Hlavní obsah

Berlusconi dostal za uši kvůli vodce od Putina. Do nové vlády ale i tak míří

Foto: Profimedia.cz

Expremiér a podnikatel Silvio Berlusconi s nově jmenovanou premiérkou Itálie Giorgiou Meloniovou.

Reklama

Itálie má novou vládu. Její sestavení ale zkomplikovaly proruské výroky expremiéra Silvia Berlusconiho. Podle politologa Martina Mejstříka ale nově zvolená premiérka Meloniová jeho stranu Vzhůru Itálie potřebuje.

Článek

Sestavování italské vlády je u konce. Nově bude podle očekávání vládnout krajně pravicová Giorgia Meloniová, jejíž strana v parlamentních volbách získala nejvíce hlasů.

Nejvíce emocí v posledních týdnech ale budil jiný dobře známý italský politik. Silvio Berlusconi.

Pokud někdy existovaly pochybnosti o tom, zda bude bývalý premiér Berlusconi právě vznikající italské vládě způsobovat potíže, tento týden se definitivně rozplynuly.

Politik a mediální magnát v jedné osobě se na zasedání poslaneckého klubu nechal slyšet, že si s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyměňuje dárky v podobě vodky a vína. To v Itálii vyvolalo vlnu nevole, jak mezi občany, tak mezi Berlusconiho koaličními partnery.

Berlusconiho výpad potvrdila zvuková nahrávka, kterou v úterý pozdě večer zveřejnila italská tisková agentura La Presse.

„Znovu jsem se spojil s prezidentem Putinem,“ je z nahrávky slyšet trojnásobný expremiér. „K narozeninám mi poslal 20 lahví vodky a opravdu ‚sladký dopis‘. Odpověděl jsem mu 20 lahvemi Lambrusca a podobně ‚sladkým dopisem“.

Berlusconi dále zopakoval svá dřívější slova o ruském prezidentovi. Označil ho za nepochopeného „člověka míru“. „Mezi Putinovými pěti skutečnými přáteli jsem já číslo jedna“, dodal na nahrávce Berlusconi.

Zelenskyj invazi vyprovokoval, tvrdil Berlusconi

Ale to nebylo všechno. Jen o den později La Presse zveřejnila ještě jednu nahrávku. Na té Berlusconi říká, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyprovokoval invazi Moskvy tím, že „ztrojnásobil útoky“ proti Ruskem podporovaným separatistům v Donbasu.

Slova vítězky italských voleb Meloniové

Vítězka italských parlamentních voleb a pravděpodobná budoucí premiérka Giorgia Meloniová se hodlá inspirovat českou a polskou politikou.

„Donbaské republiky nakonec vyslaly do Moskvy delegaci a řekly Putinovi: ‚Prosím, braňte nás‘,“ řekl Berlusconi podle CNN. „Putin byl proti jakékoli iniciativě, ale byl pod velkým tlakem ruského lidu, a tak vymyslel tuto zvláštní operaci: plán byl takový, že jeho vojska musí vstoupit na Ukrajinu, svrhnout Zelenského a nahradit ho vládou tvořenou čestnými, rozumnými lidmi.“

Berlusconi dodal, že ruská armáda při vpádu na Ukrajinu „čelila situaci, kterou Putin nemohl předvídat, a také odporu Ukrajinců, kteří začali dostávat peníze a zbraně ze Západu. A ze speciální operace se stala dvousetletá válka“.

Jakmile se Berlusconiho výroky dostaly na veřejnost, jeho strana Vzhůru Itálie (Forza Italia – pozn. red.) se je nejprve snažila popřít s tím, že politik „vyprávěl starou historku, která se stala před lety“.

Brzy však vyšlo najevo, že výroky se týkaly jeho 86. narozenin, které oslavil 29. září, čtyři dny poté, co pravicová koalice vedená jeho spojenkyní Giorgiou Meloniovou zvítězila v italských parlamentních volbách. A také jen týden před narozeninami Putina.

Berlusconi: Nepopírám své dřívější přátelství s Putinem

Berlusconi své výroky obhajoval v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera.

„Vše bylo vytrženo z kontextu. Bylo to šířeno bez znalosti globálního významu mých slov. S jediným cílem – šíření dezinformací a lží. Nepopírám své dřívější přátelství s Vladimirem Putinem, které přineslo důležité výsledky, jichž bylo dosaženo v plné shodě s našimi západními spojenci… Ale dnes se okolnosti změnily,“ řekl.

Není to poprvé, co Berlusconi vyzdvihoval své přátelství s Putinem a zdánlivě obhajoval jeho kroky na Ukrajině. Na konci volební kampaně ospravedlňoval ruskou invazi tvrzením, že se Putin pouze snaží dosadit v Kyjevě k moci „slušné lidi“.

