Hlavní obsah

Británie a Francie hlásí další rekordy v počtu případů za den

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Za posledních 24 hodin byl v Británii a Francii zaznamenán nejvyšší počet případů nákazy koronavirem od začátku pandemie.

Článek

V Británii přibylo 218.724 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší nárůst za jediný den od začátku pandemie. Premiér Boris Johnson ale ve středu na tiskové konferenci řekl, že vládě doporučí, aby ponechala v platnosti současná poměrně mírná protiepidemická opatření.

Některé nemocnice v Anglii kvůli velkému náporu pacientů přitom vyhlašují stav krize. To znamená, že mají obavy, že nebudou schopny poskytovat péči třeba lidem s onemocněním srdce nebo s rakovinou.

Agentura Reuters uvádí, že v poslední koronavirová statistika je zkreslená, protože jsou v ní zahrnuti i ti, kdo se nakazili v Severním Irsku a Walesu o svátcích. Tyto části Spojeného království data několik dnů nezveřejňovaly.

„Máme velkou šanci přestát omikron bez zavádění dalších restrikcí a určitě bez lockdownu,“ řekl na tiskové konferenci Johnson. V Anglii, kde o opatřeních rozhoduje ústřední vláda v Londýně, platí povinnost nosit ochranu nosu a úst ve většině vnitřních prostor, lidé mají pokud možno pracovat z domova a na větších akcích a v nočních podnicích se lidé musejí prokazovat covidovým pasem.

Ostatní části Spojeného království si protiepidemická opatření nastavují samostatně. Skotsko, Wales a Severní Irsko je zpřísnily na konci prosince.

Počet lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19 se v Anglii za uplynulé dva týdny více než zdvojnásobil. V pondělí jich bylo 14.210, nejvíce od loňského 20. února. Plicní ventilaci potřebuje 777 pacientů, což je počet, který je v posledních šesti týdnech stabilní. Přes 60 procent z nich není očkovaných.

Kvůli strmě rostoucím počtům lidí v karanténě a izolaci se s nedostatkem personálu potýká zdravotnictví, školy i další služby. „Neubráníme se tomu, že fungování některých služeb naruší nedostatek zaměstnanců,“ připustil premiér.

Francie zaznamenala rekordní počet nakažených

Ve Francii po několika dnech poklesu skokově narostl počet nově nakažených, laboratoře tam za posledních 24 hodin zaznamenaly 271.686 pozitivních testů, nejvíce od začátku pandemie kdekoli v Evropě.

Sedmidenní incidence ve Francii vzrostla za týden o 130 procent a nyní má hodnotu 1832 nakažených na 100 tisíc obyvatel, oznámily ve středu místní úřady. Počet lidí s těžkým covidem-19 ve francouzských nemocnících překonal hranici 20 tisíc, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Reklama

Doporučované