Hlavní obsah

Nápis „DĚTI“ bombardéry nezastavil, Rusko v Mariupolu opakuje známou taktiku

Zničené divadlo v centru dříve půlmilionového přístavu Mariupol.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Jednadvacátý den Ruskem rozpoutané války na Ukrajině poznamenal útok na divadlo v Mariupolu na jihu země. Počet obětí není jasný, podle ukrajinských úřadů se v budově skrývaly stovky lidí. Kryt pod divadlem ale zřejmě vydržel.

Článek

DĚTI. Tento nápis psaný velkým písmem byl na prostranství před mariupolským divadlem, aby ho viděli i piloti útočících ruských letadel. Tamní radnice pak informovala, že se v budově skrývaly stovky civilistů. „Počet obětí zatím neznáme,“ řekl v noci prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dopoledne se ale objevily zprávy, že kryt pod divadlem vydržel. „Trosky se začaly rozebírat, lidé vycházejí živí!“ napsal na facebooku ukrajinský poslanec Serhij Taruta. Další poslanec Dmytro Gurin, jehož rodiče jsou přímo v Mariupolu, řekl BBC, že většina lidí zřejmě přežila, ale konkrétní údaje o zraněných a mrtvých zatím chybí.

Snímek divadla před útokem a po útoku zveřejnil na Twitteru i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba: „Další strašný válečný zločin v Mariupolu. Masivní ruský útok na divadlo, kde se skrývaly stovky nevinných civilistů. Budova je zcela zničená. Rusové nemohli nevědět, že šlo o civilní úkryt. Zachraňte Mariupol. Zastavte ruské válečné zločince!“ napsal.

Poradkyně ukrajinského ministerstva zahraničí Ljubov Cibulská napsala, že se v divadle ukrývalo mezi tisícem až patnácti sty převážně žen a dětí.

Výše zmíněný nápis zdokumentovala americká společnost Maxar Technologies, která se specializuje na satelitní snímky. Fotografii divadla pořízenou v pondělí zveřejnila jen několik hodin po středečním ruském útoku.

Ukrajinský prezident Zelenskyj řekl, že šlo o úmyslný čin. Rusko válečný zločin popřelo, divadlo prý nebombardovalo a za výbuchem stojí podle něj ukrajinský nacionalistický prapor Azov. Podobným způsobem Rusové reagovali i po útoku na porodnici ve stejném městě – nejprve útok zcela odmítli a připsali ukrajinské armádě, později ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdil, že v objektu se skrývali bojovníci Azova a že žádné maminky s dětmi v něm už nebyly. Mezi oběťmi je nicméně jedna nastávající maminka i s dítětem.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ruská taktika úmyslných útoků na civilisty je známá už ze Sýrie, kde ruské stíhačky zasáhly desítky zdravotnických zařízení i škol. Podle některých expertů je jejím cílem nejen zlomit odpor protivníka, ale také vyvolat uprchlickou vlnu do okolních států.

Destabilizovat Evropu přílivem ukrajinských běženců se ale ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi nepovedlo, myslí si Gerald Knaus, šéf think-tanku Evropská stabilizační iniciativa (právě tato organizace stála za smlouvou o uprchlících mezi EU a Tureckem, pozn. red.). „Jsem si jistý, že Putin měl v úmyslu destabilizovat Evropu. Velkého počtu uprchlíků se Evropané bojí. To se ale nestalo. Pokud se Evropané mobilizují, mohou tomuto vydírání vzdorovat,“ řekl serveru Deutsche Welle.

Knaus srovnal současnou uprchlickou vlnu z Ukrajiny s tou z roku 2015. Zatímco tehdy přišel přes Turecko do Řecka během roku asi milion Syřanů, nyní překročil hranice Evropské unie milion Ukrajinců za pouhý týden.

Reklama

Doporučované