Hlavní obsah

Brazílie hlásí dva případy nákazy mutací omikron, poprvé v Latinské Americe

Foto: Profimedia.cz

Snímek z brazilského Sao Paula.

Reklama

Mutace omikron je na území Latinské Ameriky. První případy a další podezření hlásí Brazílie.

Článek

Brazílie v úterý potvrdila výskyt prvních dvou případů varianty omikron na svém území. Informovaly o tom zahraniční agentury. Jedná se rovněž o první infikované novou mutací na území Latinské Ameriky.

Dva případy byly zachyceny v nejlidnatějším brazilském státě Sao Paulo. Podle agentury AP se jedná o jednačtyřicetiletého muže a jeho sedmatřicetiletou manželku, kteří 23. listopadu přiletěli z Jihoafrické republiky na tamní mezinárodní letiště Guarulhos. Podle lokálních zdravotnických orgánů se jedná o misionáře, kteří se proti covidu-19 dosud neočkovali, informuje agentura Reuters. Při příletu do Brazílie měli test negativní. Test, který si nicméně nechali udělat po dvou dnech před cestou zpět do JAR, ale měli pozitivní. Podle zdravotnických úřadů mají manželé mírný průběh nemoci a jejich stav doktoři monitorují.

Úřady mají podezření na dalších šest případů nákazy variantou omikron a aktuálně situaci sledují. Jedním z nich je například nakažený cestující, jenž přiletěl z Etiopie, ale předtím pobýval v JAR, informuje německý server Deutsche Welle. Další čtyři možné případy hlásí Federální distrikt Brazílie, jeden oznámil stát Minas Gerais, informuje CNN Brasil.

Brazílie, kde žije 212 milionů lidí, patří k zemím, na které pandemie covidu-19 udeřila nejsilněji. Od začátku epidemie covidu-19 zaznamenala zhruba 22 milionů případů koronavirové nákazy. V souvislosti s nemocí covid-19 tu zemřelo bezmála 615 tisíc lidí, což je druhý nejvyšší počet obětí na světě. Země po lidech vracejících se ze zahraničí nicméně dosud nepožaduje proti covidu-19 očkování.

Uplynulou sobotu v reakci na rozpoznání nové mutace brazilská federální vláda přistoupila k rozhodnutí zrušit lety z Jihoafrické republiky, Botswany, Svazijska, Lesotha, Namibie a Zimbabwe a případně pro lidi, kteří přes země cestují, píše CNN Brasil.

Varianta omikron byla poprvé zmapována v Jihoafrické republice. Kvůli počtu a charakteru mutací se odborníci obávají, že by mohla být více nakažlivá nebo by proti ní nemusely být tolik účinné stávající vakcíny proti covidu-19. Pro přesnější závěry ohledně nové varianty potřebují vědci více dat.

Reklama

Doporučované