestliže se na území Ukrajiny objeví nějaký druh útočných systémů, doba letu do Moskvy bude sedm deset minut a v případě hypersonických zbraní pět minut. Jen si to představte,“ uvedl Putin. „Co máme dělat při takovém scénáři? Budeme muset vytvořit něco podobného ve vztahu k těm, kteří nás takto ohrožují. A můžeme to udělat hned,“ dodal.

V této souvislosti připomněl, že Rusko právě úspěšně otestovalo novou námořní hypersonickou střelu, která bude předána ozbrojeným silám na začátku příštího roku. Při testu letěla podle něj pět minut rychlostí devětkrát vyšší, než je rychlost zvuku.

„Vytváření takových hrozeb (na Ukrajině) pro nás znamená červené čáry. Ale doufám, že k tomu nedojde. Doufám, že zvítězí zdravý rozum, odpovědnost jak pro naše země, tak pro světové společenství,“ řekl ruský prezident.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle agentury Reuters zase řekl, že požádá Putina, aby poskytl Bělorusku jaderné zbraně, pokud obdobné alianční zbraňové systémy skončí v Polsku.

Podle běloruské státní agentury Belta Lukašenko v rozhovoru s ruským novinářem, ředitelem ruského mediálního konglomerátu Dmitrijem Kiseljovem „nevyloučil možnost rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku“. Podle ruské agentury RIA Novosti, která je součástí vzpomínaného konglomerátu, tím Lukašenko „pohrozil“.

Agentura dodala, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dříve uvedl, že pokud Německo odmítne jaderné zbraně, tak ty mohou být rozmístěny v jiných evropských zemích, a to i ležících na východ od Německa. „(V takovém případu) navrhnu (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi vrátit jaderné zbraně do Běloruska,“ řekl Lukašenko podle RIA Novosti.

Dopoledne ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken v Rize upozornil Moskvu, že jakákoli nová agrese Ruska na Ukrajině bude mít vážné důsledky. Šéf americké diplomacie se zúčastní dvoudenního setkání ministrů zahraničí 30 členských zemí NATO, které dnes v lotyšské metropoli začíná.

Stoltenberg v úterý znovu varoval Rusko před použitím síly proti Ukrajině, NATO už je několik týdnů obezřetné kvůli shromažďování ruských vojsk u ukrajinských hranic. „Rusko zaplatí vysokou cenu, pokud znovu použije sílu proti nezávislosti Ukrajiny,“ řekl novinářům Stoltenberg před jednáním s ministry tří desítek členských zemí NATO.

Ukrajina v obavách z opakování agrese, která v roce 2014 vedla k ruskému zabrání ukrajinského poloostrova Krym, žádá po alianci větší bezpečnostní záruky. Znepokojeny jsou ale i členské země NATO Polsko, Litva či Lotyšsko a v posledních dnech volají po zvýšení počtu aliančních vojáků působících v regionu, které má pomoci odstrašení Ruska.

Stoltenberg podotkl, že Západ již prostřednictvím ekonomických či politických sankcí ukázal, že umí na nepřátelské počínání Moskvy zareagovat.

Reklama

Doporučované