Hlavní obsah

Bojkot olympiády se šíří, Kanada místo politiků pošle se sportovci ochranku

Foto: Profimedia.cz

Proti ZOH se protestuje po celém světě. Snímek z listopadové demonstrace v Los Angeles.

Reklama

Kvůli porušování lidských práv v Číně přikročily k diplomatickému bojkotu blížících se zimních olympijských her nově Kanada a Velká Británie. Peking mluví o „systémovém rasismu“ a pouhém „humbuku“.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu oznámil, že je jeho vláda „hluboce znepokojena“ porušováním lidských práv v Číně a připojuje se k USA a Austrálii, které už oznámily diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu (ZOH). Šéfka kanadské diplomacie Melanie Jolyová zmínila obavy ze zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou v autonomní oblasti Sin-ťiang.

Ve středu neúčast zástupců vlády na ZOH avizoval také britský premiér Boris Johnson. „Prakticky půjde o bojkot zimních olympijských her v Pekingu. Neočekává se, že se zúčastní nějací ministři a úředníci,“ sdělil parlamentu. A dále uvedl, že „nepovažuje sportovní bojkoty za rozumné a má jít o vládní politiku“.

Také Nový Zéland tento týden uvedl, že do Pekingu nevyšle diplomatické zastoupení. Své rozhodnutí však neoznačil za bojkot, ale za obavy z covidu-19. Ve výsledku se však na olympiádě neukážou vysoce postavení zástupci aliance Pěti očí, která sdružuje zpravodajské rozvědky zmíněných pěti států.

Na otázku, zda očekává odvetu z Pekingu, Trudeau odpověděl: „Nemyslím si, že rozhodnutí Kanady a mnoha dalších zemí nevyslat diplomatické zastoupení bude pro Čínu překvapením.“

S reakcí čínské velvyslanectví v Kanadě neotálelo, ve středu pozdě večer uvedlo v podstatě totéž, co u amerického a australského vyhlášení bojkotu. Činy Ottawy a spojenců „jsou založeny na ideologických předsudcích, lžích a fámách“, napsal úřad.

Odsoudil „systémový rasismus“, na základě kterého Kanada „není způsobilá posoudit situaci v oblasti lidských práv v Číně, jež prožívá nejlepší období v historii země“.

Bojkot Čína označila za pouhý „humbuk“, protože kanadští představitelé na ZOH pozváni nebyli. Velvyslanectví vyzvalo Kanadu, aby se přestala ponižovat politizací sportu.

Přestože jde podle Číny o mnoho povyku pro nic, do čtvrtečního rána se na webu státního média Global Times objevil textový protiúder.

„Kanadská vláda se dopustila ohavných zločinů proti původnímu obyvatelstvu. Dodnes je systematický rasismus v Kanadě stále problémem,“ cituje médium ambasádu v článku s titulkem „Čínská ambasáda odsuzuje kanadské zločiny proti původním obyvatelům“. „Kanada stojí proti trendu doby. Některé západní země, jako je Kanada, lpí na mentalitě studené války a ve jménu lidských práv záměrně zasahují do vnitřních záležitostí jiných zemí a pokoušejí se narušit a omezit jejich rozvojový proces. To je rozhodně proti nejen čínským lidem, ale také všem mírumilovným lidem na světě, kteří prosazují spravedlnost,“ uvedla ambasáda.

Justin Trudeau kromě obav o stav lidských práv v Číně připomněl také zatčení Kanaďanů Michaela Kovriga a Michaela Spavora v prosinci 2018. Dvojici Čína obvinila ze špionáže, letos 24. září je však propustila – ve stejnou dobu, kdy bylo výkonné ředitelce Huawei Technologies Meng Wan-čou dovoleno vrátit se z Vancouveru do Číny díky uzavření dohody o odloženém stíhání kvůli obvinění z podvodu. „Bylo nad slunce jasné, že obavy ze svévolného zadržování jsou skutečné a sdílí je mnoho a mnoho desítek zemí po celém světě,“ řekl Trudeau.

Trudeau již dříve naznačil, že Kanada bude jednat ve shodě se svými spojenci. „Posledních mnoho měsíců jsme o našem přístupu mluvili se spojenci po celém světě. Víme, že v otázkách, jako je tato, je důležité se ujistit, že spolupracujeme s našimi spojenci,“ řekl Trudeau před zasedáním vlády v Ottawě.

Ministryně zahraničí Jolyová dodala, že v Číně budou na místě „agenti“, kteří zajistí bezpečnost kanadských sportovců. „V této konkrétní situaci je zřejmé, že chceme zajistit, aby naši sportovci měli přístup k ochranným službám, a proto budeme spolupracovat s RCMP,“ řekla s odkazem na Královskou kanadskou jízdní policii.

„Je pro nás zjevně důležité vyslat Číně silný signál. Jsme extrémně znepokojeni tím, co se v souvislosti s obviněními ohledně práv Ujgurů v Sin-ťiangu děje,“ dodala s tím, že Kanada své kroky „koordinuje se spojenci, aby bylo poselství ještě silnější“.

A co na to Mezinárodní olympijský výbor (MOV)? Jeho šéf Thomas Bach pokračuje ve strategii mlčení. „Pokud nebudu dělat žádné politické komentáře, nezaujmu žádnou stranu,“ řekl ve středu v Lausanne a aplikoval tuto strategii také na otázku bojkotu ze strany pěti států. Odkázal se na politickou neutralitu MOV. „Vítáme skutečnost, že vlády své sportovce podporují,“ řekl Bach. „Zbytek je politika.“

Reklama

Doporučované