Hlavní obsah
Online

USA se bojí, že Čína pošle Rusku zbraně

Foto: ČTK

Hasiči bojují s požáry po bombardování Kyjeva.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 17. 3.

  • Ruský nálet zasáhl divadlo v centru Mariupolu, kde se podle prohlášení tamní radnice ukrývaly stovky civilistů. Moskva bombardování objektu popřela. Kryt vydržel a už z něj vyšlo na 130 lidí.
  • „Rusko má sílu, aby všechny naše drzé nepřátele poslalo tam, kam patří,“ řekl ruský exprezident Dmitrij Medveděv a obvinil Západ z rozdmýchávání rusofobního spiknutí.
  • Ukrajinské úřady svým zacházením s ruskými válečnými zajatci porušují Ženevské úmluvy a měly by ukončit zveřejňování videozáznamů se zajatými vojáky na sociálních sítích, protože těm kvůli tomu hrozí zastrašování a ponižování. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).
  • Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové, protitankové zbraně a bezpilotní letadla, řekl prezident USA Joe Biden. Podrobněji zde.
  • Biden zároveň Putina nazval válečným zločincem. Učinil tak poprvé od začátku ruské invaze.

Situaci jsme sledovali i včera:

  • Gubernátor Luhanské oblasti hlásí těžké boje u Rubižne

    Luhanská oblast, která na východě Ukrajiny sousedí s Ruskem, je aktuálně místem nejtvrdších bojů. Jak oznámil gubernátor oblasti Serhij Hajdaj, ruská armáda se pokouší dobýt šedesátitisícové město Rubižne a pokračuje v ostřelování oblasti. Hajdaj na svém twitterovém účtu uvedl, že těžké boje probíhají po celém regionu.

  • Nizozemsko zmrazilo více než 200 milionů eur v ruských aktivech

    Nizozemské úřady už zmrazily nebo zabavily majetek ve výši přes 200 milionů dolarů (téměř pět miliard korun) patřící jednotlivcům nebo firmám pod sankcemi kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Informoval o tom podle agentury Reuters v televizi šéf nizozemské centrální banky Klaas Knot s tím, že suma dále poroste.

  • Záběry z charkovského tržiště, kde vypukl v důsledku ostřelování požár

    V Charkově začalo v důsledku ostřelování hořet jedno z největších evropských tržišť Barabašovo, o kterém se někdy mluví jako o „městě ve městě“. Požár se podle portálu Ukrajinska pravda rozšířil i na obytné domy.

  • Rusko nepředložilo v RB OSN návrh své rezoluce k Ukrajině, nezískalo spojence

    Rusko se dnes v Radě bezpečnosti OSN vzdalo záměru předložit k hlasování návrh rezoluce týkající se humanitární situace na Ukrajině. Podle diplomatů citovaných agenturou AFP nezískalo podporu svých předpokládaných spojenců. Zdroj AFP řekl, že ruský kontroverzní návrh odmítly podpořit i Čína a Indie.

    Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja potvrdil, že Rusko návrh k hlasování nepředloží. „Rozhodli jsme se v této chvíli nežádat hlasování o našem návrhu rezoluce, ale nestahujeme ho,“ řekl Něbenzja. Obvinil západní členy rady z vyvíjení „bezprecedentního tlaku“ na ostatní členy, aby návrh nepodpořili.

  • Fiala: Vláda se bude zabývat žádostí Klička o vybavení pro hasiče

    Vláda se bude urychleně zabývat žádostí kyjevského starosty Vitalije Klička o vybavení pro hasiče. Na Twitteru to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Kličko dnes řekl serveru Seznam Zprávy, že Kyjev potřebuje požární žebříky nebo dýchací masky.

    „Potřebujeme vysokozdvižné požární žebříky na záchranu lidí ve výškových budovách. Aby se tam dostali hasiči a mohli hasit. Potřebujeme technickou podporu, speciální masky proti kouři. Potřebujeme humanitární pomoc,“ řekl starosta ukrajinské metropole. Podle serveru také požádal o jednotu, kterou označil za klíč k zastavení války.

    O poslání hasičské techniky na Ukrajinu minulý týden na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost mluvil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Hasiči podle něj mají k dispozici 266 kusů výškové techniky, z toho 110 je po životnosti, tedy starších než 20 či 25 let. „Snažíme se vybrat tu techniku, která je po životnosti, ale bude využitelná pro hasiče na Ukrajině, abychom alespoň nějak pomohli,“ řekl.

  • Kuleba apeluje na společnost Nestlé, která stále obchoduje v Rusku

    „Tím, že Nestlé odmítá zastavit své obchodní aktivity v Rusku, umožňuje pokračování ruské agresivní války v Evropě. Dlouhodobé poškození pověsti společnosti je úměrné rozsahu ruských válečných zločinů na Ukrajině (obrovské). Ještě není pozdě změnit názor, Nestlé,“ napsal na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

  • WHO vyzývá k okamžitému ukončení války

    Šéf Světové zdravotnické organizace žádá Radu bezpečnosti OSN, aby se zasadila o urychlené příměří na Ukrajině. Informovala o tom stanice BBC.

