Hlavní obsah

Biden se s EU domluvil na energetické spolupráci a pomoci Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a předseda Evropské rady Charles Michel před jednáním v Bruselu.

Reklama

Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích. Shodli se na tom lídři zemí EU s prezidentem Spojených států Joem Bidenem. Pokračovat bude také pomoc Ukrajině.

Článek

Biden se svými evropskými partnery jednal „o koordinované a jednotné odpovědi EU a Spojených států na nevyprovokovanou a neospravedlnitelnou agresi Ruska na Ukrajině,“ uvedl mluvčí šéfa unijních summitů Charlese Michela Barend Leyts. Mluvili také o možnostech, jak se EU bude moci zbavit závislosti na dodávkách zemního plynu z Ruska.

List The Financial Times napsal, že Washington dokončuje plán ohledně dodávek dalších až 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu do Evropy do konce letošního roku.

Šéf Bílého domu s unijními politiky se také zavázali, že budou dále poskytovat humanitární pomoc Ukrajině i jejím sousedům, kteří poskytli útočiště lidem prchajícím před válkou. Šéf Bílého domu už dříve dnešní den oznámil, že Spojené státy jsou připravené vyčlenit více než jednu miliardu dolarů na humanitární pomoc pro Ukrajinu. Mohou podle něj také přijmout 100 000 ukrajinských uprchlíků.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky nyní debatují nejen o plánech na snížení závislosti EU na ruských energetických surovinách, ale také o pomoci Ukrajině nyní i po skončení ruské agrese. Podle Michelova mluvčího Barenda Leytse nejsou v jednacím sále žádná mobilní zařízení, aby byla zachována důvěrnost rozhovorů.

Evropská unie se chce podílet na obnově demokratické Ukrajiny, která opakovaně dává najevo zájem o vstup do unie, a plánuje založit fond solidarity s touto zemí.

Sedmadvacítka usiluje o to, aby ještě během letoška omezila dovoz ruského plynu o dvě třetiny. Tento měsíc rozhodla, že 50 miliard kubíků zemního plynu z Ruska nahradí surovinou z jiných zdrojů. Loni Spojené státy dodaly do EU 22 miliard metrů krychlových.

Bidenova účast na na dnešních jednáních v Bruselu, kde se kromě summitu EU zúčastnil také jednání špiček Severoatlantické aliance a diskuse lídrů ekonomicky vyspělých zemí ze skupiny G7, má demonstrovat jednotu Západu proti Rusku, které před měsícem vojensky napadlo Ukrajinu.

Reklama

Doporučované