Hlavní obsah

Běžence z Ocean Viking si rozebere devět zemí, hlásí Francie

Foto: Profimedia.cz

Humanitární loď Ocean Viking v toulonském přístavu.

Reklama

Loď s 230 migranty, kterou odmítla přijmout Itálie, zakotvila ve francouzském přístavu Toulon. Je to jen výjimečně, zdůraznil směrem k sousední Itálii ministr vnitra Gérald Darmanin.

Článek

Tři týdny strávili na moři marným putováním a hledáním přístavu, který by je přijal. Až v pátek se 230 migrantů na lodi humanitární organizace SOS Méditerranée dočkalo a mohlo zakotvit v Toulonu na jihu Francie. V tamním vojenském přístavu ukončila svoji plavbu ráno v 8:15, informovala agentura AFP.

Na lodi, kvůli níž proběhla diplomatická přestřelka mezi Francií a Itálií, se plavilo původně 234 lidí, pro čtyři z nich přiletěli už v průběhu plavby záchranáři vrtulníkem. Pasažéry jsou podle deníku Var-Matin občané Mali, Libye, Čadu a Súdánu, kteří utekli před válkou, bídou a útlakem. Někteří z nich byli na cestě mučeni, ženy znásilněny. Na palubě se plavilo i 57 nezletilých.

Evropská solidarita

Přijetí lodi v Toulonu oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve večerním vystoupení v televizi TF1. „Na žádost prezidenta republiky jsem upřesnil, že tato loď bude přijata jen výjimečně vzhledem k patnácti dnům čekání na moři, které italské úřady nechaly pasažéry podstoupit,“ řekl.

Kontext

Italská pravicová vláda v čele s Giorgií Meloniovou má na kontě první diplomatickou roztržku. Francouzská vláda Itálii ostře kritizovala za to, že odmítla přijmout loď s 234 migranty. Její chování označila za „nepřijatelné“.

Darmanin zároveň ocenil „evropskou solidaritu“ – dvě třetiny migrantů z Ocean Viking podle něj přijme dalších devět evropských států. Konkrétně jde o Německo, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko, Litvu, Maltu, Portugalsko, Lucembursko a Irsko. „Nabízeli jsme je i Italům, ti je ale nechtěli,“ dodal ministr.

Darmanin už předtím kritizoval reakci nové italské vlády. Kabinet vedený novou premiérkou Giorgií Meloniovou dal jasně najevo, že své přístavy plavidlu Ocean Viking neotevře, což Darmanin označil za nepochopitelné. Jeho italský protějšek Matteo Piantedosi kontroval tím, že nepochopitelné je jednání Francie, protože „Itálie přijala už 90 tisíc migrantů jen v tomto roce“.

Darmanin naznačil, že spor o přijetí lodi bude mít dopad na bilaterální vztahy obou sousedních zemí. „Je třeba, aby Italové respektovali evropská pravidla,“ podpořil ho ministr hospodářství Bruno Le Maire, odvolávající se na pravidlo, podle něhož musí loď v nouzi přijmout nejbližší přístav.

Pro neziskovku SOS Méditerranée znamenalo rozhodnutí francouzské vlády úlevu, ředitelka organizace ale také zmiňuje pachuť hořkosti: „Situace Ocean Viking ukazuje, že je naléhavě nutné, aby evropské státy zavedly trvalý distribuční mechanismus“ pro migranty zachráněné ve Středozemním moři, myslí si ředitelka SOS Méditerranée Sophie Beauová, jež odsoudila utrpení lidí na palubě humanitární lodi.

Demonstrace pro i proti

V Toulonu se názory lidí na přijetí běženců liší. V pátek ve městě probíhají hned dvě demonstrace – jednu z nich pořádá na podporu přijetí uprchlíků spolek Collectif Migrants 83, druhou svolal krajně pravicový politik a bývalý prezidentský kandidát Éric Zemmour (sám potomek alžírských rodičů). Na první akci se sešlo na 200 lidí.

Ochotu přijmout loď měl i socialistický starosta Marseille Benoît Payan, úřady daly ale podle stanice Europe 1 přednost menšímu Toulonu, jehož vojenský přístav je přísně střežený a veřejnosti nepřístupný. Celou záležitost navíc řídí přímo Elysejský palác, dodává rozhlasová stanice.

Pasažéři Ocean Viking stráví první dny v přísně střeženém centru, o němž mluvčí ministerstva vnitra řekla, že není francouzským územím, ale dočasně mezinárodní zónou. Po základní pomoci by měli úředníci migrantům pomoci s vyplňováním žádostí o azyl. Zvlášť budou ubytováni nezletilí, které čeká nejdříve měření, jež má určit, zda jsou skutečně tak staří, jak uvádějí. Pokud by se nepotvrdilo, že jde o nezletilé, museli by opustit hotel a připojit se ke zbylým dospělým. V hotelu na ně čekají lékaři a učitelé.

Celkově Francie na přijetí lidí z lodi Ocean Viking mobilizovala na šest stovek policistů, úředníků, lékařů a dalších profesí.

Reklama

Doporučované