Hlavní obsah

Bitva o Djokoviče: Australská vláda v prvním kole neuspěla

Foto: Profimedia.cz

Záběry z víkendové demonstrace na podporu Novaka Djokoviče v australském Sydney.

Reklama

Návrh australské vlády odložit soudní slyšení ohledně víza Novaka Djokoviče o dva dny zamítl federální obvodní soud. O možnosti Djokoviče startovat na tenisovém Australian Open se tak bude rozhodovat v pondělí.

Článek

Ve zprávě zveřejněné v neděli soudce Anthony Kelly zamítl žádost kabinetu premiéra Scotta Morrisona, aby jednání proběhlo až ve středu, tedy až po termínu, který Australský tenisový svaz stanovil pro případné zařazení světové jedničky do rozlosování grandslamu Australian Open.

Právní experti nicméně varovali, že i přes to, že by slyšení proběhlo v pondělí, neexistuje žádná záruka, že by si Djokovič zajistil soudní příkaz k obnovení svého víza včas, aby tak mohl do turnaje nastoupit, informuje deník The Guardian. Srbská hvězda by také mohla čelit opětovnému zrušení víza z nových důvodů.

O odložení jednání soud požádala australská ministryně vnitra Karen Andrewsová. Pokud nedojde ke změnám, Djokovičovi právníci se k soudu dostaví v pondělí odpoledne. Ve čtvrtek před soud předstoupili zástupci Australského tenisového svazu, kde uvedli, že rozhodnutí o Djokovičově případné účasti potřebují vědět nejpozději v úterý, aby tak mohli turnaj rozlosovat.

Soudce Kelly ve čtvrtek řekl, že se pokusí vyjít oběma stranám vstříc, aby tak dospěly k řešení. Zdůraznil ale, že soud nebude s rozsudkem spěchat.

Australská vláda v neděli potvrdila, že zemi opustila česká deblistka Renata Voráčová a nejmenovaný tenisový funkcionář. Oba do země přicestovali kvůli Australian Open, po zrušení víz ji ale byli nuceni opustit.

Ministr zdravotnictví Greg Hunt řekl novinářům, že policie mezitím ukončila vyšetřování víz týkající se Australian Open. Djokovičův případ nicméně nechtěl komentovat, a to z důvodu, že je kauza aktuálně u soudu. „Dvě osoby dobrovolně opustily zemi. Každý jednotlivec, kterému bylo zrušeno vízum, má právo zemi kdykoli opustit, i když prochází soudním řízením,“ dodal Hunt.

Djokovič měl výjimku z očkovací povinnosti pro vstup do Austrálie kvůli nedávné nákaze covidem-19, tvrdí tenistovi právníci. „Datum prvního pozitivního PCR testu na nákazu covidem-19 pochází ze 16. prosince 2021,“ cituje právníky stanice BBC.

Djokovičovi byl odepřen vstup do Austrálie poté, co tento týden přistál v Melbourne, kde se měl zúčastnit Australian Open. Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje.

Zahraniční média si ale všímají toho, že v den, kdy měl u Djokoviče PCR test odhalit nákazu covidem-19, se tenista zúčastnil jako divák utkání basketbalové Superligy v Bělehradě.

Podle instrukcí pořadatelů Australian Open navíc bylo možné uplatnit výjimku z očkování doložením potvrzení o prodělání nemoci pouze do 10. prosince, informoval na Twitteru novinář The New York Times Ben Rothenberg.

Srbský tenista momentálně pobývá zavřený v imigračním hotelu v Melbourne. Tam zůstane minimálně do pondělí, kdy má soud rozhodnout a dalších krocích.

Právnička a zakladatelka organizace Human Rights for All Alison Battissonová pro deník The Guardian uvedla, že pokud Djokovič v pondělí soud vyhraje, vláda by měla rozhodnutí respektovat než „se snažit hledat jiný způsob, jak zrušit jeho vízum“.

Battissonová by podle svých slov považovala za „neobvyklé“, kdyby soud rozhodl o případu včas před uzávěrkou přihlášek na Australian Open, protože soud projednává „otázku víz, nikoli problém hraní tenisu“. Vyřešení podobných případů podle ní trvalo minimálně týdny.

Bývalý náměstek ministra pro imigrační politiku Abul Rizvi řekl, že by byl „překvapený“, kdyby vláda znovu zrušila Djokovičovo vízum v případě, že světová jednička v pondělí u soudu uspěje. „Museli by si najít jiný důvod, jinak by to bylo pohrdání soudem,“ řekl Rizvi.

Reklama

Doporučované