Hlavní obsah

Běžte volit, vyzval Brazilce DiCaprio. Díky za podporu, reaguje Bolsonaro

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Leonardo DiCaprio během premiéry snímku K zemi hleď!.

Reklama

S blížícími se prezidentskými volbami se pozornost v Brazílii zaměřuje na mladé voliče, často označované za apatické. Teď je ale k účasti ve volbách vyzval herec Leonardo DiCaprio, který je častým kritikem prezidenta Bolsonara.

Článek

„Brazílie je domovem Amazonie a dalších ekosystémů kriticky důležitých pro změnu klimatu,“ napsal ve čtvrtek na svém twitterovém účtu herec Leonardo DiCaprio. „To, co se tam stane, je pro nás všechny důležité a účast mládeže ve volbách je klíčová pro řízení změn pro zdravou planetu,“ dodal herec.

Herci se kromě široké podpory dostalo i sarkastické odpovědi z nejvyšších míst brazilské politiky, od prezidenta a častého názorového oponenta Jaira Bolsonara. „Děkujeme za vaši podporu, Leo! Je opravdu důležité, aby v nadcházejících volbách hlasoval každý Brazilec,“ reagoval na stejné platformě krajně pravicový prezident.

„Naši lidé se rozhodnou, zda si chtějí zachovat naši suverenitu v Amazonii, nebo se nechají ovládat podvodníky, kteří slouží cizím zájmům,“ pokračoval Bolsonaro, který Brazílii vládne už čtvrtým rokem.

Herec dal na ochranu 5 milionů dolarů

Filmová hvězda známá ze snímků jako Titanic, Revenant, Tenkrát v Hollywoodu nebo K zemi hleď! je dlouhodobě aktivní v oblasti ochrany klimatu. V roce 2019, tedy v době Bolsonarova nástupu k moci, DiCaprio věnoval na ochranu Amazonského deštného pralesa pět milionů dolarů (přes 116 milionů korun) a opakovaně na svých sociálních sítích i ve veřejných vystoupeních upozorňuje na poškozování amazonského ekosystému.

V loňském roce se také DiCaprio připojil k desítkám dalších celebrit, které vyzvaly amerického prezidenta Joea Bidena, aby kvůli zrychlujícímu se odlesňování v Amazonii nepodepisoval žádnou ekologickou dohodu s Brazílií, připomíná BBC.

Nejde přitom o první střet mezi těmito dvěma muži. DiCaprio Bolsonarovu politiku opakovaně kritizuje, brazilský prezident na oplátku například v roce 2019 obvinil DiCapria z „poskytnutí peněz na zapálení Amazonie“. Bolsonaro tehdy z požárů na území Amazonie obviňoval kromě DiCapria i neziskové organizace, které stejně jako herec kritizovaly politiku vlády.

Právě současná brazilská hlava státu čelí stále silnější kritice, že za dobu jeho vlády se zvyšuje tempo kácení a zmenšování plochy deštného pralesa v Amazonii. Ochránci přírody Bolsonarovu vládu viní z toho, že zavírají oči před farmáři a dřevorubci, kteří v regionu pokračují v kácení a rozšiřování zemědělské půdy.

Amazonský prales se zmenšuje

Data a satelitních snímky naznačují, že odlesňování Amazonského deštného pralesa nadále zrychluje. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) v lednu a v únoru prales přišel o zhruba 630 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem.

Vývoj velice znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku drží spíše na nízkých hodnotách, uvedla agentura EFE. Velmi ničivý byl především leden, kdy se plocha vymýceného pralesa meziročně zčtyřnásobila.

V únoru pak byla meziročně větší o 62 procent než před rokem. Amazonský deštný prales podle odhadů pokrývá plochu o rozloze 5,5 milionu kilometrů čtverečních, což je zhruba sedmdesátinásobek rozlohy Česka. Přibližně 60 procent pralesa připadá na Brazílii.

Právě DiCapriova výzva směrem k mladým Brazilcům úřadujícího prezidenta pravděpodobně ještě více znervóznila. Bolsonarova popularita podle posledních průzkumů nadále zaostává za hlavním soupeřem pro říjnové prezidentské volby, bývalým prezidentem a kandidátem levice Luizem Inaciem Lula da Silvou.

Levicový kandidát se těší velké podpoře především mezi mladými lidmi, píše server Euronews. Průzkumy ukazují, že více než polovina mladých lidí ve věku 15 až 24 let dává přednost právě bývalému prezidentovi, zatímco Bolsonaro má ve stejné věkové skupině podporu méně než 25 procent.

V tomto ohledu jsou brazilské volby značně odlišné od těch kupříkladu evropských. Osoby ve věku 16 nebo 17 let mají totiž možnost volit, pokud se přednostně zaregistrují, tentokrát do 4. května. Jinak je volební účast povinná.

Jak probudit mladé voliče

Ve volbách v roce 2012 bylo podle údajů brazilského federálního volebního soudu zaregistrováno k volbám téměř 2,5 milionu 16 a 17letých Brazilců. Od té doby ale jejich počet výrazně klesal. Do konce roku 2021 bylo registrováno pouze 630 165 voličů mladších osmnácti let.

Kvůli propadu zájmu o volby u mladé generace se tak po celé zemi rozbíhají dobrovolnické akce s cílem probudit teenagery z apatie. A rozsáhlá kampaň podporovaná místními celebritami nese své ovoce, podle Euronews se jen v březnu registrovalo téměř 450 tisíc voličů ve věku od 16 do 18 let.

Mezitím podpora bývalého prezidenta, který stál v čele Brazílie v letech 2003 až 2010, od začátku roku až na výjimky neklesá pod hranici 40 procent, zatímco pro Bolsonara by ve volbách hlasovalo okolo 30 procent Brazilců. Podle posledních průzkumů se ale přeci jen Bolsonaro svému soupeři přibližuje.

Bolsonaro věří ve vítězství

Současný prezident si ale případnou porážku nepřipouští. „Nevěřím v průzkumy, ale ten chlap, který prakticky zničil Brazílii, je před námi,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru s odkazem na svého soupeře. „Buď jsou průzkumy podvodné, nebo lidé nejsou dobře informováni,“ dodal Bolsonaro. Prezident také opakově zpochybňuje integritu voleb a naznačuje, že by v případě nepříznivého výsledku nemusel uznat výsledky voleb.

Bolsonara podle odborníků oslovených stanicí Al-Jazeera sráží reakce jeho vlády na pandemii covidu-19, kvůli které čelí dokonce senátnímu vyšetřování. Ve své kampani, kterou odstartoval v březnu, se Bolsonaro zaměřuje na korupční minulost svého soupeře. Lula da Silva byl totiž v minulosti obviněn z korupce, soud ale loni rozsudek zrušil a bývalá hlava státu se tak může postavit té současné.

Reklama

Doporučované