Hlavní obsah

„Psychologická válka.“ Rusové na Ukrajině znásilňují i chlapce a muže

Foto: Profimedia.cz

„Musíme vytvořit bezpečné prostředí pro všechny oběti, aby případy sexuálního násilí hlásily,“ tvrdí zástupkyně OSN Pramila Pattenová. Ilustrační snímek.

Reklama

Znásilněné Ukrajinky a Ukrajinci by se neměli bát o napadení promluvit, ujišťují ukrajinské úřady. Ti, kteří se k tomu odhodlají, ale představují jen „špičku ledovce“, tvrdí zástupkyně OSN.

Článek

Terčem sexuálního násilí na Ukrajině jsou i chlapci a muži. Existenci těchto případů v úterý potvrdily ukrajinské úřady i zástupkyně OSN pro sexuální násilí ve válce.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová potvrdila, že má k dispozici svědectví o sexuálním násilí ruských vojáků na mužích, ženách všech věkových kategorií, dětech i starých lidech.

Její slova potvrdila i zástupkyně OSN pro sexuální násilí ve válce Pramila Pattenová, která se momentálně nachází v Kyjevě. „Dostala jsem zprávy, zatím neověřené, o sexuálním násilí páchaném na mužích a chlapcích na Ukrajině,“ cituje ji britský server The Guardian.

Dodává, že, podobně jako pro ženy, i pro muže a chlapce může být nahlášení znásilnění či jiného sexuálního činu citlivou záležitostí. „Pro ženy i dívky je těžké oznámit znásilnění kvůli stigmatu z různých důvodů, ale pro muže i chlapce to může být ještě těžší… Musíme vytvořit bezpečné prostředí pro všechny oběti, aby případy sexuálního násilí hlásily,“ vysvětluje.

Zpráv o znásilnění a sexuálních útocích ze strany ruských vojáků na území Ukrajiny přibývá. Především pak z Kyjevské oblasti, odkud se ruští vojáci v nedávné době stáhli a ukrajinská strana tak má možnost vyšetřovat v terénu.

Nahlášeny byly například případy hromadného znásilňování, sexuálních útoků za přítomnosti dětí či za použití zbraně. Některým příběhům jsme se věnovali v článku níže.

Pattenová nicméně varuje, že ohlášené případy jsou pouhou „špičkou ledovce“. Apeluje proto na přeživší útoků, aby se se svými příběhy svěřili, a na mezinárodní komunitu, aby pachatele odhalila a dohnala k odpovědnosti. „Dnešní dokumentace bude zítra obžaloba,“ říká.

Nízký počet zveřejňovaných případů znásilnění si Venediktová vysvětluje tím, že oběti často prchají ze země nebo skutečností, že ti, co v zemi zůstanou, se o své zkušenosti bojí promluvit. Rusko podle ukrajinské prokurátorky používá sexuální násilí jako záměrnou strategii. „Je to kvůli vystrašení společnosti… udělat všechno pro to, aby (Ukrajina) kapitulovala.“

Pattenová považuje znásilňování za levnou a efektivní zbraň proti celým komunitám. „Levnou, protože nestojí nic. Velmi efektivní, protože to neovlivňuje jenom oběti, ale i rodiny a komunity. Je to biologická válka. Je to psychologická válka,“ řekla zástupkyně OSN.

Reklama

Doporučované