Hlavní obsah

Biden má aféru jako Trump. O tajných dokumentech v kanceláři prý nevěděl

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden měl v kanceláři, kde působil před návratem do Bílého domu, několik vládních utajovaných dokumentů.

Reklama

aktualizováno •

Právníci Joea Bidena objevili loni na podzim v jeho bývalé kanceláři několik tajných vládních dokumentů z dob, kdy působil jako pravá ruka Baracka Obamy. Podobný nález u Donalda Trumpa Biden označil jako nezodpovědnost.

Článek

„Jak se to mohlo stát? Jak mohl být někdo – kdokoliv – tak nezodpovědný?“ ptal se loni v září Joe Biden v pořadu CBS 60 minutes sám sebe. Reagoval tak na událost z 8. srpna, kdy v rezidenci Donalda Trumpa proběhla razie agentů FBI. Ti v exprezidentově floridském resortu Mar-a-Lago našli velké množství vládních dokumentů, z nichž některé byly tak tajné, že pro přístup k nim je nutné mít speciální prověrku.

Zatímco se Trumpovou kauzou zabývají úřady, pondělí přineslo odhalení v podobném duchu týkající se právě současného amerického prezidenta. V Bidenově bývalé kanceláři ve washingtonském think tanku se totiž nacházel „malý počet“ utajovaných dokumentů pocházejících z doby, kdy byl americkým viceprezidentem.

Záležitostí se nyní zabývají úřady, včetně ministerstva spravedlnosti a FBI, a v úterý na událost reagoval i sám Biden. Prezident prý nevěděl, že dané vládní spisy byly po jeho odchodu z veřejné služby odneseny do soukromé kanceláře, a neví tak, co je jejich obsahem.

„Byl jsem překvapen, když jsem se dozvěděl, že do té kanceláře byly odneseny nějaké vládní záznamy,“ uvedl americký prezident na tiskové konferenci v Mexico City, kde se účastnil dvoudenního summitu s představiteli Mexika a Kanady.

Zmiňovanou kancelář prezident využíval v letech 2017 až 2019, kdy působil jako čestný profesor na Pensylvánské univerzitě. Podle webu CBS, který mluvil se dvěma zdroji obeznámenými s okolnostmi a který o kauze informoval jako první, šlo o zhruba deset dokumentů.

Web CNN na základě informací od vlastního zdroje později informoval, že v materiálech zřejmě byla interní sdělení amerických zpravodajských služeb, která se týkala témat jako Ukrajina, Írán a Velká Británie.

Dokumenty našli Bidenovi osobní právníci 2. listopadu, tedy těsně před všeobecnými volbami v USA.

Republikánská éra v americké sněmovně

První zasedání nového Kongresu přineslo i volbu nového šéfa Sněmovny reprezentantů. V posledním století byl nový předseda vždy zvolen napoprvé, tentokrát si ale kandidát většinových republikánů podporu spolustraníků nezajistil.

Nejdelší volba předsedy americké Sněmovny reprezentantů od roku 1859 nakonec skončila vítězstvím Kevina McCarthyho. Zvolen však byl až v patnáctém kole.

„Právníci tehdy balili spisy umístěné v uzamčené skříni, aby se připravili na opuštění kancelářských prostor v Penn Biden Center ve Washingtonu, D.C.,“ vysvětlil okolnosti pro web CBS News Richard Sauber, zvláštní poradce prezidenta Bidena. Dokumenty se měly nacházet ve složce, která byla v krabici s dalšími neutajovanými spisy.

Zdroje nicméně neprozradily, co přesně dokumenty obsahují ani jaký je jejich stupeň utajení. Materiály by však neměly ukrývat žádná jaderná tajemství a ještě v den jejich objevení byl informován jak Bílý dům, tak i Národní archiv. Tento úřad pak materiály následujícího rána převzal a upozornil ministerstvo spravedlnosti.

Americké zákony říkají, že všechny prezidentské i viceprezidentské dokumenty musejí být po skončení funkčního období předány právě Národnímu archivu. Státní zástupce nyní zjišťuje, proč se tak nestalo a jak se vlastně dokumenty dostaly do Bidenovy kanceláře. Zda je nutné další vyšetřování, rozhodne později ministr spravedlnosti Merrick Garland, tedy prezidentův podřízený.

Potíže obou prezidentů se liší

Reakce exprezidenta Trumpa, který má v patách vlastní kauzu s dokumenty, přišla hned vzápětí po zveřejnění zprávy. „Kdy FBI provede razii v mnoha domech Joea Bidena, možná dokonce v Bílém domě?“ ptal se na své sociální síti Truth Social s odkazem na srpnovou razii ve svém resortu.

Trumpova kauza se však v mnoha ohledech liší. Bidenovi právníci například měli utajované dokumenty odevzdat ihned po jejich nalezení, zatímco v případě Trumpa si absenci klíčových záznamů uvědomil až sám Národní archiv, načež se jeho úředníci s Trumpovým týmem museli o jejich vrácení dohadovat.

Kauza Mar-a-Lago

Bývalý prezident USA koncem léta opět plnil novinové titulky, tentokrát kvůli kauze spjaté s jeho resortem Mar-a-Lago, kde měl uchovávat utajované dokumenty americké vlády.

Navzdory tomu, že se kauzy liší třeba i samotným množstvím spisů, Bidenovi událost nehraje do karet. Trumpovi republikáni již současnému prezidentovi kladou nejrůznější otázky a obviňují ho z pokrytectví.

„Prezident Biden velmi kritizoval prezidenta Trumpa, který si omylem odnesl tajné dokumenty do rezidence – nebo kamkoli jinam – a nyní se zdá, že možná udělal totéž,“ cituje web CNN republikánského poslance Jamese Comera z Kentucky. „Jaká ironie.“

Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dále uvedl, že reakce na „Trumpovy“ tajné dokumenty řídily politické pohnutky. „Myslím, že to jen dokazuje, že to, co se snažili udělat prezidentu Trumpovi, přehnali,“ komentoval kauzu republikánský politik.

„Jsou na scéně déle,“ uvedl McCarthy na adresu Bidenova týmu. „Prezident Trump nikdy předtím nebyl v úřadu a v tu chvíli z něj čerstvě odešel. V tomto případě jde ale o člověka, který v úřadu strávil posledních 40 let.“

Případ Bidenových dokumentů tak jen zintenzivní rýsující se roztržku mezi novou republikánskou většinou ve sněmovně a prezidentovou administrativou. V pondělí schválená nová jednací pravidla komory například slibují vyšetřování údajné politické podjatosti ve vládních úřadech, jako jsou FBI a ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Doporučované