Hlavní obsah

Bezkonkurenční, tvrdí Putin. Rusko hlásí úspěšný test hypersonické řízené střely

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během pondělního jednání v moskevském Kremlu.

Reklama

Rusko oznámilo, že provedlo další úspěšný test své hypersonické řízené střely Zircon. Ruský prezident Vladimir Putin ji označil za součást nové generace bezkonkurenčních systémů zbraní.

Článek

Hypersonická řízená střela Zircon byla odpálena z válečné lodi Admirál Gorškov v Bílém moři a zasáhla námořní cíl vzdálený více než 400 kilometrů, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany.

Je to už druhý test za poslední dva týdny, poukazuje server CNN. Podle agentury AP byl pondělní start posledním z řady testů Zirconu, který má být uveden do provozu v příštím roce.

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Zircon bude schopen létat devítinásobnou rychlostí zvuku a bude mít dolet 1 000 kilometrů. Zdůraznil přitom, že jeho nasazení výrazně posílí ruskou armádu.

Zircon Rusko využije k vyzbrojení svých křižníků, fregat a ponorek. Jedná se o jednu z několika hypersonických střel, které jsou v Rusku vyvíjeny, vysvětluje agentura AP.

Hypersonické střely jsou novou generací dlouhodoletových zbraní, které je obtížnější odhalit a zachytit. Světové mocnosti se předhánějí v jejich vyvíjení. Do „soutěžení“ o hypersonické střely se zapojily kromě Ruska také Spojené státy americké, Čína nebo Severní Korea.

Z modernizace svého arzenálu udělal Kreml jednu ze svých hlavních priorit poté, co v roce 2014, kdy anektoval ukrajinský poloostrov Krym, znatelně vzrostlo napětí mezi Ruskem a Západem.

V roce 2018 Putin odhalil řadu nových hypersonických zbraní a uvedl, že mohou zasáhnout téměř jakýkoliv bod na světě a vyhnout se přitom protiraketovému štítu, který vybudovaly Spojené státy americké.

Hypersonické střely se ve vyšších vrstvách atmosféry pohybují rychlostí přibližně 6 200 kilometrů za hodinu, což je více než pětinásobek rychlosti zvuku.

Reklama

Doporučované