„Berlusconi byl vždy osobní přítel Putina, na tom se asi nic nezmění. Meloniová jasně řekla, ať s takovými názory do té vlády nechodí. Ale nemyslím si, že by Meloniová Berlusconiho stranu z vlády vyhazovala, protože potřebuje jejich hlasy,“ uvedl pro Seznam Zprávy Martin Mejstřík, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Nahrávka, která Berlusconimu způsobila potíže, pochází z uzavřeného jednání, takže ji s největší pravděpodobností musel zveřejnit někdo z Berlusconiho vnitrostranických odpůrců.

Pro vývoj politické situace v Itálii podle Mejstříka „může být zajímavé, že se teď uvnitř strany Vzhůru Itálie navzájem obviňují, kdo tu nahrávku vynesl ven“.

Politická strana Vzhůru Itálie je partnerem v koalici ovládané krajně pravicovou stranou Bratři Itálie (FdI), kterou vede Meloniová.

Pravicový blok, jehož součástí je i Liga Mattea Salviniho, má sice v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu, bez Berlusconiho strany by ale byl v menšině.

Právě spory mezi FdI, nejsilnější stranou pravicového bloku, a Berlusconim v poslední době komunikaci vítězných formací komplikovaly. Minulý týden většina senátorů za FdI nehlasovala pro kandidáta pravicového bloku na předsedu Senátu.

Přečtěte si

Meloniová se začala v politice angažovat už ve svých patnácti letech, kdy vstoupila do Italského sociálního hnutí, které založili fašisti a bývalí spolupracovníci Benita Mussoliniho.

„Ta strana (Vzhůru Itálie – pozn. red.) se taky může třeba rozpadnout, ale že by nebyla součástí vlády, to si moc neumím představit,“ uvedl Mejstřík.

Meloniová dala ultimátum

Novou premiérku Meloniovou Berlusconiho slova údajně šokovala a rozzuřila. V úterý večer proklouzla z parlamentu zadním vchodem, aby se vyhnula konfrontaci s novináři.

Ve středu pozdě večer prolomila celodenní mlčení a vydala prohlášení, v němž zdůraznila, že zahraniční politika vlády bude jednoznačná. Berlusconimu de facto dala ultimátum.

„Itálie je se vztyčenou hlavou součástí Evropy a Severoatlantické aliance. Kdo s tímto základním kamenem nesouhlasí, nemůže být součástí vlády, a to i za cenu, že vládu mít nebudeme,“ uvedla.

Meloniová v pátek získala od prezidenta Sergia Mattarelly pověření sestavit nový kabinet. 45letá politička se tak stala první ženou v úřadu italského premiéra. Ještě předtím se s prezidentem setkala. A to i za přítomnosti Berlusconiho. Ve vládě má za Berlusconiho stranu usednout bývalý eurokomisař Antonio Tajani, který bude ministrem zahraničí i vicepremiérem.

Jednání s prezidentem byla tentokrát vzhledem k výsledkům voleb spíše formalitou, protože pravicová koalice disponuje v parlamentu většinou a měla čas na to jednat o obsazení ministerských postů ve vládě. Podle agentury DPA by tak nový kabinet mohl složit přísahu už o víkendu.

„Je to nezbytný krok. To, že už se to teď děje, indikuje, že už mezi sebou jsou domluvení a že by ta vláda mohla brzy vzniknout. Chtějí ji sestavit co nejrychleji a myslím, že k tomu mají dobře nakročeno,“ řekl Mejstřík o schůzce Meloniové s prezidentem Mattarellou.

Blízkost ke Kremlu

Krajně pravicové názory a dlouhá historie euroskeptických výpadů Meloniové vyvolaly v některých evropských metropolích pozdvižení. Ve válce Ruska s Ukrajinou však nová premiérka neochvějně podporuje NATO a Ukrajinu a nabízí silnou podporu sankcím EU vůči Rusku.

Z Itálie

Dětský kreslený seriál Prasátko Peppa se ocitl v centru politického dění kvůli tomu, že v nové epizodě jako pár stejného pohlaví vystupují dvě lední medvědice. Proti tomu mimo jiné protestuje politická strana Bratři Itálie (FdI).

„Minimálně v nějakém krátkém časovém horizontu bych od Meloniové nečekal nějaký odvrat od toho, co deklaruje. V nejbližších měsících bude dodržovat to, o čem teď opakovaně všechny ujišťuje,“ prohlásil Mejstřík.

Dlouholetá blízkost jejích spojenců ke Kremlu v minulosti však vyvolává u západních představitelů obavy.

Berlusconi má dlouhou přátelskou historii s Putinem, kterého před téměř dvaceti lety hostil ve své sardinské vile. V roce 2014 s ruským vůdcem dokonce navštívil Krym poté, co Moskva tento poloostrov anektovala.

V témže roce byl další hlavní spojenec Meloniové Matteo Salvini vyfotografován v Moskvě v tričku s podobiznou Putina. Tento kousek lídr Ligy zopakoval o několik měsíců později v Evropském parlamentu.

Reklama

Doporučované