    „Jako by nestačil covid, mít takto ničivou válku je pro svět nebezpečné,“ řekl ve čtvrtek generální ředitel Tedros Adhanom Ghebreyesus patnáctičlennému orgánu.

    Podle WHO na Ukrajině dosud došlo ke 43 potvrzeným útokům na zdravotnická zařízení, při nichž zemřelo nejméně 12 lidí, včetně zdravotnických pracovníků. Dalších 34 bylo zraněno.

    „V každém konfliktu jsou útoky na zdravotní péči porušením mezinárodního humanitárního práva,“ řekl Tedros. „Připravují lidi o naléhavě potřebnou péči a narušují již tak napjaté zdravotnické systémy.“

  • USA mají strach z toho, že Čína pošle Rusku zbraně

    Spojené státy mají „velké obavy“ z toho, že by Čína mohla Rusku dodávat vojenské vybavení, které by prezident Vladimir Putin mohl použít v bojích na Ukrajině, uvedl Bílý dům.

    Tisková mluvčí Jen Psakiová na posledním brífinku ve Washingtonu novinářům řekla, že to, že Čína neodsoudila ruský útok na Ukrajinu, „vypovídá o mnohém“.

    Uvedla, že prezident Joe Biden toto téma nadnese svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi v telefonickém rozhovoru, který je naplánován na pátek.

  • Britskému ministrovi obrany Wallaceovi telefonoval falešný ukrajinský premiér

    Britskému ministrovi obrany Benu Wallaceovi dnes telefonoval podvodník, který se vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nařídil vyšetření incidentu, z něhož obvinil Rusko.

    Videorozhovor byl navázán poté, co britská vláda obdržela e-mail od údajného pracovníka ukrajinského velvyslanectví. E-mail byl následně přeposlán na ministerstvo obrany. „Podvodník tvrdící, že je ukrajinský premiér, dnes učinil pokus o rozhovor se mnou. Položil několik zavádějících otázek a poté, co jsem nabyl podezření, hovor jsem ukončil,“ sdělil Wallace na twitteru.

    „Žádné množství ruských dezinformací, překrucování a špinavých triků nemůže odvést pozornost od porušování lidských práv Ruskem a nelegální invaze na Ukrajinu. Zoufalý pokus,“ uvedl Wallace.

  • Rusové se na východě Ukrajiny zmocnili města Izjum, soudí Pentagon

    Americké ministerstvo obrany usuzuje, že ruské jednotky získaly kontrolu nad městem Izjum ležícím jihovýchodně od Charkova. Novinářům to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený činitel Pentagonu. Rusové se podle tohoto zdroje snaží odstřihnout východ Ukrajiny od zbytku země. Kromě uvedeného vývoje se údajně situace na bojišti příliš nezměnila.

  • Itálie slíbila, že pomůže s opravou vybombardovaného divadla v Mariupolu

    Italský ministr kultury nabídl Ukrajině pomoc se znovuvybudováním zničeného divadlo v Mariupolu.

    „Divadla všech zemí patří ke světovému dědictví celého lidstva,“ napsal na twitteru italský ministr kultury Dario Francheschini.

  • Na Ukrajině byl zabit Američan, který do země přijel za svou nemocnou partnerkou

    Při ruském ostřelování ukrajinského města Černihiv přišli dnes o život civilisté včetně občana Spojených států. Deník The New York Times (NYT) s odkazem na ukrajinské činitele uvádí, že americkou obětí je 68letý muž jménem James Whitney Hill.

    Identitu zemřelého občana USA podle NYT později potvrdil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Hill přitom není prvním Američanem, který na Ukrajině od vpádu ruských vojsk 24. února přišel o život. Nedaleko Kyjeva o víkendu zahynul novinář Brent Renaud, ve stejné oblasti později zemřel kameraman americké televize Fox News Pierre Zakrzewski, který byl původem z Irska.

    Přátelé Hilla řekli místnímu médiu v americkém státě Idaho, že do města přicestoval v prosinci. Důvodem podle nich byla léčba jeho vážně nemocné partnerky Iry, po útoku ruských vojsk údajně dvojice v místní nemocnici zůstala uvězněná. Hill následně na svém facebookovém profilu popisoval, jak se s Irou skrýval před bombardováním, zatímco „každý den jsou zabíjeni lidé, kteří se snaží uniknout“. „Intenzivní bombardování. Stále naživu,“ napsal dva dny před svou smrtí.

