Hlavní obsah

„Boj se a čekej na nejhorší.“ Weby ukrajinské vlády jsou pod útokem

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka a budova úřadu vlády v Kyjevě.

Reklama

Weby ukrajinské vlády v noci ze čtvrtka na pátek paralyzoval rozsáhlý kybernetický útok. Na stránkách některých ministerstev se objevil text napsaný špatnou polštinou.

Článek

Útok vyřadil z provozu mimo jiné weby ministerstev zahraničí, školství a vědy, energetiky, ale i úřadu vlády a dalších institucí. Činnost dalších vládních webů byla preventivně pozastavena, aby se zabránilo šíření útoku.

Zablokovaná byla i aplikace Dija, která slouží k elektronické komunikaci s úřady.

Na některých stránkách se objevil text v ruštině, ukrajinštině a v lámané polštině doprovázený mimo jiné přeškrtnutou ukrajinskou vlajkou. Text tvrdí, že jsou „data na počítači“ zničena a že je nebude možné obnovit. „Všechny informace o tobě se staly veřejnými. Boj se a čekej na nejhorší,“ stojí dál v prohlášení.

Text dále uvádí, že útok je odplatou za „minulost, současnost a budoucnost, za Volyň, OUN a UPA (ukrajinské nacionalistické organizace z 20. století, pozn. red.), Halič, Polesí a historická území“.

Útok potvrdila Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU), zároveň ujistila, že nedošlo k úniku osobních údajů. „Na stránkách byl umístěn provokativní text. Obsah webů přitom nebyl změněn a k úniku osobních údajů podle předběžných šetření nedošlo,“ uvedla v pátek dopoledne SBU.

Policie už zahájila vyšetřování.

V průběhu dopoledne se obnovil provoz webu úřadu vlády. Mimo provoz ale zůstával dál web ministerstva zahraničí. Jeho mluvčí připomněl, že v minulosti mnoho takových útoků proti Ukrajině podnikli ruští hackeři.

Incident přišel v době sílícího napětí v regionu, kdy Rusko u hranice s Ukrajinou shromáždilo desetitisíce vojáků. Moskva, která v roce 2014 obsadila a poté anektovala ukrajinský Krym, ale popírá, že by chystala útok proti svému sousedovi.

Reklama

Doporučované