Hlavní obsah

Británii omikron uklidnil. Mluví se o strategii „žít s covidem“

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson je pod tlakem konzervativních poslanců, aby představil vizi „návratu do normálu“. Strategii „žít s covidem“ už jako možnost přímo zmínili i někteří ministři.

Reklama

Přibývá signálů naznačujících, že britská vláda bude směřovat strategii boje proti covidu-19 k takzvanému modelu „žití s covidem“.

Článek

Britský premiér Boris Johnson má v následujících týdnech přijít s plánem „žít s covidem-19“, napsal v neděli deník The Times s odkazem na nejmenovaný vládní zdroj, podle kterého bude brzy oznámeno významné omezení proplácení antigenních testů pro širokou veřejnost.

Vládní představitelé se od plánu zrušit proplácení velké části testů sice v následujících hodinách částečně distancovali, potvrdili ale, že zmiňovaný přechod ke strategii žít s covidem je reálná možnost.

Podle Timesů by nový systém proplácení testů měl spočívat v úhradě pouze lidem vykazujícím příznaky nákazy koronavirem a také lidem ve „vysoce rizikových prostředích“, jako jsou pečovatelské domy, nemocnice a školy. Kromě toho údajně vláda zvažuje omezit trasování.

„Nemyslím si, že žijeme ve světě, kde je možné pokračovat v proplácení rychlotestů každému. Je pravděpodobné, že se posuneme do scénáře, kdy se bude testovat méně, ale zůstane tady možnost testování znovu navýšit, pokud to bude nutné, jako například v zimním období,“ řekl zdroj Timesů.

K věci se zatím vyjádřili dva ministři, přičemž první reakce byla jednoznačně odmítává a druhá neurčitá.

Směřujeme k endemické fázi, řekl ministr

Odmítavě na zprávu reagoval už v neděli ministr školství Nadhim Zahawi. Ten řekl, že zprávu o údajném plánu omezit proplácení testů do několika týdnů „nepoznává“ a na doplňující otázku Sky News, jestli takový plán kdy existoval, odpověděl „rozhodně ne“.

Jak ale zmiňují Timesy, Zahawi se zároveň stal prvním ministrem, který veřejně podpořil zkrácení doby izolace nakažených ze současných sedmi na pět dnů. Věří také, že země nyní „prochází přechodem z pandemické do endemické fáze“.

O 24 hodin později se k otázce pro Sky News vyjádřil i ministr pro bydlení a místní samosprávu Michael Gove. Ten na rozdíl od svého kolegy odmítl zprávu o plánu rušit proplácení testů popřít. Místo přímé odpovědi na otázku řekl, že testy budou propláceny „tak dlouho, jak to bude potřeba“.

Blížíme se k žití s covidem, uvedl další člen vlády

Kromě toho naznačil, že plán na život s covidem je na stole. Země se podle něj „přesouvá do situace, kdy bude možné říct, že lze žít s covidem,“ ale „ještě tam není“.

Na otázku ohledně zkrácení doby izolace nakažených Gove vlastní odpověď neposkytl. Rozhodnutí je podle něj na premiérovi a ministrovi zdravotnictví. Pro je ale podle zjištění listu The Daily Telegraph i ministr financí Rishi Sunak.

Sky News k tomu dodávají, že představení plánu, který by osekal koronavirová opatření a přinesl vizi „normálního života“, požadují po premiéru Johnsonovi i někteří konzervativní poslanci.

Zástupce NHS: Nemocnice vydrží

V pondělí také The Times informovaly o prohlášení zástupce státního zdravotnického systému NHS Chrise Hopsona, podle něhož zdravotnická služba v první linii „vydrží“.

Za nejvíc znepokojivou považuje nyní situaci v severní Anglii, kde podle něj některé nemocnice čelí „trojité pohromě“. Roste tam počet hospitalizovaných s covidem, nakazila se velká část personálu a mají problémy s propouštěním pacientů do pečovatelských domů, které kvůli covidu zastavily příjmy.

Zdravotní péče proto bude podle jeho odhadů nebezpečně ohrožena, ale vzájemná pomoc mezi nemocnicemi problém pomůže zvládnout.

Zatímco počty nově nakažených v Británii od začátku ledna mírně klesají, množství hospitalizací podle přehledu dat Our World in Data stále roste a momentálně je sedmidenní průměr nově přijatých pacientů s covidem asi na polovičních číslech ve srovnání s dosud nejsmrtelnější vlnou, která zemi zasáhla na začátku loňského roku.

Například v Londýně, kde se omikron rozšířil nejrychleji, už ale od začátku tohoto roku podle Timesů kontinuálně klesají i přírůstky nově hospitalizovaných.

Dvě dávky vakcíny ve Spojeném království má téměř 70 % populace a přes 50 % už dostalo i třetí dávku.

Příliš brzy, varují vědci

Do diskuze se už zapojilo i několik vědců, včetně například členky vládního poradního orgánu SAGE Helen Salisburyové, podle kterých je na něco jako endemickou fázi nebo žití s covidem příliš brzy.

Podle předního britského statistika Davida Spiegelhaltera vláda hodně riskovala už s rozhodnutím nezavést tvrdší opatření před Vánoci. „Byl to risk. Myslím si, že nejlepší, co teď mohu říct, je, že ten risk možná vyšel, ale to se teprve uvidí v dalších týdnech,“ řekl Spiegelhalter podle Guardianu.

Reklama

Doporučované