Hlavní obsah

Britská vojenská loď se srazila s ruskou ponorkou, potvrdilo ministerstvo

Bez komentáře: Záběry z lodi z konce roku 2020 v Atlantském oceánu.Video: Twitter/HMS Northumberland

 

Reklama

Ruská ponorka v roce 2020 narazila do vlečného sonaru britské válečné lodi Northumberland, která po ní pátrala v severním Atlantském oceánu.

Článek

Incident nyní podle stanice BBC a listu The Times potvrdilo ministerstvo obrany Spojeného království. Moment střetu britské lodi a ruské ponorky zachytil televizní štáb, který natáčel dokumentární film.

Misi britského plavidla dokumentovala pro svůj seriál stanice Channel 5, podle níž se loď vydala pátrat po ponorce poté, co zmizela z jejího radaru. Posádka vyslala nad oceán i vrtulník, aby se pokusil podmořské plavidlo najít. Záběry přitom zachycují okamžik, kdy se nad hladinou vody objevil periskop a komunikační stožár, popsal list The Times.

Ruské plavidlo se poté znovu ponořilo a následně narazilo do vlečného sonaru, který britská loď táhla několik set metrů za sebou. Kamery v tu chvíli zachytily mimo jiné člena posádky, který pronesl: „Co to sakra bylo?“

Zda utrpěla škody ruská ponorka, není jasné, ale britská loď se musela po tomto střetu vrátit do skotského přístavu, aby tam poškozený sonar vyměnili, uvedla BBC. Ministerstvo obrany podle ní obvykle své operace nekomentuje, ale tentokrát učinilo výjimku, jelikož incident zachytily kamery.

Najít vlečný sonar v moři by bylo jako najít jehlu v kupce sena, řekly listu The Times zdroje z námořnictva, podle nichž byla srážka nejspíše neúmyslná nehoda. Podobně se podle BBC vyjádřil také zdroj z resortu obrany.

Reklama

Doporučované