Hlavní obsah

V Británii zemřelo už devět dětí po nákaze dosud běžnou bakterií

Foto: Beenicebeelove, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Už 9 dětí zemřelo ve Velké Británii po nákaze streptokokem, který přitom závažné infekce způsobí spíš výjimečně. Země zvažuje preventivní nasazení antibiotik ve školách. „V Česku vzestupný trend nevidíme,“ uklidňuje laboratoř SZÚ.

Článek

Britská média informují už o devátém úmrtí dítěte mladšího 10 let po nákaze streptokokem skupiny A. Hojně rozšířenou bakterií přenášenou vzduchem a blízkým kontaktem, která vážnější zdravotní problémy způsobuje jen velmi vzácně a dá se snadno léčit antibiotiky.

Podle tamních zdravotních úřadů úmrtí způsobily tzv. invazivní případy (označované anglickou zkratkou iGAS), kdy se bakterie dostala do krve a způsobila závažnou, potenciálně smrtící, infekci.

To se dělo i dřív, ale méně často – při poslední silné sezóně (v předpandemických letech 2017–2018) zemřely čtyři děti. Významně víc je letos podle britského úřadu pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) i dětí se streptokokem A způsobenou spálou.

Příčina není známá.

Lékaři nepředpokládají, že bakterie zmutovala a změnila své vlastnosti. Uvádí se, že může jít o důsledek toho, že v populaci jednoduše putuje větší množství této bakterie, případně i dalších virů, které děti oslabují a zvyšují pravděpodobnost nákazy.

Z Německa

Němečtí doktoři varují před „katastrofickou situací“. Nárůst infekcí respiračním syncytiálním virem u kojenců minulý týden dovedl dětská oddělení tamních nemocnic do bodu zlomu.

Dalším možným viníkem je tzv. „imunitní dluh“, tedy důsledek pandemických lockdownů, při nichž se děti méně socializovaly a nedostávaly se do kontaktu s bakteriemi a viry a jejich imunita se na ně nestihla pořádně připravit. To je mimochodem také nejpravděpodobnější příčinou „záhadných“ dětských hepatitid způsobovaných běžnými adenoviry, kterých letos nenadále přibylo po celém světě.

Britské úřady uklidňují rodiče, že i přes nárůst tzv. invazivních případů streptokoka A jde stále o velmi vzácné onemocnění.

Letos bylo v zemi detekováno 2,3 případu na 100 tisíc dětí ve věku jednoho až čtyř let, v poslední předpandemické sezoně to bylo 0,5 případu na 100 tisíc. Ve věkové skupině pět až devět let bylo letos 1,1 případu na sto tisíc ve srovnání s 0,3 případu na sto tisíc.

Jaké jsou příznaky?

Při iGAS je podle odborníků klíčová včasná lékařská pomoc. UKHSA proto vyzývá rodiče, aby byli ostražití a neváhali zavolat či navštívit lékaře, když bude dítě mít vysoké horečky, suché pleny po 12 hodin a déle, bude silně unavené a odmítat jíst. Sanitku úřad doporučuje volat, když dítě začne mít velké problémy s dýcháním, bude mu modrat kůže, jazyk nebo rty či nevydrží při vědomí.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bakterie Streptococcus pyogenes z elektronového mikroskopu.

Britská média na základě rad od lékařů vyjmenovávají v seznamu symptomů, které by teoreticky mohly být předzvěstí nákazy streptokokem A (vůbec ne nutně invazivním případem!) i bolesti svalů, průjmy a zvracení.

Co se týče streptokokem A vyvolené spály, pro tu je kromě horečky typický i zánět mandlí, vyrážka či loupání jazyka. Nemívá ale vážnější průběh a zabírají na ni antibiotika.

Úřady ve Velké Británii nyní uvažují, že antibiotika začnou preventivně nasazovat ve školách, kde se bakterie šíří. Že se to může stát, avizoval v úterý například náměstek ministerstva školství Nick Gibb.

Zatím se neobjevily žádné zprávy o podobných problémech z jiných zemí. „Potenciálně zvýšené množství iGAS“ začalo pouze preventivně prověřovat americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Národní referenční laboratoř pro streptokokové nákazy spadající pod český Státní zdravotní ústav (SZÚ) podle vedoucí Jany Kozákové žádný podezřelý nárůst případů iGAS nezaznamenala.

Kozáková řekla Seznam Zprávám, že rodiče rozhodně nemají důvod k panice – na streptokoka skupiny A podle ní výborně funguje penicilin, který se u nás běžně podává i při mírných příznacích, jako je zarudlý krk. Antibiotika obecně se podle ní v Česku podávají dokonce víc, než by bylo nutné, což prohlubuje problém s antibiotickou rezistencí (tento problém jsme podrobně popsali zde).

Invazivní případy streptokoka A českým zdravotníkům nejsou neznámé, jsou ale podle Kozákové velmi vzácné a dochází k nim většinou u lidí, kteří mají různými způsoby oslabený organismus a imunitu.

Spálu v Česku lékaři nemají povinnost hlásit, takže přesná čísla o jejím výskytu nejsou známá.

Reklama

Související témata:

Doporučované