Hlavní obsah

Britská policie prověří obvinění, že Johnsonovi lidé vydírali poslance

Foto: Ilyas Tayfun Salci, Shutterstock.com

Večírková aféra Borise Johnsona je hlavním tématem britské politiky už od loňského roku. Okolí premiéra údajně vydírá poslance, aby se Johnson udržel u moci.

Reklama

Část konzervativců v posledních týdnech kvůli takzvané večírkové aféře žádá rezignaci Borise Johnsona. Poslanec William Wragg tvrdí, že Johnsonovo okolí proto poslance zastrašuje a vydírá. Půjde kvůli tomu na policii.

Článek

Detektivové londýnské policie se plánují příští týden sejít s poslancem Konzervativní strany Williamem Wraggem, píše deník Telegraph. Wragg jako první obvinil okolí Borise Johnsona, že ve snaze udržet premiéra u moci vydírá a zastrašuje některé zákonodárce, například hrozbou stažení investic z jejich volebních obvodů.

Část konzervativních poslanců v posledních týdnech vyzvala Johnsona k rezignaci kvůli takzvané večírkové aféře, která dlouhé týdny zůstává hlavním tématem britské politiky. Média odhalila už několik večírků, které se v době přísného lockdownu a nařízeného omezení kontaktů konaly v Downing Street nebo v jiných vládních budovách.

Předloni 20. května se jednoho takového zúčastnil přímo Johnson. Minulý týden se za to v Dolní sněmovně omluvil, ale později se vymlouval, že ho nikdo nevaroval, že večírek je proti pravidlům. Považoval ho za pracovní setkání. O konání některých dalších kritizovaných party prý premiér nevěděl.

Aby vnitrostraničtí vzbouřenci vyvolali hlasování o konci Borise Johnsona, musí alespoň 54 z nich zaslat stranickému výboru dopis, v němž premiérovi vysloví nedůvěru. Není jasné, kolik z nich už to udělalo, přesné číslo zná jen předseda výboru, ale britská média jejich počet odhadují minimálně na 10. Veřejně se jich k tomu zatím přihlásilo 6, spočítala BBC.

Pokud by britská policie začala Johnsonovo okolí vyšetřovat kvůli vydírání poslanců, mohlo by to tlak na premiérovu rezignaci ještě posílit. Zpráva o Wraggově schůzce s policií proto podle Telegraphu musela vyvolat strach ve vedení Konzervativní strany, že věci se můžou rychle vymknout kontrole.

Johnson i někteří jeho ministři slova o vydírání a zastrašování odmítli. „Neviděl jsem žádné důkazy, které by tato tvrzení podporovaly, ani jsem o nich neslyšel,“ prohlásil ve čtvrtek britský premiér. Jeho kancelář pak uvedla, že by taková podezření pečlivě prověřila.

Wraggovo tvrzení v sobotu podpořil poslanec Chris Bryant z opoziční labouristické strany. Tvrdí, že v nedávné době mluvil s víc než desítkou konzervativních poslanců, kteří říkali, že jim premiérovi spojenci hrozili omezením investic v jejich volebních obvodech, případně jejich navýšením, pokud budou hlasovat „správně“.

„Slyšel jsem dokonce poslance, kteří z toho obviňovali samotného premiéra,“ prohlásil Bryant ve vysílání stanice BBC Radio 4. Zároveň podpořil policejní vyšetřování.

Wragg chce policii popsat „několik“ případů šikany a zastrašování poslanců. Kromě možnosti snížení investic podle něj ministři, poradci a zaměstnanci Downing Street 10 také podporovali „publikaci článků s úmyslem poškodit“ poslance podezřelé z toho, že Johnsonovi vyslovili nedůvěru.

Reklama

Související témata:

Doporučované