Hlavní obsah

Britské muzeum vrátí ukradenou sbírku beninského bronzu do Nigérie

Foto: Profimedia.cz

Ukradené artefakty z dob evropského kolonialismu v Africe je možné vidět v muzeích ve Velké Británii i Německu.

Reklama

Londýnské muzeum v neděli souhlasilo s navrácením beninského bronzu, jejž britští kolonizátoři ukradli z dnešního území Nigérie v roce 1897. Ukradené africké artefakty v evropských muzeích se již dříve zavázaly vrátit i jiné země.

Článek

Do rukou nigerijské vlády se z londýnského muzea Horniman Museum and Gardens vrátí 72 položek beninského zlata. To Velká Británie z dnešního území Nigérie uloupila v koloniální době.

Do nigerijského Benin City se tak mimo jiné vrátí 12 mosazných plaket, oltář v podobě kohouta a slonovinové a mosazné obřadní předměty, včetně zvonů a klíče do královského paláce.

„Muzeum (Horniman) je potěšeno, že může udělat tento krok, a těšíme se na spolupráci s NCMM (Nigerijská komise pro muzea a monumenty), abychom zajistili dlouhodobou péči pro tyto vzácné artefakty… Důkazy jasně ukazují, že byly tyto předměty získány násilím, a externí konzultace podpořily náš názor, že je morální i vhodné je vrátit do vlastnictví Nigérie,“ uvedla v prohlášení předsedkyně správní rady muzea Eve Salomonová.

Do země svého původu se nicméně vrátí jen zlomek ukradeného umění, které zdobilo sídlo panovníků v Beninském království na dnešním jihozápadě Nigérie.

S návratem ukradených afrických artefaktů začala také Francie. Přečtěte si zde:

Beninský bronz získali Britové především na konci 19. století, kdy království Benin napadli a artefakty ukradli. Mezi nimi i tisíce pokladů, sošek a dalších uměleckých děl – mnoho z nich pochází ze 16. až 18. století.

Umělecké dědictví bude podle plánu nigerijské vlády uloženo v nově vybudovaném muzeu v Benin City.

Další artefakty z této sbírky vlastní například Britské muzeum (přes 900 položek) či Národní muzeum Skotska (dalších 74), informuje německý server Deutsche Welle. K nalezení je také ve sbírkách v několika muzeích v Německu.

Reklama

Doporučované