Hlavní obsah

Bratranec zakladatelky hnutí Black Lives Matter zemřel po zásahu policie

Foto: Los Angeles Police Departement.

Záběry ze střetu policistů s Keenanem Andersonem, které zveřejnil policejní sbor v Los Angeles.

Reklama

Kritické hlasy volající po reformě policie v USA opět sílí. Zásahy policistů v Los Angeles za týden vyústily v úmrtí tří mužů tmavší barvy pleti. Jedním z nich je bratranec ženy, která odstartovala hnutí proti rasové nerovnosti.

Článek

Jednatřicetiletý Keenan Anderson, který je bratrancem spoluzakladatelky hnutí Black Lives Matter Patrisse Cullorsové, zemřel několik hodin poté, co ho policie v Los Angeles zadržela u dopravní nehody a několikrát ho omráčila elektrickým paralyzérem.

Losangeleské policejní oddělení zveřejnilo video z kamer na uniformách strážníků, které zachytily střet s Andersonem ze 3. ledna. Záběry vystupňovaly tlak na tamní policii, při jejíchž zásazích během necelého týdne zemřeli tři muži tmavší barvy pleti. Okolnosti zásahů se momentálně vyšetřují, upozorňuje stanice BBC.

„Snaží se mi udělat to samé jako Georgi Floydovi! Snaží se mě zabít!“ křičí na záběrech Anderson, který před smrtí pracoval jako učitel angličtiny a byl otcem malého dítěte. Policisty, kteří ho drží na zemi, přitom prosí o pomoc.

Svými slovy odkazuje k případu Afroameričana George Floyda. Jeho smrt v roce 2020 nastartovala masové protesty proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti pod heslem Black Lives Matter (Na černých životech záleží). Bývalý policista Derek Chauvin, který Floydovi déle než devět minut klečel na krku, byl odsouzen k 22,5 letům vězení za vraždu druhého stupně.

„Můj bratranec žádal o pomoc a nedostal ji. Byl zabit,“ okomentovala Andersonovo úmrtí pro deník The Guardian jeho sestřenice Cullorsová, aktivní obhájkyně práv černošské komunity.

„Nikdo si nezaslouží zemřít ve strachu, panice a obavách o svůj život. Můj bratranec se bál o život. Posledních deset let byl svědkem hnutí, které se vymezovalo proti zabíjení černochů. Věděl, co je v sázce, a snažil se chránit. Nikdo nebyl ochoten ho chránit,“ dodala.

Podle Cullorsové nebylo nutné, aby na místo nehody vyslali ozbrojené policisty. „Byla to dopravní nehoda. Místo toho, aby s ním policie jednala jako s potenciálním zločincem, měla zavolat záchranku,“ tvrdí Cullorsová s tím, že úmrtí jejího bratrance bylo možné zabránit.

35 vteřin elektrických šoků

Losangeleskou policii na místo přivolali 3. ledna v 15:00 v reakci na oznámení o srážce aut.

Podle tamního policejního šéfa Michela Moora se Anderson snažil od nehody ujet a dopustil se tak trestného činu. Na středeční tiskové konferenci Moore uvedl, že se Anderson pokusil „nastoupit do cizího auta bez svolení“.

Když policie dorazila na místo, Anderson působil rozrušeně. „Prosím, pomozte mi,“ říká prvnímu z přicházejících policistů. „Nechtěl jsem. Omlouvám se,“ dodává.

Více o úmrtí George Floyda

Bývalý policista Derek Chauvin z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke 20 letům a pěti měsícům vězení, informovaly ve čtvrtek tiskové agentury.

Šestačtyřicetiletý Chauvin v květnu 2020 déle než devět minut klečel Afroameričanu Floydovi na krku, zatímco zatýkaný muž opakoval, že nemůže dýchat. Po policejním zákroku zemřel a zpráva o jeho smrti rozpoutala vlnu protestů proti policejní brutalitě a rasismu v mnoha městech USA.

Anderson si nejdříve sedá, přesně tak, jak mu policista nařizuje. Když ale přijíždějí další strážníci, popadá ho panika. „Chci, aby mě lidé viděli,“ říká. Nakonec vstává a vybíhá na ulici. Na výzvy, aby zastavil, nereaguje.

Policisté ho posléze dopadnou. Anderson nejdříve spolupracuje, načež začíná vzdorovat a nakonec vystrašeným tónem křičí slova jako „prosím“, „pomoc“ a „snaží se mi udělat to, co Georgi Floydovi“.

Policista ho vyzývá, aby přestal klást odpor, a varuje, že ho jinak omráčí paralyzérem. Nakonec na něj opravdu paralyzér asi na 30 sekund namíří. Za chvíli na dalších pět sekund. Ostatní policisté ho mezitím drží na zemi.

Záchranka na místo přijíždí asi pět minut po tom, co policista Andersona omráčil, tvrdí losangelská policie. Následně ho odváží do nemocnice v Santa Monice, kde Anderson po přibližně čtyřech a půl hodinách umírá na zástavu srdce.

Toxikologická zpráva vypracovaná losangelskou policií později odhalila, že Anderson měl v době úmrtí v krvi stopy po konopí a kokainu. Příčinu smrti Keenana Andersona ovšem úřady dosud oficiálně nestanovily. Kritici policii proto vyčítají, že se zveřejněním této informace snaží veřejnosti podsunout, že jeho úmrtí souviselo s užíváním drog.

Reklama

Doporučované