Hlavní obsah

„Porotce byl také zneužívaný.“ Odsouzená Maxwellová chce nový proces

Foto: Profimedia.cz

Snímek Ghislane Maxwellové s Jeffreym Epsteinem, kterému Britka podle verdiktu poroty umožňovala zneužívat nezletilé.

Reklama

Právníci Britky Ghislaine Maxwellové ve čtvrtek požádali o zopakování procesu s jejich klientkou kvůli výrokům jednoho člena poroty. Loni v prosinci tato porota uznala Maxwellovou vinnou z napomáhání sexuálnímu zneužívání.

Článek

Maxwellová byla společnicí amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, který měl čelit stejnému procesu, ale v roce 2019 spáchal ve věznici sebevraždu. Dcera bývalého mediálního magnáta Roberta Maxwella měla s Epsteinem jistou dobu také milostný vztah. Podle prokurátorů verbovala dívky, které pak Epstein sexuálně zneužíval.

Právnička Maxwellové Bobbi Sternheimová ve čtvrtek oznámila, že žádost o nový proces je tajná stejně jako okolnosti týkající se člena poroty označovaného jako porotce číslo 50.

Právníci šedesátileté Britky se opírají o rozhovory zveřejněné po uznání její viny, v nichž daný porotce přiznal, že byl jako dítě obětí sexuálního zneužívání. Podle jeho slov mu to pomohlo přesvědčit některé další členy poroty, že to, že si oběť okolnosti zneužití přesně nevybavuje, neznamená, že se věc nestala.

Soudkyně Alison Nathanová dala právnímu týmu Maxwellové čas na podání žádosti o nový proces právě do čtvrtka. Prokuratura se má vyjádřit do 2. února.

Maxwellové obhájci poukazují i na to, že dotyčný porotce zřejmě uvedl nepravdivé informace už při výběru do poroty, protože v dotazníku byla i otázka na to, zda byl dotyčný nebo někdo z jeho blízkých někdy obětí sexuálního obtěžování či zneužití. Porotce k tomu sdělil, že dotazník „prošel“ a nevzpomíná si, že by byl dotázán na sexuální zneužití.

Datum vynesení výše trestu pro Maxwellovou zatím nebylo stanoveno. Hrozí jí až 65 let vězení. Žena trvá na své nevině, její příbuzní oznámili, že se proti rozsudku odvolá. Podle obhájců je obětním beránkem v procesu, kde se žalobci snažili za každou cenu najít viníka za Epsteinovy zločiny.

Verdikt padl 29. prosince po pěti dnech projednávání 12člennou porotou v New Yorku. Během měsíčního procesu vypovídaly čtyři ženy, které popisovaly, že byly Epsteinem zneužívány v letech 1994 až 2004. Šedesátiletou Maxwellovou porota uznala vinnou v pěti ze šesti bodů obžaloby.

„Porota jednomyslně shledala Ghislaine Maxwellovou vinnou z jednoho z nejhorších zločinů, jaké si lze představit – napomáhání a účasti na sexuálním napadení dětí. Tyto zločiny spáchala s životním partnerem a komplicem Jeffreym Epsteinem,“ uvedl v prohlášení federální prokurátor Damian Williams.

Reklama

Doporučované