Hlavní obsah

Blíží se tornádo, ale pracujte dál. Firmy čelí nařčení z drsných podmínek

Foto: Profimedia.cz

Trosky skladu společnosti Amazon v Edwardsville ve státě Illionois, kde zemřelo šest pracovníků společnosti.

Reklama

Amazon čelí otázkám ohledně ochrany zdraví a bezpečí svých zaměstnanců poté, co ve skladu v americkém státě Illinois šest pracovníků zemřelo, když budovu zasáhlo tornádo. Napříč Spojenými státy sílí volání po zavádění odborů.

Článek

„Nikdy by se to nestalo, kdyby jim záleželo více na životech než na produktivitě,“ napsala na sociální sítě sestra jedné z obětí pádu střechy skladu společnosti ve státě Illinois. Internetový obchod Amazon, který jen ve Spojených státech zaměstnává téměř milion lidí, se obviněním brání a tvrdí, že reakce na tornádo byla dostatečně rychlá.

Mluvčí Amazonu Kelly Nantelová v prohlášení uvedla, že společnost je „hluboce zarmoucena“ smrtí svých šesti zaměstnanců. Jenže s dalšími výpověďmi zaměstnanců i pozůstalých přibývá otázek, zda Amazon svým pracovníkům poskytuje dostatečnou ochranu před možnými riziky.

Amazon uvedl, že všichni zaměstnanci „byli informováni a bylo jim nařízeno, aby se přesunuli do určeného a předem označeného úkrytu“. Právě tam se měla podle firmy ukrýt většina zaměstnanců, menší počet pracovníků ale měl zamířit do části budovy, kterou následně zasáhlo tornádo. „Kvůli tomu došlo k většině tragických ztrát na životech,“ uvedla společnost.

Jedním z těch, kteří zemřeli ve skladu ve městě Edwardsville ve státě Illionois byl devětadvacetiletý Claytion Cope, který krátce před zásahem budovy tornádem volal se svou rodinou. „Řekli jsme mu, že to vypadá, že bouře míří jeho směrem a že by se měl co nejdříve schovat,“ řekla v rozhovoru se stanicí KSDK Claytonova matka Carla.

Její syn, bývalý rekrut amerického námořnictva, ale matce po telefonu řekl, že nejdříve musí varovat své kolegy. Claytonova sestra Rachel ale stanici BBC řekla, že z rozhovoru mezi jejím bratrem a rodiči pochopila, že jemu a ostatním pracovníkům nebylo hned po zaznění první varovné sirény řečeno, aby se ukryli.

Podle Rachel Copeové by její bratr nezemřel, kdyby společnost „dostala zaměstnance do bezpečí hned poté, co bouře začala sílit“, a kdyby firma varování brala vážně. „Nikdo by se tak zběsile nesnažil dostat do úkrytu na poslední chvíli a můj bratr by nemusel pomáhat lidem, a riskovat tak svůj život,“ napsala Copeová na Facebook.

„Chci, aby se za to zodpovídali, chci, aby to byl výchozí bod pro podniky, které budou brát životy svých zaměstnanců vážně a budou s nimi zacházet lépe než jako jen s čísly,“ dodala Copeová. Amazonu podle ní „záleží jen na produktivitě“.

Edwardsville obdrželo varování před tornádem v pátek mezi 20:06 a 20:16 místního času. Tornádo zasáhlo budovu ve 20:27. Národní meteorologická služba uvedla, že bouře rychle zesílila, když udeřila na sklad Amazonu, kdy vítr dosahoval rychlosti až 241 km za hodinu a strhl střechu z budovy o velikosti fotbalového hřiště. Následně se zhroutily i betonové zdi o tloušťce 28 cm.

Prezident odborové organizace zaměstnanců maloobchodu, velkoobchodu a obchodních domů Stuart Appelbaum, která se snaží sdružovat pracovníky Amazonu napříč Spojenými státy, označil chování společnosti za „neomluvitelné“, pokud společnost vyžaduje, aby lidé pracovali i přes varování před tornádem.

Americké ministerstvo práce v pondělí uvedlo, že vyšetřování kolapsu budovy a smrti šesti pracovníků zahájil americký Úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Silnou kritiku pak vyvolala svědectví dalších amerických továren, které zasáhla páteční bouře. V továrně na svíčky na kraji města Mayfield v jihozápadním Kentucky v době, kdy se místem prohnalo silné tornádo, pracovalo 110 lidí. Nejméně osm lidí na místě zahynulo a budova byla prakticky srovnána se zemí.

Podle svědectví několika pracovníků, která získala stanice NBC, vedení firmy zamítlo prosby zaměstnanců, aby je nechalo doma, ačkoli už městem zněly poplašné sirény. „Řekl jsem, že chci odejít, a oni mi řekli, že by mě vyhodili,“ uvedl dvacetiletý Elijah Johnson. „Jestli odejdete, je víc než pravděpodobné, že dostanete padáka,“ měli si vyslechnout další podřízení od svých šéfů. Mluvčí společnosti, která továrnu provozovala, ale výpovědi označil za nepravdivé.

Poslední události a zjištění tak znovu rozpoutaly diskuzi ohledně vlivu amerických odborových organizací. Aktuálně je totiž ve Spojených státech v odborech pouze asi 11 procent všech zaměstnanců, uvádí server The Conversation. Jejich podíl mírně vzrostl v posledním roce, velmi obtížné podmínky pro vznik odborů ale jinak počet členů každý rok snižoval.

V samotném Amazonu proběhlo na začátku tohoto roku hlasování o zřízení odborů. Část zaměstnanců distribučního centra v americkém státě Alabama ale s návrhem založit odbory na svém pracovišti neuspěla. Proti hlasovalo 1 798 zaměstnanců, pro se jich vyslovilo 738. Šlo teprve o druhý pokus pracovníků této společnosti o podobný krok, neúspěchem ale skončila i snaha zaměstnanců ve státě Delaware.

Na konci listopadu pak přišel zlom. Americká Národní rada pro pracovní vztahy rozhodla o nutnosti opakování hlasování. Amazon podle ní totiž vyvíjel nepřiměřený tlak na své pracovníky, aby je tak odradil od vstupu do odborů, informuje stanice NPR.

Ve Spojených státech mezitím roste volání po vzniku odborových organizací. Podle průzkumu agentury Gallup je podpora odborů aktuálně nejvyšší od roku 1965, jejich zřízení podporuje 68 procent Američanů.

Prvním náznakem proměny pracovního trhu ve Spojených státech bylo založení odborů v síti kaváren Starbucks v Buffalu ve státě New York počátkem prosince. Připsali si tak zásadní prvenství, stali se totiž vůbec první pobočkou kavárenského řetězce z více než osmi tisíc v USA, které se podařilo vznik odborů odhlasovat, uvádí server Vox.

Přitom právě Starbucks nechvalně proslul svou agresivní protiodborovou politikou. V minulosti dokonce nutil své zaměstnance, aby se povinně účastnili takzvaných „protiodborových schůzek“, uvádí deník The Guardian.

V současnosti se v americkém Senátu projednává zákon PRO (Protecting the Right to Organize), který by měl organizování odborů výrazně usnadnit. Legislativa by zároveň měla také zavést přísnější postihy pro zaměstnavatele, kteří by chtěli snahy zaměstnanců mařit.

Reklama

Související témata:

Doporučované