Hlavní obsah

Britská vláda chtěla jít naproti LGBT+ komunitě. Trans osoby ale vynechala

Foto: Profimedia.cz

„Chraňte trans životy!“ vyzýval jeden z účastníků protestu za práva trans osob v Manchesteru na konci března.

Reklama

Mohlo jít o vstřícný krok vůči LGBT+ komunitě. Místo toho se ve Velké Británii rozhořela palčivá debata, v jejímž středu jsou trans lidé.

Článek

Britská vláda udělala v posledních dnech několik otoček. Nejprve měla v plánu v Anglii a Walesu novým zákonem plošně zakázat provozování takzvané konverzní terapie – procesu, který má za cíl změnit něčí sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Pak přišla s tím, že shazuje celý plán ze stolu a bude se raději soustředit na to, jak pomocí stávající legislativy takovým praktikám zamezit.

Po pár hodinách si to ale kabinet rozmyslel a ohlásil další změnu. Konverzní terapii zakáže jen v případě gayů, leseb a bisexuálů. Legální ji ovšem ponechá pro trans osoby – i přesto, že NHS (anglický zdravotní systém) a další organizace upozorňují na to, že jde o „neetickou a potenciálně škodlivou“ proceduru.

Rozhodnutí vyvolalo velkou vlnu kritiky jak ze strany aktivistů, tak i britských poslanců. Organizace The Rainbow Project konstatovala, že „jakýkoliv zákaz, který nezahrnuje trans osoby, není skutečným zákazem“.

Jayne Ozanneová, předsedkyně koalice #BanConversionTherapy (#ZakažteKonverzníTerapii) a queer žena, která prošla konverzní terapií, označila úmysl nevztáhnout zákaz i na trans osoby za „naprosto směšný“. Boris Johnson tak podle ní zradil LGBT+ komunitu.

Přeživší konverzní terapie

Světová média označují osoby, které mají s konverzní terapií zkušenost, jako přeživší. A to kvůli tomu, o jak invazivní a nebezpečnou praktiku jde. Například Kanaďan Bradley West loni uvedl, že si ještě jako dvacátník prošel několika koly takové terapie a že měl kvůli nim sebevražedné sklony.

„Zničilo mi to život, tedy ve smyslu vnímání sebe sama. Tím chci říct, že mě to dostalo až na samý okraj toho, kým jsem,“ uvedl pro kanadské CBC Radio.

V Kanadě vešel v platnost zákon, jenž tyto praktiky ilegalizuje, na začátku tohoto roku.

O zákazu v Kanadě a situaci v dalších zemích jsme psali zde:

Podle Jane Faeové, jež stojí v čele Trans Media Watch, nejde ze strany Downing Street o překvapivý krok. Pro BBC uvedla, že se o komunitu „velmi obává“. Právě u trans lidí je totiž takzvaná konverzní terapie často používanou praktikou.

„Není to ale o terapii ani o povídání. Jde o špatné zacházení, zneužívání a v některých případech i o mučení,“ uvedla Faeová.

K rozhodnutí konzervativní vlády se postupně vyjádřili i členové Dolní sněmovny, a to napříč politickými stranami. Labouristka Nadia Whittomeová připomněla: „V LGBT je i T – a Toryové nejsou na naší straně.“ V rozhovoru pro server Pink News pak poslankyně doplnila, že je „vyloučení trans lidí ze zákazu konverzní terapie promyšlenou strategií, jak odvrátit hněv a pozornost od nynější vlády“.

Nynější debata má už i praktické důsledky. Spojené království mělo v plánu uspořádat v červnu globální konferenci zaměřenou na práva LGBT+ komunity. Kvůli rozhodnutí britské vlády nezahrnout do zákazu trans osoby ji ale začaly bojkotovat charitativní a další organizace. A konference, jež měla Británii postavit do čela boje za rovná práva pro všechny, se tak konat nebude.

Jak přehlasovat Johnsona

Boj o plošný zákaz konverzních praktik ale ještě není podle všeho u konce. Okolo padesáti poslanců z Konzervativní strany by mohlo v příštích týdnech nebo měsících podle odhadů hlasovat pro to, aby vláda do zákazu zahrnula i trans osoby. A přehlasovat tak Johnsonovu většinu.

Kriticky se vůči vládě vyjádřil například konzervativní poslanec Crispin Blunt, jenž předsedá parlamentní skupině zabývající se právy LGBT+ lidí ve světě. „Je zklamáním, že premiér ještě plně nedocenil citlivost a komplikovanost týkající se genderové otázky a sexuality,“ podotkl podle listu The Guardian.

„Extrémní znepokojení“ pak vyjádřil i Toryovec Elliot Colburn s tím, že jde o „neuvěřitelně špatné rozhodnutí“. „Mnoha zemím a územím se podařilo tyto zákazy prosadit a my musíme udělat totéž. Rozdmýchávat ten oheň a pouštět se do nějaké kulturní války neprospěje nikomu,“ dodal.

Rozhodnutí má ale přirozeně i své zastánce. Podle Nikki da Costaové, jež dříve působila v Downing Street, by některé prvky zákazu – zejména ty týkající se otázek genderové identity v případě osob mladších 18 let a terapie mluvením – mohly mít vážné následky. A to pro děti bojující s genderovou dysforií.

Genderová dysforie

Jde o diskomfort, který někteří trans lidé cítí mezi svou genderovou identitou a pohlavím, které jim bylo určeno po narození, jak vysvětluje organizace Transparent.

„Lékaře, terapeuty i rodiče by to odrazovalo od toho, aby zkoumali pocity dítěte ohledně toho, co všechno za nimi může být. A to ze strachu, že by někdo mohl říct, že se snaží měnit identitu dítěte,“ řekla Da Costaová.

Přilévat olej do debatního ohně

Zatímco se na Ostrovech spustila debata o tom, zda by měli být součástí legislativního zákazu konverzních terapií i trans lidé, premiér Johnson svými výroky přilévá olej do ohně. Ve středu se k trans komunitě vyjádřil při návštěvě nemocnice ve městě Welwyn Garden City.

„Nemyslím si, že by lidé, kteří se narodili jako muži, měli soutěžit na ženských sportovních soutěžích. A možná je to kontroverzní věc… Ale zdá se mi, že to dává rozum,“ prohlásil premiér. Mimo jiné pak také řekl, že by v nemocnicích nebo věznicích a dalších zařízeních měly být prostory vyhrazené „pouze pro ženy“.

Trans ženy se přitom jako ženy vnímají, což Johnson nereflektoval. Uvedl nicméně, že je potřeba lidem, kteří chtějí změnit svůj gender a podstoupit tranzici, poskytnout maximální lásku a podporu.

K těmto citlivým otázkám se premiér vyjádřil jen pár dní poté, co britská trans cyklistka Emily Bridgesová sdílela svou zkušenost s obtěžováním a démonizací ze strany médií. K nim došlo kvůli tomu, že jí Mezinárodní cyklistická unie zakázala soutěžit v britském národním šampionátu – mělo jít o její první závod v ženské kategorii.

Reklama

Doporučované