Hlavní obsah

Bělorusko v „obležení“. Už i Ukrajina staví na hranicích plot

Foto: Profimedia.cz

Plot na polsko-běloruské hranici u obce Tolcze na severovýchodě Polska, 8. června 2022. Podobný nyní staví Ukrajina na své hranici s Běloruskem.

Reklama

Ukrajina staví kvůli obavám o bezpečnost plot na hranicích s Běloruskem. Bariéra ve Volyňské oblasti nyní stojí asi na třech kilometrech hranic, výstavba ale probíhá také v Rovenské a Žitomirské oblasti.

Článek

Ukrajina na hranici s Běloruskem ve Volyňské oblasti postavila tříkilometrovou zeď s ostnatým drátem. Podle Kyjeva totiž Lukašenkův režim nadále představuje hrozbu, jak uvedl poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

„Na místě jsou rovněž umístěny pytle s pískem, vznikly tam i zákopy,“ informoval Tymošenko podle agentury Reuters. „To není vše, ale podrobnosti nebudeme sdělovat,“ řekl. Poradce zveřejnil fotografie, jak je odvíjen ostnatý drát u zdi, jejíž výšku Reuters odhaduje na dva metry.

Výstavba probíhá také v Rovenské a Žitomirské oblasti, které rovněž sousedí s Běloruskem. Pro představu: ukrajinsko-běloruská hranice je dlouhá více než tisíc kilometrů. Opevnění se podle Tymošenka buduje ale také v oblastech, které sousedí s Ruskem.

Ukrajinský ministr obrany ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že hrozba ze strany Běloruska přetrvává, ale že tamní síly jsou „v pasivní pozici“. Pravděpodobnost, že by v blízké době došlo k útoku ze strany Běloruska, odmítají i britské zpravodajské služby.

Obavy jsou ovšem oprávněné. V říjnu ukrajinské ministerstvo zahraničí informovalo, že Bělorusko volalo ukrajinskému velvyslanci a obvinilo Ukrajinu z údajné přípravy útoku na území Běloruska, připomněl ukrajinský deník Pravda. Bělorusko pak rovněž uzavřelo vojenský pakt s Ruskem, jež umožnil ruským vojákům spolu s technikou do země zamířit.

Ruský útok z Běloruska?

Bělorusko s Ruskem uzavřelo minulý měsíc vojenský pakt. Ruští vojáci se stovkami kusů bojové techniky už zamířili do Běloruska. Podle deníku The Times je možné, že se vydají směrem na Kyjev a pokusí se ho znovu dobýt.

Ukrajina je dalším z běloruských sousedů, kteří staví na společné hranici plot. V září oznámilo výstavbu Lotyšsko. V létě letošního roku budování bariéry dokončily Litva a Polsko, které ho stavěly s cílem zamezit ilegální migraci, kterou využívá Lukašenkův režim jako hybridní zbraň (více například zde).

Reklama

Doporučované