Hlavní obsah

Britská premiérka Trussová končí. Po 45 dnech

Foto: Profimedia.cz

Britská premiérka Liz Trussová při projevu před premiérským sídlem Downing Street číslo 10.

Reklama

aktualizováno •

Trussová se tak stává nejkratší dobu sloužící premiérkou v britské historii. Svůj konec ve funkci oznámila po 45 dnech od zvolení. V čele vlády Trussová zůstane, dokud konzervativci nezvolí jejího nástupce.

Článek

Britská premiérka Liz Trussová odstoupila. Nečekané oznámení, s nímž vystoupila před premiérským sídlem v Downing Street, přišlo poté, co ji stále více poslanců vyzývalo k odstoupení.

Před prohlášením se navíc podle BBC setkala s úzkým vedením Konzervativní strany. Konkrétně podle britských médií jednala s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou a předsedou Výboru 1922, který sdružuje poslance mimo vládu, Grahamem Bradym.

V čele vlády Trussová zůstane, dokud konzervativci nezvolí jejího nástupce. Nový premiér by podle odstupující premiérky měl být znám do týdne. „Dnes ráno jsem se setkala s předsedou Výboru 1922 Grahamem Bradym. Dohodli jsme se, že volba mého nástupce proběhne během příštího týdne. To zajistí, že zůstaneme na cestě k udržení ekonomické stability a národní bezpečnosti naší země,“ řekla.

Rezignace je vyústěním vládní krize, kterou v posledních týdnech vyvolala odezva na daňové změny prosazované Trussovou, od kterých byl kabinet nucen postupně ustoupit. Některé z nich přitom slibovala už v kampani před svým zvolením do čela britské Konzervativní strany.

Trussová si v posledních dnech totiž vyslechla od řady svých oponentů, že je nespolehlivá a nekonzistentní. Za své kroky, které měly za následek překotné výkyvy kurzu britské libry, se všem Britům již ve středu omluvila.

„Jasně jsem řekla, že mě to mrzí, a že jsem udělala chyby. Ale správné je za těchto okolností pokračovat v práci a plnit úkoly ve prospěch britského lidu,“ uvedla Trussová.

Ministerská předsedkyně přitom den před svou rezignací zároveň v rámci takzvaných poslaneckých dotazů na premiéra kritikům vzkázala, že je „bojovnice, ne někdo, kdo se vzdává“. Šok z jejího odstoupení je tak znát i z britských médií.

„Nikdy jsem nic takového neviděl. Řekněme si jasně, co se stalo: Trussová nám včera řekla, že je bojovnice. Ale míra chaosu ve vládě, parlamentu a Konzervativní straně dovedla Trussovou do bodu, kdy ví, že nemůže pokračovat,“ okomentoval britské dění hlavní politický zpravodaj BBC Nick Eardley.

Předseda labouristů Keir Starmer prohlásil, že Konzervativní strana již nemá mandát k vládnutí, a vyzval ke konání nových voleb. „Po 12 letech selhávání konzervativců si britský lid zaslouží mnohem víc než tento chaos,“ řekl Starmer.

Jeho strana teď po chaosu u konzervativců vévodí předvolebním průzkumům. Například podle nejčerstvějšího šetření agentury YouGov by labouristy volilo hned 53 procent voličů, zatímco vládnoucí partaj by získala důvěru pouhých 19 procent Britů. I další agentury publikují podobná čísla.

Rezignace Liz Trussové

Prohlédněte si snímky, kterými se krátká vláda Liz Trussové zapsala do dějin.

A kdo by mohl být novým britským premiérem?

Liz Trussová ve funkci premiérky vydržela pouhých 45 dní, což je nejkratší doba za celou historii Velké Británie. Do funkce nastoupila 5. září, jen tři dny před tím, než ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II.

Dosud byl nejkratší dobu sloužícím premiérem George Canning, který byl ve funkci v roce 1827. Na postu tehdy vydržel 119 dní, během nichž se potýkal s vážnými zdravotními problémy kvůli tuberkulóze. Na tuto nemoc také ve funkci zemřel.

Kdo tedy nepříliš úspěšnou britskou premiérku nahradí? To zatím nelze říct. Britská média ale nejvíce skloňují jména oponentů Trussové z letní vnitrostranické volby lídra a premiéra. Silnými kandidáty tak mohou například být bývalý ministr financí Rishi Sunak nebo někdejší ministryně obrany Penny Mourdantová, která má v kabinetu Trussové na starosti reprezentaci vládních zájmů v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované