Hlavní obsah

Bili ho několik minut, pak zemřel. V USA protestují kvůli policejní brutalitě

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa, které ukazuje brutální zásah policistů v Memphisu.

Reklama

aktualizováno •

Americké úřady zveřejnily záběry ze zásahu nyní už bývalých policistů v Memphisu, po kterém zemřel Tyre Nichols. Policisté muže mlátili, i když měl ruce za zády a ležel na zemi. V několika městech vyšli do ulic protestující.

Článek

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, kteří jsou všichni černé pleti.

Policisté měli Nicholse zastavit kvůli bezohledné jízdě. Tamní policejní šéfka Cerelyn Davisová nicméně v rozhovoru s médii později uvedla, že oddělení se to nepodařilo potvrdit a důvod zastavení Nicholse nezná.

První video je přímo z kamery jednoho z policistů a ukazuje, jak pětice vytahuje Nicholse z auta, skládá na zem a vyhrožuje mu násilím. Nichol křičí, že nic neudělal a chtěl jen dojet domů. „Lehni si na zem,“ křičí na něj policisté. „Jsem na zemi, nechte toho,“ odpovídá Nichols. Když zvedne hlavu, jeden z policistů vytáhne pepřový sprej a nastříká ho Nicholsovi do obličeje. Ten se pak vysmekne a začne utíkat.

Druhé video je z bezpečnostní kamery a ukazuje, co se dělo po opětovném dopadení Nicholse. Policisté muže několikrát udeřili obuškem a pěstí. Poté, když už ležel na zemi, do něj i kopali.

Z videí je vidět, že bití pokračovalo, i když už se Nichols nemohl bránit. V jednu chvíli ho dva policisté drží ve vzpřímené poloze, zatímco další ho opakovaně bije pěstí do obličeje. Ostatní policisté tomu přihlížejí.

Na videu je slyšet, jak Nichols opakovaně křičí: „Mami! Mami!“, během čehož ho policisté dále bijí. Jeho matka pro Reuters uvedla, že její syn byl napaden pouhých 80 metrů od domova.

Na místo po několika minutách přijeli zdravotníci. Podle NYT ale trvalo dalších 19 minut, než Nicholse ošetřili.

Záběry obsahují hrubé násilí:

Nichols zemřel tři dny po zákroku v nemocnici. Příčina smrti dosud nebyla oficiálně stanovena.

Šéf policie v Memphisu Cerelyn Davis ještě před zveřejněním videa uvedl, že záznam ukazuje chování, „které vzdoruje lidskosti“.

Právní zástupce Nicholsovy rodinu Ben Crump vyzval memphiské policejní oddělení, aby rozpustilo svou jednotku SCORPIONS, která se zaměřuje na násilnou pouliční kriminalitu a ke kterému patřila alespoň část z přítomných policistů.

„Žádná matka by neměla projít tím, čím právě procházím já, žádná matka, aby ztratila své dítě takhle násilným způsobem, jakým jsem já ztratila své dítě,“ řekla Nicholsova matka.

Americký generální prokurátor Merrick Garland v pátek oznámil federální vyšetřování v oblasti občanských práv v souvislosti s Nicholsovou smrtí.

Bývalí důstojníci Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley a Tadarrius Bean byli propuštěni na kauci poté, co byli ve čtvrtek zapsáni do věznice Shelby County. Obhájce Blake Ballin, který zastupuje Millse, uvedl, že on a jeho klient videa „ve vhodnou dobu společně zkontrolují“. Řekl, že Mills vinu odmítá.

Řeknete jeho jméno!

Americký prezident Joe Biden vyjádřil rozhořčení z „děsivého videozáznamu bití, které vedlo ke smrti Tyrea Nicholse“. Dodal, že Nicholsova rodina si zaslouží rychlé, úplné a transparentní vyšetření tohoto případu. Biden také již dříve vyzval, aby případné protesty proti zákroku měly poklidný průběh.

Podle televizních záběrů se v Memphisu v době zveřejnění videí ze zákroku shromáždila velká skupina protestujících, píše Reuters. Podle CNN protestující zablokovali silniční most, nikdo tam ale nebyl zadržen.

K podobnému incidentu došlo v USA i 3. ledna:

Jednatřicetiletý Keenan Anderson, který je bratrancem spoluzakladatelky hnutí Black Lives Matter Patrisse Cullorsové, zemřel několik hodin poté, co ho policie v Los Angeles zadržela u dopravní nehody a několikrát ho omráčila elektrickým paralyzérem.

Losangeleské policejní oddělení zveřejnilo video z kamer na uniformách strážníků, které zachytily střet s Andersonem ze 3. ledna. Záběry vystupňovaly tlak na tamní policii, při jejíchž zásazích během necelého týdne zemřeli tři muži tmavší barvy pleti.

V New Yorku se na Times Square po zveřejnění videa shromáždily desítky demonstrantů, kteří odsoudili policejní brutalitu. „Jaké je jeho jméno? Tyre! Řekni jeho jméno. Tyre!“ skandovali demonstranti, zatímco drželi cedule.

Skupina 10 až 20 lidí demonstrovala také před policejním velitelstvím v Chicagu. „Nebaví nás vraždy, jsme unaveni z bití, jsme unaveni z pronásledování,“ řekl podle ABC 7 Chicago rabín Michael Ben Yosef, který se připojil k demonstrantům před sídlem oddělení.

Protestovalo se také i v několika dalších amerických městech. Z většiny se protesty obešly bez střetu s policií. Zadržení byli pouze tři lidé na newyorských protestech, z nichž jeden měl skákat na kapotě policejního auta.

Násilí ze strany policistů vůči černošské komunitě v minulosti ve Spojených státech několikrát vedlo k silným protestům. V posledních letech si nejvíc pozornosti získal případ George Floyda.

Reklama

Související témata:

Doporučované