Hlavní obsah

Brity v létě opět dohnal Brexit. Na vjezd do EU čekají mnohahodinové fronty

Foto: Profimedia.cz

Dopravní zácpa na dálnici M20 u přístavu Dover.

Reklama

Francouzi viní z chaosu na hranicích Británii a její odchod z EU. Britská ministryně zahraničí to však odmítá a vyzývá Francii, aby na hranicích zajistila nezbytnou kapacitu, která by zabránila dalším kolonám.

Článek

V britském přístavu Dover, který je pro Brity vstupní bránou do pevninské Evropy, se tvoří již druhým dnem několikahodinové kolony. Hraniční kontroly, jež byly po Brexitu obnoveny, výrazně zpomalují přechod hranic.

Problémy nastaly už v pátek, když většině škol v Anglii a Walesu začaly prázdniny a mnoho lidí se vydalo na cestu do zbytku Evropy. Také v sobotu cestující čelili hodinovým kolonám a dostali varování, aby v Doveru očekávali další „velmi rušný den“, píše deník The Guardian.

Operujeme v pobrexitovém prostředí, což znamená, že je třeba nejen kontrolovat pasy, nýbrž je také orazítkovat.
Doug Bannister, ředitel přístavu v Doveru

Očekává se, že v sobotu kontrolou projde asi 10 tisíc aut projíždějících přístavem, což je o 1 500 více než v pátek. Společnost P&O Ferries cestujícím sdělila, aby si vyhradili nejméně tři až čtyři hodiny na odbavení všech hraničních kontrol.

Na přejezd čekají také asi 3 tisíce kamionů, které v současné době stojí na dálnici M20 před Doverem, jelikož je upřednostňován prázdninový provoz, píše BBC. Přesto však odbavení trvá i několik hodin.

Výkonný ředitel přístavu Doug Bannister uvedl, že doba čekání se může vyšplhat až na šest hodin. „Tolik to může být. Očekávali jsme, že dnešek bude rušnější než včerejšek,“ řekl v sobotu v pořadu rádia BBC Radio 4. „Operujeme v pobrexitovém prostředí, což znamená, že je třeba nejen kontrolovat pasy, nýbrž je také orazítkovat,“ dodal.

Francouzský politik Pierre-Henri Dumont, republikánský poslanec za Calais, viní z chaosu Británii a její odchod z Evropské unie. Podle něj se jedná o „následek Brexitu“, jelikož přibyly další kontroly, což zpomalilo průchodnost hranic.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová však ze zpoždění na hranicích viní Francii a vyzývá tamní úředníky, aby „vybudovali na hranici takovou kapacitu, která by zabránila jakémukoli dalšímu zpoždění pro britské turisty, a zajistili, aby se této otřesné situaci v budoucnu zabránilo“.

Francouzský poslanec Dumont však na twitteru uvedl, že: „Není správné vinit francouzské úřady z dopravních zácp v Doveru, jedná se o následek Brexitu.“

Podle nových pravidel mohou Britové zůstat v Schengenském prostoru pouze 90 dní za půl roku. Dokud nebude zaveden plně automatizovaný systém, jsou na všech hraničních přechodech vyžadována razítka do pasu, což kontroly značně prodlužuje.

Britská vláda údajně před několika měsíci odmítla nabídku zdvojnásobit počet kontrolních stanovišť. Televize ITV News však ve středu uvedla, že vedení přístavu v Doveru po dohodě s francouzskou pohraniční službou rozšířilo kapacitu postavením dalších kontrolních stanovišť, což by mělo kapacitu zvýšit až o polovinu.

Vedení přístavu uvedlo, že další kontrolní stanoviště budou „instalována před prázdninovým víkendem“ 22.–24. července. Jejich provozuschopnost však prý bude záviset na Francouzích a jejich zdrojích, které jsou „v Evropě v současnosti omezené“.

Jeden z vládních úředníků pro region Nord-Pas-de-Calais v pátek večer v prohlášení uvedl, že francouzští úředníci „samozřejmě počítali se zhuštěním dopravy“, a proto povolali „přiměřený počet pracovníků“.

Reklama

Doporučované