Hlavní obsah

Británie ruší 15 minut čekání po vakcinaci. Chce zrychlit očkování

Foto: Amani A, Shutterstock.com

Britská vláda rozhodla zpřísnění pravidel pro nošení roušek. Na snímku muž během vánočních nákupů anglického Wiltshire, prosinec 2021.

Reklama

Nakažlivější varianta omikron opět přiblížila denní přírůstky nakažených ve Velké Británii k dosavadnímu maximu. Tamní vláda se proto rozhodla uspíšit očkovací kampaň za každou cenu.

Článek

Velká Británie se snaží zrychlit proces očkování pro všechny, co se zatím vakcíně vyhýbali, anebo si plánují dojít na třetí posilující dávku. Londýn spěchá kvůli výskytu varianty omikron, která se podle dosavadních poznatků šíří dramaticky rychleji než předchozí koronavirové varianty.

V rámci vládní strategie rozhodl kabinet Borise Johnsona zrušit patnáctiminutové čekání, které měl po aplikaci vakcíny absolvovat v prostorách očkovacích center každý. A to kvůli možnosti, že by se u někoho projevila například alergická reakce.

Nové nařízení schválili všichni čtyři vrchní lékařští představitelé zastupující země království. Týkat se bude vakcín na bázi nukleové kyseliny (mRNA) – BioNTech/Pfizer, Moderna a CureVac.

Britští experti mají za to, že riziko spojené s možnými nežádoucími účinky po očkování je menší než riziko, které představuje nižší míra proočkovanosti populace.

„Vrchní lékařští představitelé uznávají, že to povede k marginálnímu zvýšení rizika pro velmi malý počet lidí. Zároveň se ale bude jednat o menší riziko než představuje – v současném stavu ohrožení veřejného zdraví – pomalejšího zavádění vakcín. Mohlo by zapříčinit, že se někteří před nákazou omikronem nestihnou naočkovat nebo nedostanou posilující dávku,“ informuje britská vláda.

Na ostrovech opět přibývají i nakažení. V úterý tamní úřady ohlásily 59 610 nově zachycených případů. Jedná se o nejvyšší přírůstek za posledních 11 měsíců a pátý nejvyšší za celou dobu pandemie, připomíná agentura Reuters.

Počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s covidem-19 nicméně zůstává relativně nízký, v posledních dnech ale mírně vzrostl. Bilance hospitalizací se v úterý zvýšila na 7672 pacientů. Ministr zdravotnictví Sajid Javid v pondělí uvedl, že očekává výrazný nárůst tohoto ukazatele.

Podle premiéra Borise Johnsona nyní země čelí „přílivové vlně“ koronavirové varianty omikron, která se podle prvních poznatků zdá být nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

Premiér tak v úterý prosadil v Dolní sněmovně sadu zpřísněných opatření i přes protest části poslanců z vlastní strany (psali jsme zde).

V platnost tak vejde zpřísnění pravidel pro nošení roušek, povinné očkování zdravotníků či nutnost prokázat se certifikátem o očkování, dokladem o prodělaném covidu-19 nebo negativním testem na koronavirus při vstupu na velké společenské akce či do některých podniků, například nočních klubů. Opatření se týkají Anglie, ostatní části Spojeného království si o restrikcích rozhodují samy.

Navzdory obavám z varianty omikron, kterou poprvé zaznamenali odborníci v Jihoafrické republice (JAR), britská vláda rozhodla, že s platností od středečního rána vyřadí JAR a dalších 10 afrických zemí včetně Nigérie z takzvaného červeného seznamu rizikových států, informovala stanice BBC.

To znamená, že cestující z těchto států již nebudou muset po příletu automaticky nastupovat do karantény a platit za ni.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid zdůvodnil rozhodnutí tím, že omikron se stihl natolik rozšířit po celém světě, že tato cestovní omezení již nedávají smysl a nejsou účinná.

Fotogalerie: Takhle se stojí v Londýně fronta na třetí dávku

Reklama

Doporučované