  • Blinken se připojuje k Bidenovi. Rusko obvinil z válečných zločinů

    Americký ministr zahraničních věci Anthony Blinken řekl, že souhlasí s prezidentem Joem Bidenem v tom, že na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny. Je podle něj „těžké usuzovat, že je tomu jinak“ po tom, k jaké zkáze tam v posledních dnech dochází.

    Američtí experti momentálně dokumentují a posuzují potenciální válečné zločiny na Ukrajině, uvedl šéf americké diplomacie.

    Dodal, že nevidí žádné smysluplné snahy Ruska o ukončení války diplomatickou cestou.

  • Ruské ostřelování čtvrti v Kyjevě má nejméně dvě oběti, způsobilo velký požár

    Při ruském ostřelování čtvrti v západní části Kyjeva zemřeli nejméně dva lidé, informovala Státní služba pro mimořádné události. Ostřelování způsobilo také požár skladu. Při jiném útoku ruských sil na rezidenční oblasti ve vesnici Novi Petrivci u Kyjeva podle oznámení policie zemřelo dvouleté dítě a čtyři další lidé utrpěli zranění.

    Ostřelování Svjatošynské čtvrti v Kyjevě způsobilo požár skladu a travnatého prostranství o celkové rozloze asi 15 tisíc čtverečních metrů, hořely také dva automobily. Oznámení o několika požárech ve čtvrti služba pro mimořádné události obdržela dnes asi v půl páté místního času (půl čtvrté SEČ). Služba doplnila, že hrozí výbuch rakety a likvidace požáru tedy musí probíhat z bezpečné vzdálenosti.

    Policie Kyjevské oblasti pak uvedla, že ruští vojáci zaútočili těžkým dělostřelectvem v obci Novi Petrivci v těsné blízkosti Kyjeva. Ostřelování zničilo několikapatrový bytový dům a poškodilo i okolní domy.

  • Belgická královská rodina ubytuje tři rodiny ukrajinských uprchlíků

    Belgická královská rodina poskytne rodinám ukrajinských uprchlíků k dispozici tři nemovitosti. Informoval o tom ve čtvrtek server Politico s odvoláním na královský palác.

    Tři ukrajinské rodiny budou ubytovány ve dvou nemovitostech v Bruselu a ve Valonsku, které má na starosti Royal Trust, subjekt spravující majetek belgické královské rodiny. Rodiny se mají do těchto nemovitostí přestěhovat začátkem dubna.

    Další nemovitost v Tervurenu na předměstí Bruselu, která dříve sloužila jako očkovací centrum, bude poskytnuta obci pro hromadné ubytování ukrajinských uprchlíků.

  • Macron nevylučuje cestu do Kyjeva, pokud to bude účelné

    Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil, že se po vzoru premiérů z Česka, Polska a Slovinska také vydá do Kyjeva, ale jen pokud to bude účelné. Řekl to dnes podle agentury Reuters novinářům. Šéf Elysejského paláce také prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu uštědřila „elektrický šok“ Severoatlantické alianci a dala jí novou strategickou srozumitelnost, která jí chyběla.

    K případné cestě do Kyjeva Macron poznamenal, že by se musela uskutečnit ve správnou chvíli a musela by být užitečná, pokud jde o řešení nynější krize. „Bez něčeho hmatatelného by se cesta minula účinkem. Udělám to, když to bude užitečné,“ prohlásil prezident, který dnes oficiálně zahájil kampaň za své znovuzvolení. Zdůraznil, že prioritou je pro něj pokračování rozhovorů s prezidenty Ukrajiny a Ruska. Řekl, že s nimi bude opět hovořit v příštích hodinách.

  • Záběry vybombardovaného divadla v Mariupolu

  • Nohavica, oceněný Putinem, se ohradil proti rušení svých koncertů

    Písničkář Jaromír Nohavica se prostřednictvím webových stránek ohradil proti rušení některých svých koncertů. Současnou situaci nepřímo přirovnal ke komunistickým praktikám. Někteří organizátoři Nohavicovy koncerty začali rušit poté, kdy písničkář po napadení Ukrajiny Ruskem odmítl vrátit Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 převzal z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Nohavica na webu ve svém příspěvku „Narozen v komunismu, umřu v komunismu“ zveřejnil letopočty, kdy mu bylo zakázáno koncertovat. Kromě předrevolučních let 1984 a 1987 zmínil rovněž letošní březen.

    Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník ji od něj osobně převzal v Kremlu. Krátce po ruském vpádu na Ukrajinu řekl, že si ocenění ponechá, protože jej dostal „za písně a ne za válčení“.

  • Kličko exkluzivně z Kyjeva: Putinův plán nevyjde, jsme připraveni i zemřít

    Kyjevané chtějí bojovat. Dejte nám zbraně a bezletovou zónu si zařídíme sami, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy starosta ostřelovaného Kyjeva Vitalij Kličko.

Hlavní zprávy